ТЕМА

До 2012 року всіх футбольних фанів України занесуть в базу

03 февраля 2009 | 15:55

Сьогодні в МВС України відбулася робоча зустріч начальника Департаменту громадської безпеки МВС Володимира Маєвського та представників Федерації футболу України з делегацією експертів країн Європейського союзу з питань діяльності Національних футбольних інформаційних пунктів. Також були присутні працівники органів внутрішніх справ, які відповідають за безпеку в містах, де буде проводитися ЄВРО-2012.


На початку зустрічі Володимир Маєвський розповів про те, що вже зроблено Міністерством внутрішніх справ України на етапі підготовки до ЄВРО-2012. За його словами, вже  підготовлено Концепцію безпеки та правопорядку ЄВРО-2012, яку затверджено розпорядженням Уряду України у вересні минулого року. Положення зазначеної Концепції охоплюють питання аналізу ризиків під час підготовки та проведення ЄВРО - 2012, потенційних проблем та шляхів їх розв'язання, стратегії забезпечення безпеки та нормативно-правової бази, планування та реалізації заходів за участю підрозділів МНС, СБУ, Держприкордонслужби, Митної служби, установ охорони здоров'я, транспорту та зв'язку, залучення представників поліції зарубіжних країн.
- Це комплекс заходів, які повинні здійснюватись для забезпечення охорони громадського порядку, безпеки громадян, а також учасників, які будуть присутні на ЄВРО – 2012, - підкреслив Володимир Маєвський.
З метою організаційного забезпечення правопорядку під час футбольних    матчів Міністерством внутрішніх справ розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України, яку затверджено на засіданні Уряду у серпні  минулого року, якою визначено порядок підготовки спортивних споруд, інших відведених місць для проведення масових заходів. А також цим нормативно-правовим актом відповідно до вимог УЄФА передбачено чіткий розподіл функціональних обов'язків та повноважень усіх учасників процесу забезпечення охорони громадського порядку та безпеки під час підготовки й проведення футбольних матчів з метою недопущення порушень громадського порядку та скоєння злочинів з боку вболівальників і глядачів.
Зокрема, організатори футбольних матчів, власники (орендарі) стадіонів та футбольні клуби несуть безпосередню відповідальність за забезпечення громадського порядку на території стадіону та його трибунах, зазначив Володимир Маєвський. Для цього залучаються волонтери, стюарди та працівники приватних охоронних структур, .
Такий варіант визначено і в Угоді про проведення фінального турніру чемпіонату Європи УЄФА 2010/12 з футболу між УЄФА, Федерацією футболу України та Польською футбольною асоціацією.
- Крім того, ми працюємо над покращенням нормативно-правової бази. Зокрема, розроблено проект Закону України  „Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення громадського порядку під час спортивних заходів", який у липні минулого року зареєстрований у Верховній Раді України, сподіваємося, що він найближчим часом буде розглянутий  і схвалений.
Зазначеним законопроектом Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюється статтею 1733 „Порушення громадського порядку під час спортивних заходів" та посилюється відповідальність тих осіб, які систематично допускають порушення громадського порядку під час проведення футбольних матчів. За наявності двох правопорушень, які будуть задокументовані та вжито відповідних адміністративних заходів до цих правопорушників, то  третє таке правопорушення буде розглядатися судом і прийматиметься рішення щодо заборони відвідання правопорушником офіційних матчів до трьох  років. Така практика  є в усіх Європейських країнах, підкреслив Володимир Маєвський.
У Міністерстві активно триває робота із формування бази даних осіб, схильних до скоєння протиправних проявів під час проведення футбольних матчів (скінхеди, фанати, футбольні хулігани тощо). Вказану базу планується цього року ввести до складу єдиної Інтегрованої інформаційно-пошукової системи органів внутрішніх справ України.
- Ми сподіваємось, що у нас буде така ж  база даних. З  її допомогою  плідно співпрацюватимемо з Європейським союзом. Таким чином, зможемо черпати інформацію не тільки  на період підготовки і проведення  ЄВРО - 2012, а й під час  будь-яких міжнародних футбольних матчів. Саме тому, основна увага приділятиметься офіційним фан-клубам команд Прем'єр-ліги. Вони є найбільш чисельними, а їх представники постійно виїжджають на гостьові матчі до інших регіонів держави, за кордон, - підкреслив начальник Департаменту громадської безпеки МВС України Володимир Маєвський.
Позитивним досвідом, який цілеспрямовано впроваджується у роботу МВС України, є досягнення Міністерства внутрішніх справ і Адміністрації Республіки Польща, де за два роки функціонування аналогічної бази поставлено на профілактичний облік майже 90% футбольних уболівальників.
Як зазначив керівник футбольного підрозділу МВС Бельгії Джо Ванхек
- У  нас за спиною сто років досвіду з такими заходами , але це не означає, що ми все вміємо. Тому ми працюємо над рекомендаціями  і намагаємося обмінятися найкращим досвідом, ми не приїхали розповідати як це робити, а навпаки  порадити.
Робоча зустріч в МВС України триває. Експерти, зокрема, обговорюють деталі законодавчих та нормативно-правових  змін, внесення яких може сприяти гарантування безпеки під час проведення ЄВРО -2012. 

ДЗГтаМД МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Одесса. Чисто конкретно!

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: