ТЕМА

Як захистити власний двір від забудовників

15 января 2009 | 12:45

у Києві выдкрився консультаційний центр сприяння розвитку ОСББ.


 


З грудня 2008 року працює консультаційний центр з питань створення та розвитку об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Мета центру – допомога ініціативним групам, котрі хочуть створити ОСББ, а також вже існуючим ОСББ у вирішенні юридичних питань – оформлення документів, написання статуту, вирішення питань права власності на прибудинкові території тощо. Окремим напрямком діяльності центру стане просвітницька діяльність серед широких верств населення столиці, метою якої є поширення знань про можливості покращення житлово-комунальних послуг та розв'язання проблем прибудинкових територій шляхом створення ОСББ.
Питання трансформації житлово-комунальної сфери міста стає дедалі актуальнішим. Ці проблемі відомі кожному мешканцеві столиці – постійні перебої з подачею гарячої чи холодної води, слабке опалення, забудови прибудинкових територій, вимикання електрики та головне – неможливість громадян будь-яким чином впливати на рівень отримуваних послуг.
Разом з тим, шляхи впливу є, проте вони не є широко відомими. До того ж законодавча база та дії місцевої влади не є сприятливими для ефективної діяльності ОСББ як у питанні якісно нового рівня комунальних послуг, так і у вирішенні проблеми масової забудови прибудинкових територій. Проте можливості на покращення житлово-комунальних послуг існують.
Так, у разі створення, ОСББ має право на отримання документів на право власності на прибудинкову територію. Згідно з рішенням Конституційного Суду України від 2 березня 2004 року, прибудинкова територія (земельна ділянка навколо будинку) та допоміжні приміщення є невід'ємною частиною цілісного майнового комплексу – будинку, і на праві спільної власності належать власникам всіх окремих помешкань в будинку. Реалізувати це право фактично стає можливим тільки у разі створення об'єднання власників. Таким чином можна убезпечити себе від забудови у власному дворі і чимало ініціативних груп, що борються з ущільнювальною забудовою, на певному етапі вийшли на необхідність створення ОСББ для захисту власного життєвого простору. Разом з тим, тільки кільком ОСББ в Києві незважаючи на спротив з боку міської влади вдалось остаточно оформити право власності на землю. Проте саме існування ОСББ та початок процедури оформлення прибудинкової території – уже сприяють зупиненню незаконних будівництв.
ОСББ має достатньо широкий простір для вибору принципів господарювання. Так, воно може передати свій будинок на баланс та обслуговування будь-якій приватній чи відомчій житлово-експлуатаційній установі або ж залишити його в комунальному ЖЕКу, може укласти з ЖЕКом договори лише на деякі послуги, може самостійно проводити повне обслуговування житла, укладати прямі договори з "Київенерго" та "Водоканалом". Таким чином, ОСББ наближує мешканців до контролю за наданими послугами, дає змогу контролювати їх якість та у довготривалій перспективі – сприятиме розвиткові ринкових відносин у даній сфері.
Консультаційний центр відкрито у рамках ширшої кампанії коаліції сприяння житлово-комунальній реформі «Країна відповідальних власників», котра об'єднує громадські організації по всій Україні, котрі займаються даним питанням.
Центр працює за адресою вул. Межигірська, 3/7, оф. 38, 3 поверх. Попередній запис на консультації – за номером (044) 383 70 71 або 8 094 928 40 71.
Детальніша інформація про центр та кампанію – за номером (044) 425 31 55 або 8 093 354 07 44 (Інна).


комментарии [1]

15.01.2009 22:02     дровосек Центр очень нужен ,вопросов по ОСМД много,местные власти от этого самоустранились ,конроль за их деятельностю не осуществляется ,инициативность ,опыт управления на нуле,злоупотреблений масса,думаем вернуться в ЖЕК. Одесса
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Lasse Persson

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: