ТЕМА

Двоє СБУ-шників погоріли на хабарі

23 апреля 2009 | 09:02

За матеріалами УБОЗ Кіровоградської області порушено кримінальну справу щодо двох офіцерів обласного УСБУ за співучасть у хабарництві.


За матеріалами працівників Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС в Кіровоградській області облпрокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 364 (зловживання владою працівником правоохоронного органу), ч.5 ст. 27 (співучасть у вчиненні злочину), ч. 3 ст. 368 (одержання хабара в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України відносно двох офіцерів Управління Служби Безпеки України в Кіровоградській області. А саме -  начальника одного з відділів обласного УСБУ та одного з керівників Олександрійського міськвідділу УСБУ в Кіровоградській області.

     Нагадаємо, 6 березня цього року в результаті спецоперації УБОЗ УМВС України в Кіровоградській області було затримано учасників злочинного угрупування, які отримали хабара у сумі 190 тисяч доларів США та 120 тисяч гривень. Ці кошти вони вимагали у підприємця за визнання його переможцем торгів на аукціоні із реалізації триповерхової адмінбудівлі площею 1318 к.м. в місті Олександрія, що належить підприємству-банкрутові. А також за підписання відповідної угоди-купівлі продажу цього об’єкту.

     До складу угрупування хабарників входили п'ятеро осіб: арбітражний керівник - ліквідатор визнаного банкротом ВАТ (дочірнього підприємством Державної холдингової компанії "Олександріявугілля"), голова ліквідаційної комісії державного ВАТ цього холдингу, двоє оцінювачів об'єктів нерухомості та безробітний. Наприкінці 2008 року учасники ОЗУ зустрілися з потенційним покупцем і повідомили, що перемога на аукціоні обійдеться останньому в 3 мільйонів гривень, з яких половину необхідно сплатити як офіційний платіж, а другу половину передати в якості хабара. Пізніше сума хабара була збільшена до 190 тисяч доларів і 120 тисяч гривень. 27 лютого 2009 року відбулися торги, переможцем в яких було визнано згаданого покупця, який вів переговори з членами угрупування. Під час розрахунку із хабарниками усі п'ятеро були затримані.

     В ході подальшого розслідування цієї кримінальної справи оперативники УБОЗ та слідчі прокуратури викрили корупційні зв'язки затриманих із співробітниками обласного УСБУ. Офіцери спецслужби корегували злочинні дії угруповання хабарників, зокрема, надавали їм поради та вказівки щодо уникнення відповідальності за хабар та щодо методів правоохоронців із протидії цьому виду злочинів. Вони також повинні були забезпечити перевірку за допомогою спецтехніки отриманих коштів на їх справжність та відсутність спеціальних хімічних поміток для викриття у хабарництві. За все це офіцери Кіровоградського УСБУ мали одержати свою грошову частку від хабара.

     21 квітня обидва офіцери були затримані в порядку ст. 115 Кримінально-Процесуального Кодексу на троє діб до обрання судом міри запобіжного заходу.

Прес-служба ГУБОЗ МВС України




Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

октябрь 2000 года. Второй и Третий

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: