ТЕМА

Суддя допоміг шахраям відібрати у людей майже 70 гектарів землі

10 апреля 2009 | 12:27

На Дніпропетровщині працівниками Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України викрито заступника голови одного з районних судів м. Кривого Рогу. Служителю Феміди інкримінується винесення завідомо неправосудної ухвали у цивільній справі за позовом громадянки Ю. до окремих громадян, якою визнано право власності на земельні ділянки. Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.375 (поставлено суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови) Кримінального кодексу України.


Переоформлення паїв здійснювалося шляхом проведення фіктивних документальних оборудок, тобто оформлялися договори купівлі-продажу земельних ділянок без підписів власників паїв або ж ставилися підписи на чистих аркушах, на яких згодом друкувався текст договору. Власники паїв не здогадувалися про те, що за документи вони підписують, а деяким з них пояснювали, що підписуються договори оренди.

У подальшому, з метою створення судового прецеденту від імені власників паїв, до суду подавалися позови про стягнення боргу з людей, які купили в них землю і не розрахувалися повністю. Покупці ж зверталися із зустрічним позовом до власників паїв. У результаті в суді такі договори на землю визнавалися дійсними, а між сторонами укладалася мирова угода або ж заявники відмовлялися від позову, земля незаконно переходила у власність інших осіб, які не займалися і не збиралися займатися сільськогосподарським виробництвом.

Заступник голови одного з районних судів м. Кривого Рогу достовірно знав, що мораторій на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв) діє до 1 січня 2008 року за умови набрання чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, визначивши особливості обігу земель державної та комунальної власності й земель товарного сільськогосподарського виробництва.

Таким чином, суддя проігнорував вимоги ст.78, ст.81, ст.130, ст.132 Земельного кодексу України, ст.220, ст.334, ст.657 ЦКУ та Закон України "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних законодавчих актів" та у ході розгляду цивільної справи постановив завідомо неправосудне судове рішення. Внаслідок неправомірних дій судді незаконно відчужено 69,3 гектарів землі, ринкова вартість якої складає майже 5,8 мільйона гривень.

 

ДЗГтаМД МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Танец маленьких лебедей

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: