ТЕМА

Богатирьова жорстко наїхала на Тиммошенко

18 февраля 2009 | 17:34

Заява Секретаря РНБО України.


 
Світова економічна криза мобілізувала національні уряди для проведення швидких і ефективних антикризових заходів. Ухвалені ними антикризові програми вже дали перші оптимістичні результати – відновлюється кредитна функція банківської системи, фінансових інститутів, зупиняється економічний спад. На жаль, досвідом у подоланні кризових небезпек не може похвалитися український Уряд. Його керівник саме в момент розпалу світової фінансово-економічної кризи несподівано заявила, що Україну глобальна криза обійде. Це була не перша неправда. Але вона має найбільш трагічні наслідки для громадян – Україна перебуває у найглибшій фінансово-економічній, банківській, політичній і соціальній кризі серед країн світу. Поряд з цим, Урядом, який ритуально заявляє про свою більшість в парламенті, не тільки не розроблена антикризова програма, але й жоден з реальних антикризових законів не прийнятий. Більше того, в Уряду немає жодної системної ідеї, плану з управління національною фінансово-економічною кризою. Саме ця обставина засвідчує повну втрату Урядом функцій з консолідації нарощування зусиль щодо забезпечення національних інтересів.
Відповідно до Конституції, РНБОУ координує і контролює діяльність Уряду та всієї системи виконавчої влади. Саме в цей момент усі розвинуті країни посилюють роль і функції радбезів як антикризових центрів формування рішень для урядів. Така модернізація інститутів при найбільш стабільному центрі влади – Президентові, дає шанс на надзвичайну і динамічну мобілізацію всіх органів державної влади, суспільства на пошуки інструментів зупинення галопуючої кризи, яка за латиноамериканським сценарієм провокує дефолт.
Рада національної безпеки і оборони України на своєму засіданні 10 лютого переконливо довела, що ахіллесовою п’ятою Уряду є енергетична безпека, яка сьогодні його політиками віддана на заклання в боротьбі за посаду президента. Підписані в Москві газові угоди несуть великі ризики для національної економіки і мають всі об’єктивні чинники ще більше посилити рецесію, девальвацію гривні. В цьому плані пошуки грошей за межами країни для фінансування роздутого дефіциту державного бюджету є неминучими. Але спроби отримати Урядом кредит під геополітичними умовами, неприйнятними для народу України, може призвести до фактору «тихої колонізації».
В цей час, як ніколи, дії Уряду мають бути прозорими, чесними і зрозумілими для суспільства. Будь-яка політична маніпуляція, чи брехня від членів Кабінету Міністрів підриває базу не тільки довіри, але й демократії. Будь-який відступ від Конституції і закону засвідчує втрату єдиного і прийнятого суспільством способу національної стабільності. Особливо небезпечно, коли це є прямою політикою умислу дій вищих державних посадовців.
Дивує і стає небезпечним той факт, що Уряд замість, нехай важкого, але вкрай потрібного діалогу про консолідацію зусиль з Президентом, силами членів Уряду та коаліції, розгорнув брудну та нечесну боротьбу проти всіх незгодних з його згубною для України політикою, критикою його непрозорих і непрофесійних дій. Залежні від Уряду та його бізнесових кіл засоби масової інформації все частіше і частіше влаштовують «полювання на відьом», розповсюджують недостовірну інформацію, що дезорієнтує суспільство і завдає серйозної шкоди державі. Намагання підірвати довіру до діяльності конституційного органу – Ради національної безпеки і оборони України, який забезпечує національну безпеку та оборону України шляхом координації і контролю за діяльністю Уряду, є черговою спробою політтехнологів Уряду дестабілізувати ситуацію в країні, люмпенізувати політику та будь-якою ціною уникнути відповідальності за власні прорахунки.
Український народ, як ніколи, зараз має зрозуміти, що Уряд, нарощуючи політичні конфлікти, протистояння, проводячи закриту політику ухвалення рішень, дискредитації незгодних з його діями, повністю перекладає всю відповідальність за стабільність державного розвитку і антикризові заходи на простих українців. В будь-якому випадку постійне ведення піар-воєн вищими посадовцями під час виконання ними своїх прямих конституційних обов’язків є свідченням їх безпорадності діяти в складних умовах рішуче і професійно.
Уряду залишається все менше легальних шансів застосувати антикризові програми. Тому він, виходячи з його політики, готовий все частіше йти на небезпечні для суверенітету і стратегічного курсу України невигідні умови і пропозиції. Команда Уряду, що очевидно, вже погано прораховує і оцінює всі ризики пов’язані із розвитком сценарію багаторівневої фінансово-економічно, соціально-політичної кризи в Україні. Загрозою є те, що він, під приводом гучних заяв, тиражуванням неправди, приховує ці ризики від суспільства. Доказом цього і є спроби шукати винних, висувати звинувачення всім, хто не мовчить, дискредитувати тих, хто ще не втратив віри у відродження стабільності і розбудови сильної української європейської держави.
РНБО на чолі з Президентом України Віктором Ющенком є для Уряду найбільш оптимальним і ефективним антикризовим майданчиком, який, єдино, може забезпечити консенсус в протистоянні Великій Українській Кризі. Для цього Уряду потрібно відмовитись думати і працювати на вибори президента України, а думати про наступні покоління.
Секретар Ради національної
безпеки і оборони України Р.Богатирьова


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

Ровенская АЭС - пока никаких ЧП

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: