ТЕМА

Схопили з хабарем мера Ніжина

17 декабря 2008 | 17:31

На Чернігівщині та Одещині на гарячому викрито хабарників від влади.


Про чергові викриття хабарників-посадовців повідомив сьогодні начальник Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Леонід Скалозуб. Зокрема, він наголосив, що вони стали результатом тривалої роботи з викриття та документування дій хабарників. Приміром, скарги на неправомірні дії ніжинського міського голови надходили до правоохоронних органів упродовж 2005-2008 років, однак на свідків чинився тиск, тож довести вину посадовця було непросто.

І от 15 грудня 2008 року співробітниками відділу боротьби з хабарництвом оперативно-розшукового управління Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України спільно з працівниками Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України у м. Ніжин Чернігівської області, в службовому автомобілі «на гарячому» затримано голову міськради. Зловмисник, зловживаючи службовим становищем, з корисливих мотивів, вимагав та отримав хабара в розмірі 20 тис. доларів США від представника столичного товариства з обмеженою відповідальністю за надання дозволу на приватизацію нежитлового приміщення -банно-оздоровчого комплексу.

Під час проведення оперативно-розшукових заходів також затримано двох посередників, через яких голова міськради вимагав та отримав хабара - директора державного комунального підприємства та керуючого місцевої філії комерційного банку, який до того ж є рідним братом голови міськради. Під час огляду місця події, в службовому автомобілі вимагача в боковій ніші дверцят з правої сторони, де перебував безпосередньо вимагач, виявлено та вилучено грошові кошти в сумі 19 тис. 500 доларів США. Під час зовнішнього огляду у затриманого виявлено та вилучено додатково грошові кошти в сумі 3 тис. 250 грн.

Співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю під час документування злочинної діяльності додатково зафіксували отримання перших двох частин хабара на суму 15 тис. доларів США та 20 тис. доларів США. Всього задокументовано хабарів на загальну суму 55 тис. доларів США (450 тис. грн.) Цього ж дня за зібраними матеріалами Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 368 Кримінального кодексу України. Усі троє правопорушників затримані в порядку ст. 115 Кримінально-процесуального кодексу України.

Як розповів Леонід Скалозу, на Одещині співробітниками відділу боротьби зі злочинами в органах виконавчої влади і управління південного регіону оперативно-розшукового управління Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України викрито голову однієї з районних рад, голову постійно діючої комісії цієї ж райради та голову сільської ради. Встановлено, що правопорушники, вступивши у злочинну змову, вимагали та отримали у приватного підприємця хабар у сумі 20 тисяч доларів США. Це мало стати «додатковою подякою» за погодження та надання рішення сесії щодо отримання спеціального дозволу на право користування надрами родовища корисних копалин. Водночас, оперативники Держслужби встановили, що цими ж фігурантами вже було отримано від підприємця грошові кошти у сумі 1 тисяча доларів США та 5 тисяч гривень за сприяння у позитивному вирішенні цього питання під час засідання земельної комісії. Співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю затримали «на гарячому» під час отримання хабара у сумі 100 тисяч гривень голову районної ради, голову постійно діючої комісії цієї ж райради та посередника – директора комерційної структури (до речі – останній у 2004 році вже притягався до кримінальної відповідальності за статтею 364 Кримінального кодексу України). Також затримано голову сільської ради, яка вимагала та отримала хабар у сумі 2 тисячі гривень за надання погодження для рішення сесії райради на отримання спецдозволу. Під час затримання у зловмисників виявлені та вилучені зазначені грошові кошти.

В ході проведення огляду робочого кабінету голови районної ради у сейфі виявлено та вилучено 300 тисяч гривень та 8 тисяч доларів США, походження яких наразі встановлюється. А у робочому кабінеті голови постійно діючої комісії виявлено та вилучено заяви приватного підприємця з позитивною резолюцією голови райради про винесення на розгляд сесії питання щодо отримання спецдозволу на право користування ним надрами корисних копалин. Прокуратурою Одеської області за зібраними співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю матеріалами стосовно голови районної ради, голови постійно діючої комісії цієї ж райради, голови сільської ради та посередника порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 368 Кримінального кодексу України. Усі четверо правопорушників затримані в порядку ст. 115 Кримінально-процесуального кодексу України. Наразі проводяться оперативно-слідчі дії з метою встановлення додаткових фактів вимагання та отримання хабарів тими ж особами.

- Працівники органів внутрішніх справ протягом цього року продовжували вживати активні заходи, спрямовані на припинення свавілля корумпованих чиновників, викриття фактів хабарництва та інших видів кримінальної корупції, насамперед в центральних та регіональних органах влади і управління, а також з боку посадовців, що мають дозвільні та регулятивні повноваження, -повідомив Леонід Скалозуб. - Аналіз стану цієї роботи свідчить про певне підвищення ефективності протидії службовим злочинам і хабарництву. Так за 11 місяців цього року у сфері службової діяльності викрито понад 16 тисяч злочинів, 80 % з яких підрозділами ДСБЕЗ, у т.ч. 3,9 тис. – пов’язаних із зловживаннями владою або службовим становищем та перевищенням службових повноважень, а також 2 958 злочинів про хабарництво.

При цьому основні зусилля спрямовувалися не тільки на викриття злочинів указаної категорії, підкреслив начальник Департаменту ДСБЕЗ МВС України, а й на направлення до суду порушених стосовно цих категорій службовців кримінальних справ і прийняття по них судових рішень.

Із загальної кількості викритих у сфері економіки злочинів (40 тис.), 40,2% (16 096) – у сфері службової діяльності, по кожному другому такому злочину (10 755) – особам уже пред’явлено звинувачення. Цей показник найвищий за останні роки, приміром, минулого року питома вага таких злочинів сягала 35%, а обвинувачення пред'являлись лише по кожному третьому злочину.

По 3,9 тис. кримінальних справ, порушених за фактами службових зловживань проходять, зокрема, посадові особи Міністерства оборони України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва, Мінпромполітики, Мінтрансу, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Харківської, Херсонської та ряду інших облдержадміністрацій, трьох управлінь Київської міської державної адміністрації, Севастопольської міської державної адміністрації, службові особи ряду міськрад у Львівській, Сумській, Тернопільській, Луганській областях, голів РДА та їх заступників у Харківській, Хмельницькій. Черкаській, Одеській, Волинській. Чернігівській та деяких інших областях.

Слід відмітити, що значно зросли задокументовані суми, що отримували викриті у хабарництві посадовці. Так, злочинів із сумою хабара понад 10 тис. грн. задокументовано вдвічі більше (576 проти 389) та із сумою понад 30 тис. грн. (228 проти 126 за аналогічний період м. р.). По 122 таких кримінальних справах сума задокументованих хабарів перевищила 50 тис. грн., а по 80 – 100 тис. грн., слід зазначити, що за весь минулий рік такий перелік налічував 50 кримінальних справ із сумами більше 30 тис. грн. Пріоритет перевівся на документування хабарництва в державних владних структурах та контролюючих органах. У хабарництві викрито (згідно з оперативними даними) 1576 осіб, у тому числі 367 службовців органів влади і управління та 374 – контролюючих органів, у тому числі – 67 службовців ДПА, 51 – МНС та державної виконавчої служби, 19 – суддів (з них 8 викрито працівниками ДСБЕЗ).

До 7,4% зросла питома вага викритих злочинів про хабарництво у загальній структурі зареєстрованих у сфері економіки злочинів. Загальна сума отриманих посадовцями хабарів становить більше 91,1 млн. грн. (34 млн. грн. минулого року), а середня по державі сума хабара - 57,8 тис. грн. (26,6 тис. грн. м. р.).

Всього до суду за 11 міс. цього року направлено кримінальні справи по 2157 злочинах про хабарництво (або 97,7 % від розслідуваних).

 

ДЗГтаМД МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Photo by Tim Clayton. Wheelchair Rock Climber Nick Morozoff

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: