ТЕМА

На Дніпропетровській зоні побито засуджених. МВС бреше, омбудсмен не реагує

15 января 2009 | 10:59

МВС УКРАЇНИ НАМАГАЄТЬСЯ УНИКНУТИ ЕФЕКТИВНОЇ ТА НЕЗАЛЕЖНОЇ ПЕРЕВІРКИ ІНФОРМАЦІЇ ПРО МАСОВЕ ПОБИТТЯ ОСІБ, ЩО УТРИМУЮТЬСЯ В НІКОПОЛЬСЬКОМУ ІТТ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ.


 

14 січня електронними каналами було поширено наступний коментар Радника Міністра внутрішніх справ України Левченко Катерини Борисівни (мовою оригіналу):

« Уважаемые коллеги!

Хочу проинформировать Вас, что вчера, 13 января, помощник Министра внутренних дел по правам человека в Днепропетровской области Миняйло Владимир Леонидович получил информацию от Дмитрия Гройсмана о нарушениях прав человека в Никопольском ИВС. Владимир Леонидович немедленно выехал в Никополь. Представленная информация подтверждается. Им были проведены беседы со всеми задержанными, собраны заявления с жалобами на имя начальника УМВД в Днепропетровской области. По факту нарушения прав человека проводится служебная проверка прокуратурой и сотрудниками УМВД. Оперативность предоставления информации Димой Гройсманом сыграла важную роль для быстрого реагирования. Докладная о ситуации подготовлена на имя Министра. Проверка продолжается.

Екатерина Левченко »

У зв'язку із поширенням цього коментаря Вінницька правозахисна група вважає необхідним заявити, що вчора Центром Зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Дніпропетровській області багатьом журналістам було поширено інформацію про те, що факти масового побиття осіб, що утримувалися в Нікопольському ІТТ не знайшли свого підтвердження, також поширювалася інформація посадовими особами МВС України про те, що, нібито, в «Нікопольському ІТТ взагалі триває ремонт і люди там не утримуються». Наразі МВС України всіляко перешкоджає журналістам та представникам громадськості потрапити в ІТТ та спілкуватися із особами, що утримуються там. Крім того, за наявною у нас інформацією найвище керівництво ГУ МВС України в Дніпропетровській області намагається вирішити питання про негайне переведення утримуваних осіб, які зазнали побиття до СІЗО №3 Дніпропетровська та інших СІЗО України, аби ускладнити можливість ефективної незалежної перевірки фактів побиття утримуваних осіб.

Нажаль, у нас немає інформації про реагування Уповноваженого ВР України з прав людини на наше повідомлення про масове побиття засуджених. Проте за наявною у нас інформацією діяльність МВС України, яку ми спостерігаємо, насправді спрямована на приховання слідів злочину.

У зв'язку із наведеним вище, Вінницька правозахисна група звертається до Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини пана Зайцева із проханням негайно ініціювати проведення незалежного та ефективного розслідування фактів порушення Ст.3 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод в Нікопольскому ІТТ.

Координатор ВПГ  Дмитро Гройсман

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Люди загорают на пляже Фламинго в Рио-де-Жанейро.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: