ТЕМА

МВС пропонує запровадити кримінальну відповідальність за перегляд дитячого порно

30 апреля 2009 | 12:21

Дедалі більшої гостроти набуває проблема розповсюдження дитячої порнографії, насамперед через мережу Інтернет. Згідно з оцінками експертів, до групи ризику потрапляють насамперед діти, які зазнають насильства в сім'ї, діти-бродяги, діти-наркомани, діти-сироти, вихованці шкіл-інтернатів, діти з соціально незахищених сімей. Особливо привабливим "матеріалом" для порнографічного бізнесу є малолітні втікачі, самотні й позбавлені підтримки діти в чужому місті.


Сьогодні складно дати навіть приблизну оцінку того, яку кількість дітей втягнуто в секс-бізнес, оскільки більшість випадків використання дітей у порнобізнесі залишаються невідомими. Також до порнографії підлітків примушує бажання заробити грошей для власних проблем або навіть для сім'ї. Крім того, трапляються випадки, коли самі батьки використовують власних дітей для виготовлення порнографічних матеріалів і отримують за це гроші.

Упродовж минулого року слідчими підрозділами органів внутрішніх справ порушено та розслідувалося 12 кримінальних справ, пов'язаних з виготовленням та розповсюдженням дитячої порнографії. Зазначимо, що це найбільша, починаючи з 2002 року, кількість кримінальних справ, порушених за ст. 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) КК України. Так, наприклад, 2007 року порушено п'ять кримінальних справ за цією статтею, 2006 - шість, 2003 - три кримінальні справи.

За перший квартал цього року Департаментом кримінальної міліції  у справах дітей організовано і проведено загальнодержавні оперативно-профілактичні заходи "Ялинка", "Розшук", "Канікули", "Урок" та інші. Завдяки цим заходам, вдалося виявити дітей, які могли стати жертвами сексуального насильства, жорстокого поводження та використання у порнобізнесі.

Так, з метою встановлення фактів використання дітей у порнобізнесі або вивозу їх за межі України для їх продажу чи надання послуг інтимного характеру, працівники кримінальної міліції у справах дітей на місцях  перевірили законність діяльності, зокрема, 321 фото-відеостудії, майже 50 модельних агентств, 1,2 тисяч нічних клубів та розважальних закладів. Також було перевірено 379 готелів та кемпінгів, 257 масажних салонів, саун, оздоровчих комплексів та 114 туристичних фірм та бюро з працевлаштування за кордоном, 109 видань в друкованих та електронних засобах масової інформації.

Зазначимо, що з початку цього року задокументовано 326 злочинів, передбачених ст. 300 (Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості) та 301 ( Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) КК України, з яких 31злочин за матеріалами кримінальної міліції у справах дітей. Наприклад, у Вінницькій області затримано місцевого жителя, який, застосовуючи фізичну силу, примусив неповнолітню роздягатися та фіксував усе на відеокамеру та відправляв до мережі Інтернет.  За даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.3 ст.З01 КК України.

У лютому 2008 року на робочій зустрічі представників Міністерства внутрішніх справ України та Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі обговорено питання комісійного проведення мистецтвознавчих досліджень та експертиз за участю  фахівців у галузі мистецтвознавства, інформації, науки і освіти, журналістики культурології, психології та судової сексології та інших спеціалістів  з питань віднесення продукції до еротичного чи порнографічного змісту.

На жаль, зважаючи на статистику, можна прогнозувати збільшення кількості злочинів за ст. 301 КК України. У той же час варто зазначити, що при документуванні злочину існує чимало технічних проблем. Наприклад, важко знайти фактичне місце хостингу порносайтів, розташування техніки, що використовувалась для їх створення, реєстрації та редагування (оновлення). Також доволі складно знайти людей, які причетні до цього.

Отже, протидія злочинам, пов'язаним з виготовленням порнографії за участю дітей та розповсюдженням її через Інтернет, вимагає як відповідних технічних можливостей, так і теоретичних напрацювань. Також може суттєво допомогти сучасний досвід іноземних колег у цій галузі.

Крім того, Кримінальним Кодексом України не передбачено кримінальну відповідальність за дії, пов'язані з придбанням, зберіганням та користуванням порнографічної продукції за участю дітей (ст. З01 КК України). Тож, Департамент кримінальної міліції у справах дітей вважає доцільним внесення зміни до Кримінального Кодексу України і  передбачити кримінальну відповідальність за дії, пов'язані з придбанням, зберіганням та користуванням порнографічної продукції за участю дітей.

 

ДЗГтаМД МВС України



комментарии [2]

14.01.2015 09:23     Киянин Перш ніж надсилати листи про притягнення до відповідальності за перегляд, необхідно повідомляти на порно сайті про відповідальність згідно з чинними нормами
16.06.2010 00:24     123 Порно дитяче легко доступне в інтернеті. Я не розумію, що не можна контролювати силки кожен день, блокувати їх.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

Грузинский спецназ в Южной Осетии

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: