ТЕМА

Злочинці паразитували на меді та інвалідах

09 апреля 2009 | 09:39


 

Співробітники відділу боротьби з корупцією УБОЗ ГУМВС України в Запорізькій області знешкодили злочинну групу з ознаками організованості, члени якої скоїли розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах, які  були виділені за спеціальною програмою «Соціально-трудова та професійна  реабілітація інвалідів», яка спрямована на створення робочих місць для інвалідів.

До складу ОЗГ входили 3 особи:

- гр-н А., 1961 р.н - директор підприємства «Х»  затриманий в порядку ст. 115 КПК України, судом продовжено термін затримання до 10 суток тримання на ІТТ;

- гр-н Б., 1981 р.н., засновник та директор ТОВ «С», підписка про невиїзд;

- гр-н В., 1981 р.н., засновник та комерційний директор ТОВ «С», підписка про невиїзд;

 

Протягом 2007-2008 років директор підприємства «Х», заснованого на власності Запорізького обласного об'єднання Союзу організацій інвалідів України, створивши ОЗГ,  діючи за попередньою змовою з директором ТОВ «С» гр-ном Б. та комерційним директором цього ж підприємства гр-ном B., умисно, шляхом службової фальсифікації і зловживання своїм службовим становищем, заволоділи бюджетними коштами в сумі 4,5 млн. грн, виділеними державою в особі Запорізького обласного фонду соціального захисту інвалідів за спеціальною програмою «Соціально-трудова та професійна реабілітація інвалідів», яка спрямована на створення робочих місць для інвалідів.

Відповідно до програми, підприємства, на яких працюють інваліди, отримують бюджетні кошти на придбання обладнання з метою створення робочих місць з обов'язковим працевлаштуванням інвалідів.

Підприємство «Х», з метою заволодіння бюджетними коштами,  протягом 2-х років, надавало до Фонду соціального захисту інвалідів фіктивні обгрунтування щодо збільшення обсягів фінансування виробництва меду та фруктів (придбання автоматизованої лінії для фасування пастоподібних продуктів у термоформуєму полімерну тару та лінії гомогенізації  меду) та аргументували збільшення фінансування благородною метою - необхідністю створення робочих місць для інвалідів.  Згідно законодавства, під отримані бюджетні кошти проводилися тендери, в яких вже заздалегідь був визначений переможець – підприємство «С», з посадовими особами якого, директор підприємства «Х» вступив у злочинну змову. Власне, й само підприємство «С» було створено з метою привласнення бюджетних коштів.  Підприємство  отримувало з державного бюджету кошти внаслідок  проведення тендерів. Підприємство «С», яке за підсумками подібних тендерів виходило переможцем, зобов'язувалося працевлаштувати певну кількість інвалідів.

Після  отримання бюджетних коштів з Фонду соціального захисту інвалідів, згідно попередньої злочинної домовленності, підприємство «Х» перераховувало на розрахунковий рахунок ТОВ «С», яке в своє чергу, з метою переведення у готівку, перераховувало їх на рахунки 2-х фіктивних підприємств (ТОВ), які входили до конвертаційного центру.

Для прикриття своєї злочинної діяльності, членами ОЗГ складалися, фіктивні бухгалтерські документи про нібито закуплені ТОВ «С» і змонтовані промислові лінії по гомогенізації меду (покращення хімічної структури) та по розфасовці і пакуванню продуктів, а також підробні акти прийому виконаних робіт.

В результаті злочинної діяльності членів ОЗГ, робочі місця для інвалідів не створювалися, а бюджетні кошти, виділені на створення робочих місць для інвалідів, через підприємство «Х», були переведені у готівку за допомогою конвертаційного центру та привласнені учасниками ОЗГ.     

Прокуратурою Запорізької області у відношенні гр-н А., Б., В. порушена кримінальна справа за ознаками ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України.

Проводяться подальші слідчо-оперативні заходи по встановленню всіх епізодів злочинної діяльності та забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Lasse Persson

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: