ТЕМА

Правозахисники вважають, що у Ющенка немає морального права вимагати відставки Луценка

24 февраля 2009 | 20:08


Вінницька правозахисна група вважає непорядною і цинічною заяву Президента України Віктора Ющенка щодо доцільності відставки Юрія Луценка з посади Міністра внутрішніх справ України у зв‘язку із непрофесійним та жорстоким нападом кримського «Беркуту» на родину Таїрових. Дійсно, Юрій Луценко уже давно ганьбить звання члена Уряду України, а його людська неадекватність та правова безграмотність лише сприяють культивуванню традицій беззаконня та безкарності в діяльності української міліції. Чекати від «міністра-термінатора», та «міністра-расиста» поведінки, гідної європейського політика, настільки ж наївно, як і чекати подібної поведінки від Президента України Віктора Ющенка. Тому українське суспільство має усвідомлювати, заклики Ющенка до відставки Юрія Луценка за порушення міліцією прав людини – цинічні спекуляції одного непорядного політика бездарністю іншого непорядного політика.
 
Ми нагадуємо, що саме Віктор Ющенко повністю контролює кадровий склад та діяльність Генеральної Прокуратури України, яка активно співпрацює з міліцією та підконтрольною Президенту України Державною кримінально-виконавчою службою України в питаннях уникнення посадовцями відповідальності за порушення прав людини, незаконне насильство, повернення біженців до країн походження, фальсифікації матеріалів кримінальних справ тощо. Все це красномовно свідчить про українські правоохоронні органи активно виступають єдиним фронтом… проти власних громадян. Невже Віктору Ющенко не відомо, що саме підпорядкована йому особисто через Генерального Прокурора України прокуратура, масово відмовляє у порушенні кримінальних справ щодо міліціонерів та співробітників адміністрації пенітенціарної системи, які щоденно катують десятки українських громадян, що саме прокуратура відмовляється покласти край повільному вбиванню в СІЗО №3 (м.Дніпропетровськ) помираючого від СНІДу громадянина України «С» (прізвище є у Вінницькій правозахисній групі), що саме прокуратура відмовилася визнати факт катувань міліцією Луценка вінничанина Юрія Заболотного, що саме прокуратура перешкоджає покаранню винуватих в катуваннях громадянина Анатолія Кулика, що саме прокуратура підтримує державне обвинувачення в сотнях кримінальних справ, побудованих на катуваннях затриманих осіб та порушенні їхнього права на захист.
 
Коли перебування Юрія Луценко на посаді Міністра внутрішніх справ було вигідним Президентові Ющенкові, останній ігнорував масові повідомлення про злочини проти прав людини, які чинилися міліціянтами, тепер Ющенко удає себе за борця за справедливість та професіоналізм, проте нічого, окрім сумної посмішки такі намагання заробити собі популярність викликати не повинні.
Показовим є те, що Віктор Ющенко в притаманному йому стилі демонстративного ігнорування законних процедур вимагає від «від Міністра МВС Юрія Луценка в семиденний термін виплатити матеріальну компенсацію за завдану шкоду здоров'ю Мустафи Хаїрова та його сім'ї». Така «вимога» Ющенка не базується на законі, яким не встановлено семиденний термін для виплати компенсацій, тим більше тоді, коли триває лікування постраждалих, та неможливо провести експертизу завданої шкоди. При цьому Ющенко цинічно ігнорує необхідність проведення справедливого та публічного розслідувань причин того, чому міліція всупереч вимогам Ст.12 профільного закону застосовує небезпечні для життя людей спецзасоби в ситуаціях, коли не має безпосередньої загрози життю або здоров’ю громадян чи працівників міліції.
Вінницька правозахисна група ще раз наголошує на наших вимогах у зв‘язку із інцидентом в Криму:
 
Ми звертаємося до Уповноваженого ВР України з прав людини Ніни Карпачової з проханням про невідкладне відкриття провадження Уповноваженого за фактом бандитського нападу організованої групи співробітників МВС на мирну родину Хаїрових.
Вінницька правозахисна група звертає увагу на необхідність негайної відставки Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценко, як особи діяльність якої на посту міністра становить небезпеку спокою та правопорядку в державі.
Ми закликаємо Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин ВР України ініціювати підготовку та проведення парламентських слухань «Причини порушень прав людини правоохоронними органами України та шляхи їхнього подолання».
Ми нагадуємо, що Генеральна прокуратура України традиційно саботує проведення ефективних та добросовісних розслідувань міліцейських злочинів, як це мало місце зокрема і щодо незаконної спроби екстрадиції з України російського біженця Михайла Гангана, незаконної депортації органами МВС біженців з Шрі-Ланки, катування громадянина Заболотного у Вінниці, масового побиття ув‘язнених в Знамянському ІТТ Кіровоградської області, Нікопольському ІТТ Дніпропетровської області, порушення права на свободу від катувань та жорстокого поводження щодо громадянина Снігового (СІЗО №3 м.Дніпропетровськ).
 
Ми закликаємо представників Українських ЗМІ, активістів правозахисних організацій та просто усіх небайдужих громадян активно поширювати інформацію про відомі випадки порушення прав людини органами внутрішніх справ та вимагати проведення ефективних та публічних розслідувань вказаних злочинів.
 
Координатор ВПГ
Дмитро Гройсман


комментарии [1]

24.02.2009 22:23     Квант А це вимагають куплені Луценком "правозахисники", або більш врівноважені особи? Краще хай Ющенко залишеться, ніж такий горе-міністр!!!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: