ТЕМА

За 10 років імігрувало 154 докторів наук та 550 кандидатів

21 ноября 2008 | 15:44


Президент проводить засідання РНБО

http://www.president.gov.ua/news/12117.html

До порядку денного засідання входить три питання:
  • Про право і захист інтелектуальної власності та посилення її ролі у формуванні національного багатства України.
  • Про виконання рішень РНБОУ у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель в державі.
  • Про військово-технічне співробітництво
Президент констатував, що органи виконавчої влади демонструють неспроможність ефективно реалізувати державну політику в сфері інтелектуальної власності. Ця сфера не розглядається ані урядом, ані парламентом як потужний ресурс розвитку та стабільності внутрішнього ринку. Потужні інвестиції до неї так і не було спрямовано. Відтак, інтелектуальний продукт досі не став не став основою формування інноваційної економіки України.
Президент окреслив проблеми захисту та розвитку інтелектуальної сфери та їх вплив на економіку в цілому. Це недооцінка державою ролі інтелектуальної власності у розвитку національної економіки, невикористання наявного інтелектуального капіталу та потенціалу, недостатня ефективність діяльності державної системи правової охорони інтелектуальної власності. Через неврахування інтелектуальної власності обсяги нематеріальних активів промислових підприємств занижені на 50-80%.
«Не оцінена людина і її інтелектуальний внесок - найголовніше багатство», - сказав Президент.
Віктор Ющенко зауважив, що з України вивозяться технології, технічні дані на мільярди гривень, спеціалісти з усіх високотехнологічних галузей. Загалом з України виїхало за останні десять років 154 докторів наук та близько 550 кандидатів наук.
«Україна стала стабільним донором інтелектуальних ресурсів для Європи і світу», - сказав він.
Президент запропонував членам РНБО обговорити зміни, які треба внести в існуючу нормативно-правову базу, прийняти рекомендації, яким чином вдосконалити державне управління, аби подолати перелічені проблеми.
Анонсуючи друге питання порядку денного, Президент констатував, що земельна реформа, яка була спрямована на підвищення ефективності використання та охорони земель, на зростання економічного благополуччя країни, перетворилася на джерело загроз національній безпеці. Він нагадав, що за рішенням РНБО було сформовано 52 доручення, за яке проголосував весь склад Радбезу.
Із 52 завдань, визначених попередніми рішенням РНБОУ, не виконаними залишаються 35 - це 67% їх загальної кількості. Виконаними вважаються лише 9 завдань (17%), виконаними частково - 2 (4%). Президент заявив, що має намір порушити питання про відставку тих людей, які так поставилися до цього рішення.
Правоохоронні органи свідчать про численні порушення земельного законодавства службовцями державних та місцевих органів.
«Хабарництво та зловживання службовим становищем - це головний фактор, який буйно квітне серед працівників органів Держкомзему», - вважає Президент.
Усе це в значній мірі стало наслідком прогалин у законодавстві та відсутності повної та систематизованої інформації щодо обліку наявних земельних ресурсів та їх власників.
Віктор Ющенко вважає, що подолати це можна через створення єдиної бази даних про землю, її якісні характеристики, власників, цільове призначення тощо. Він висловив невдоволення тим, що компетентні органи влади так і не створили відповідну базу земельних ресурсів. Ці дані мають входити до державного земельного кадастру.
Президент вказав на прорахунки політики у сфері земельних відносин. Зокрема, ані Уряд, ані Держкомзем нічого не зробили для спрощення системи оформлення правовстановлюючих документів на землю. Не налагоджено систему реєстрації правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Президент вказав, що це є задача Міністерства юстиції. Міністерство аграрної політики України досі не створило Державної служби охорони родючості ґрунтів, як того вимагає рішення РНБО.
Віктор Ющенко закликав зробити конкретні організаційні висновки щодо результатів діяльності на такому стратегічно важливому напрямі, яким є формування державної земельної політики.
«Це є одне з питань нашої національної безпеки», - наголосив Глава держави.
Довідка. Із 52 завдань, визначених попередніми рішенням РНБОУ, не виконаними залишаються 35 - це 67% їх загальної кількості. Виконаними вважаються лише 9 завдань (17%), виконаними частково - 2 (4%).
МВС у 2008 році викрито понад 2,4 тис. злочинів, пов'язаних із земельними відносинами, у т.ч. 1678 - з приватизацією землі. До кримінальної відповідальності притягнуто 1153 посадові особи, у т.ч. 298 посадовців органів влади та 212 - місцевого самоврядування. До адміністративної відповідальності притягнуто 253 посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави. Сума збитків за розслідуванням кримінальних справ становить понад 529 млн. грн., з яких 462 млн. грн. відшкодовано.
За матеріалами Служби безпеки України, протягом 9 місяців цього року порушено 79 кримінальних справ щодо фактів недотримання вимог чинного законодавства у сфері землекористування, з них 25 - хабарництво.
У 2008 р. прокурорами порушено 808 кримінальних справ, з яких 420 направлено до суду, опротестовано понад 5,4 тис. незаконних актів із земельних питань. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 3,3 тис. службових осіб, з яких 322 - посадовці органів державного контролю. Завдяки втручанню прокурорів повернуто майже 10 тис. га землі.


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Доступность правосудия как следствие реформирования украинского судоустройсва.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: