ТЕМА

Правозахисники виграли справу у Держдепартаменту виконання покарань

21 января 2009 | 09:09


 

Апеляційний суд Вінницької області скасував незаконне рішення судді Ленінського райсуду м.Вінниці Бойка, яким Вінницьку правозахисну групу було зобов'язано поширити спростування інформації про можливі незаконні дії адміністрації Стрижавської колонії №81 по відношенню до засуджених Шевченка та Іванчишина.
Вінницька правозахисна група неодноразово повідомляла про намагання української пенітенціарної системи закрити нам рота та припинити проведення нами моніторингу порушень прав людини в установах системи виконання покарань. Наразі найбільшими здобутками в цьому напрямку стали судові позови спочатку від імені Стрижавської виправної колонії №81, а потім і від імені засуджених, честь, гідність та ділову репутацію яких нібито спаплюжили заклики правозахисників до перевірки інформації про застосування до засуджених незаконного насильства.
В ході судового розгляду позову колонії до ВПГ з'ясувалося, що начальник колонії Магомед Расулович Магомаєв незаконно суміщає посаду військовослужбовця і начальника виробництва – «Підприємства СВК 81», також стало зрозумілим, що 5000 гривень держмита за позов нібито колонії було сплачено з грошей, зароблених працею засуджених, в результаті з ганьбою для колонії суд повернув без розгляду позовну заяву, підписану Заслуженим юристом України паном Магомаєвим.
Другим раундом стало написання позову двома засудженими, які під копірку повідомили що їхній честі, гідності та діловій репутації було завдано шкоди на 2000 гривень кожному. Розуміючи усю безперспективність і надуманість позову представникам позивачів, які працюють службовцями Державного департаменту України з питань виконання покарань, не залишалося іншого виходу, як сподіватися на упереджене і незаконне ставлення суду. І доля посміхнулася українським «вєртухаям». За дивним складом обставин новопризначений суддя Ленінського райсуду Бойко незаконно провів заочний судовий розгляд справи і прийняв феєрічне за своєю безглуздістю та незаконністю рішення, яким задовольнив усі позовні вимоги засуджених, про одного з яких взагалі ніколи не згадувалися в жодному повідомленні Вінницької правозахисної групи.
Прес-служба Державного департаменту з питань виконання покарань поспішила на усю Україну розпіарити прийняте незаконне заочне рішення , але воно змогло проіснувати лише до розгляду справи апеляційним судом.
Це уже не перше незаконне рішення судді Бойко яке прийняте за схемою, коли суд свідомо ухиляється від обов'язку повідомити сторонам про час та місце судового засідання. Але правову оцінку судді має дати Рада суддів України та Генеральна прокуратура, куди Вінницька правозахисна група найближчим часом планує направити заяву про злочин (завідомо неправосудне судове рішення), скоєний цим «рабом правосуддя».
Вінницька правозахисна група продовжить діяльність, направлену на захист жертв порушень прав людини, зокрема і ув'язнених осіб.
Координатор ВПГ
Дмитро Гройсман


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Міліція з людським обличчям

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: