ТЕМА

У світі лише розгортається криза, а ми її майже перемогли

10 ноября 2008 | 09:53


Президент України Віктор Ющенко відзначає перші позитивні зрушення, що відбулися на шляху подолання негативного впливу кризи на національну економіку. Водночас Глава держави наголошує на ряді невирішених пролем, що є актуальними на сьогодні. Одна з головних - необхідність підтримки реального сектору економіки.
Виступаючи на засіданні РНБО, Глава держави високо оцінив прийнятий пакет антикризових заходів. «Пакет антикризових заходів, який був прийнятий на Верховній Раді, достатній того, щоб дати першу оптимістичну реакцію на наслідки кризи щодо української економіки, фондового, валютного ринків і бюджету країни в цілому», - сказав він, також звернувши увагу на те, що на сьогодні вдалося вирівняти ситуацію з ліквідністю банківської системи і курсом гривні.
«Продумана позиція НБУ, демонстрація того, що ми здатні утримати курсову ситуацію під контролем, у стабільності, справили надзвичайно великий позитивний ефект на всіх учасників ринку - і на ділову частину, і на людей... Це велика робота, і я хотів би подякувати всіх - і Міністерству фінансів, і Національному банку, і Міністерству економіки, і банківській системі - за те, що вдалося сформувати спільну єдину точку зору в рамках антикризових дій», - зазначив Глава держави.
Вочевидь, відзначив Президент, зазначені антикризові дії можна вважати вдалими зважаючи також і на те, що Рада Директорів МВФ прийняла рішення про надання Україні позики у сумі понад 16 млрд. доларів.
Віктор Ющенко окремо згадав про позитивні зрушення, що відбулися протягом останніх днів у темі відновлення довіри громадян до національної валюти та банків. «Вперше - якщо взяти останні 10 днів - ми відзначаємо стабілізацію вкладів населення... Це говорить про те, що діалог, а потім конкретні кроки ... зробили серйозний вплив на відносини між банківською системою і вкладниками», - сказав В. Ющенко, додавши, що позитивні зміни відбулися також у роботі валютної системи.
Водночас Глава держави наголосив: безумовно, реалізованих кроків недостатньо для того, щоб говорити про остаточні успіхи у подоланні кризових явищ. «Я тримаю ці питання на особистому контролі. Я вимагаю простого, ясного спілкування між міністрами, Національним банком, Антимонопольним комітетом - щоб ми усі проблеми сконцентрували і проводили в контексті антикризових дій. Нам треба всім говорити одним голосом», - сказав він.
У цьому контексті Президент звернув особливу увагу на актуальність питання боротьби із кризовими явищами в реальному секторі економіки, зокрема у таких чутливих для України сферах, як будівництво, гірничо-металургійний комплекс, аграрний сектор, автомобілебудування. Віктор Ющенко окремо нагадав про проблему безробіття, яка вже постала перед українцями.
«Моя оцінка категорична. Я вкрай незадоволений станом виконання тієї частини антикризових рішень, яка стосується вже прикладної економіки», - сказав Президент. Він відзначив, що на наступному засіданні Радбезу за тиждень має бути розглянуто стан виконання попереднього рішення РНБО щодо антикризових заходів.
Глава держави також повідомив, що наступної середи комплексна нарада за участю провідних фахівців, керівників уряду, підприємств і банків буде присвячена саме економічним питанням розв'язання проблем секторів економіки. В. Ющенко закликав представників українських підприємств та органів влади сформувати на зазначений захід свої пропозиції. «Я усіляко підтримуватиму серію галузевих нарад, узгодження конкретних спільних позицій, які нам треба зробити», - сказав, кірм того, Президент.
Окрему стурбованість Президент висловив щодо відсутності розробленого реального проекту Держбюджету -2009. «Очевидно, бюджет, який засланий у парламент, не є предметом для обговорення. Ми повинні обговорювати інший бюджет», - сказав він.
Президент також наголосив на важливості розгортання роботи Стабілізаційного фонду. «Нам треба продемонструвати, що Стабілізаційний фонд держави почав наповнюватися, почали фінансуватися найбільш стратегічні програми прикладної економіки», - сказав він. В. Ющенко, окрім того, висловив стурбованість ситуацією, що склалася з вирівнянням платіжного балансу.
Глава держави окремо наголосив, що очікує від НБУ найближчим часом завершення роботи із збільшення вдвічі ресурсів фонду гарантування вкладів. Він також наголосив, що очікує від НБУ негайного вирішення питання стабілізації ситуації в «Промінвестбанку».
«Україна має можливості швидко, оперативно, чітко та переконливо зупинити всі загрози, які виникають, у тому числі й на фінансовому та економічному ринку», - сказав В. Ющенко. Він закликав урядовців та членів РНБО до співпраці. «Я буду твердо супроводжувати весь цей процес із захисту нашої економіки, інтересів наших громадян, вирішення всіх питань, які стосуватимуться консолідації роботи всіх міністерств та відомств», - наголосив Президент.




Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

фото Edmondo Senatore

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: