ТЕМА

Віктор Ющенко нагадав Володимиру Чемерису нациста

24 апреля 2009 | 19:55

Антифашисти: слідство по справі Чайки не буде об'єктивним


Антифашисти і правозахисники розцінюють нещодавню заяву Президента України Віктора Ющенка як маніпуляцію громадською думкою і тиском на слідство. Ця позиція була озвучена під час прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» в п'ятницю 24 квітня. Як відомо, 21 квітня Глава держави заявив, що має намір контролювати розслідування справи одеського націоналіста Максим Чайки, загиблого в ході сутички між ультраправими та антифашистами.

 

«У нас є сумнів на рахунок того, що слідство буде об'єктивним і неупередженим, тому що в його хід втрутився президент – вищий посадовець у державі", - заявив член правління Інституту "Республіка" Володимир Чемерис. Він підкреслив, що В. Ющенко в заяві, озвученій його прес-секретарем Іриною Ванниковою, класифікував цей інцидент саме як вбивство, а не самооборону. "При цьому президент оголосив членів організації "Антифа" – правда, неіснуючою – екстремістами і вимагає від правоохоронних органів ретельно перевірити політичний мотив вбивства, - підкреслив правозахисник. – Назвавши прихильників «расової чистоти» «патріотами» Глава держави демонструє свою симпатію нацистам».

 

В. Чемерис також відзначив, що дана заява В. Ющенко "в тезах фактично повністю співпадає з позицією нацистських організацій ОО "Патріот України", "Братерство" і "Свобода".

 

Прихильники руху "Антифа" заявляють, що активіст праворадикальної організації "СіЧ" Максим Чайка був смертельно поранений в результаті необхідної самооборони з боку антифашистів. Представник руху "Антифа" Юрій Лебедєв заявив, що інцидент відбувся унаслідок нападу 15-ти неонацистів на 5 прихильників антифашистських ідей. Про це свідчить відеозапис, який є у розпорядженні правоохоронних органів. «Антифа не мали сумнівів щодо агресивності намірів ультраправих. Статистика нападів і вбивств, здійснених на грунті міжнаціональної ненависті, показує загрозу, яку несуть нацисти на вулицях», – відзначає Ю. Лебедев.

 

Представник руху "Соціальна альтернатива" Віталій Дудін сказав, що Президент України несправедливо класифікував «Антифа» як проросійський екстремістський рух: «Антифа – це не організація, а співтовариство людей по всьому світу, які протистоять нацизму в молодіжному середовищі. Відстоюючи цінності рівності і солідарності між людьми різних рас, ми є повною ідейною протилежністю нацистам». В. Дудін відзначає, що «сьогодні нацисти намагаються виставити себе в ролі жертв, хоча до цього завжди підкреслювали свій мілітарний характер». Звинувачення в «проросійській» спрямованості антифашисти також відкидають: у Росії, як і у всій Європі, є «Антифа», які нерідко конфронтують з владою.

 

Виступаючі також приводили докази праворадикальної сутності організації «СіЧ». Відомо, що вона входить в т.з. «Соціал-національної асамблеї», що пропагує расизм. Погляди загиблого Максима Чайки підтверджуються відео-роликом, який нещодавно з'явився в Інтернеті.  

Також під час прес-конференції виступив антифашист з Києва, що постраждав від рук одеського кримінального розшуку. Киянина затримали 22 квітня на його квартирі і відвезли на допит до Одеси. В ході допитів йому була завдана травми хребта. Його відпустили без грошей і документів в чужому місті. Причиною затримання слугувало знайомство з одеськими антифашистами, що брали участь в бійці 17 квітня. Дії правоохоронців будуть оскаржені. Антифашисти у всіх регіонах України прогнозують репресії з боку влади.

 

Прес-служба руху «Антифашистська Дія»



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: