ТЕМА

Черновецький продав "Правекс-банк" самому собі?

26 декабря 2008 | 14:32

Міліція просить ДПА перевірити ймовірне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах колишніми власниками Правекс-Банку.



Днями фахівцями Міністерства внутрішніх справ було завершено розгляд звернення одного з народних депутатів України щодо можливого порушення чинного законодавства під час продажу акцій акціонерного комерційного банку "Правекс-Банк". Йдеться про підписаний 4 лютого 2008 року договір між одним з італійських банків та АКБ "Правекс-Банк" про продаж 100% пакета акцій Правекс-Банку вартістю 750 млн. дол. США.

На момент підписання вказаного договору акціонерами АКБ "Правекс-Банк" були фізичні особи – Черновецький та його близькі родичі, а також декілька комерційних структур, статутні частки яких майже повністю належать згаданим фізичним особам.

За офіційним повідомленням прес-центру АКБ "Правекс-Банк", згаданий італійський банк та його мажоритарні акціонери закінчили процес купівлі-продажу 100% акціонерного капіталу АКБ "Правекс-Банк" 27 червня 2008 року.

Станом на 30.06.2008, за даними Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, власником 99,695% пакета акцій АКБ "Правекс-Банк" є кіпрська компанія-нерезидент, прямими і опосередкованими власниками якої є члени родини Чернівецького.

Ураховуючи викладене, можна зробити попередній висновок, що продаж майже 100% пакета акцій АКБ "Правекс-Банк" офшорній компанії здійснювався через придбання акцій згаданої компанії шляхом їх обміну. За наявними у МВС даними, в обліках Держфінмоніторингу суму цієї операції не відображено.

На думку фахівців Державної служби боротьби з економічною злочинністю, колишні акціонери АКБ "Правекс-Банк" – члени родини Чернівецького – учинили такі дії з метою ухилення від сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів, які необхідно було сплатити власниками акцій банку після їх продажу, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (орієнтовно – 450 мільйонів гривень).

У зв'язку з тим, що здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів та державних цільових фондів податків і зборів, неподаткових платежів, установлених законодавством, а також запобігання злочинам та іншим правопорушенням у цій сфері відноситься до компетенції податкової міліції Міністром внутрішніх справ направлено звернення та відповідні матеріали до Голови Державної податкової адміністрації України для розгляду та прийняття процесуального рішення згідно з чинним законодавством.

 

ДЗГтаМД МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сиднейский музей полиции и юстиции

1921-год. Этого австралийца арестовали по подозрению в убийстве жены - за то, что она плохо готовила.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: