ТЕМА

Шахраї Держкомрезерву розводили мазут водою

30 апреля 2009 | 15:06

У Міністерстві внутрішніх справ за зверненням Міністра палива та енергетики України Продана Ю.В проведено перевірку щодо можливих порушень чинного законодавства з боку службових осіб Державного комітету України з матеріального резерву під час продажу 76 тисяч тонн мазуту комерційній структурі.


Установлено, що у грудні 2007 року Держкомрезервом проведено перший етап конкурсу з реалізації мазуту, в якому брали участь два товариства з обмеженою відповідальністю. Стартовою ціною даної партії мазуту, що входив до мобілізаційного резерву і знаходився з 1998 року на відповідальному зберіганні в акціонерній компанії, було визначено 500 гривень за тонну. Зазначимо, що на проведених Держкомрезервом аналогічних конкурсах з реалізації мазуту стартові ціни були у 2,5-4,5 рази вищі і становили від 1140 до 2200 гривень за тонну.

Відповідно до протоколу засідання конкурсної комісії Держкомрезерву, переможцем конкурсу визнано ТОВ, яке фактично запропонувало меншу цінову пропозицію. Таким чином згадане ТОВ придбало 76 339,072 тонн мазуту М-100 на суму 38 мільйонів 172 тисячі гривень.

Також з'ясовано, що організаційні заходи щодо проведення конкурсів з реалізації товарно-матеріальних цінностей Держкомрезерву здійснювало державне підприємство, відповідальні особи якого з корисливих мотивів, для штучного заниження стартової ціни мазуту, за попередньою змовою із службовими особами Держкомрезерву, в інтересах третіх осіб сфальсифікували результати хімічних досліджень зразків мазуту в науково-дослідному інституті нафтопереробної промисловості "МАСМА" (далі - УкрНДШП "МАСМА").

Згідно з протоколами Випробувального центру паливно-мастильних матеріалів УкрНДШП "МАСМА" масова частка води в зразках мазуту склала 26,7%, 28% та 25,9% відповідно. Але зазначене суперечить результатам хімічного аналізу аналогічних зразків мазуту, який одночасно було проведено в акредитованих лабораторіях акціонерної компанії, оскільки частка води в даних зразках складає 8,8% (ТЕЦ № 5) та 13,8% (ТЕЦ № 6).

Так, на основі сфальсифікованих показників було визначено продажну вартість даної партії мазуту. Це дало можливість службовим особам Держкомрезерву реалізувати товарно-матеріальні цінності за штучно заниженою ціною.

Крім того, перевіркою встановлено, що в акціонерній компанії за весь час зберігання товарно-матеріальних цінностей, щомісяця, згідно з галузевим нормативним документом, здійснювалась інвентаризація мазуту з відбором проб та дослідженням їх на вміст води. За даними лабораторних досліджень, процент вологості мазуту ніколи не перевищував 15%. За інформацією АК результати інвентаризації кожного півріччя направлялися до Мінпаливенерго та Держкомрезерву.

З метою дослідження якості мазуту на АК наприкінці січня 2009 року державним інспектором з держнагляду державного підприємства у присутності представників власника мазуту та зберігача з резервуару відібрано зразки мазуту та досліджено у Випробувальному центрі паливно-мастильних матеріалів УкрНДШП "МАСМА" на вміст вологи. За результатами аналізу масова частка води в зразку склала 9%.

Установлено також, що ТОВ – переможець конкурсу за договором поставки реалізувало вищезазначену партію мазуту іншому товариству з обмеженою відповідальністю за ціною 1550 гривень за тонну на загальну суму 118 325 561,60 гривень. Згідно з актом приймання-передавання, постачальник передав покупцю весь товар, але покупцем до цього часу фактично здійснено розрахунок за 24 627 тонн мазуту на суму 38 мільйони 172 тисяч гривень. Таким чином, за попередніми підрахунками, незаконними діями службових осіб Держкомрезерва та державного підприємства державі завдано збитків у сумі понад 80 мільйонів гривень.

За зібраними матеріалами Слідчим управлінням Головного управління МВС України в місті Києві порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.190 (Шахрайство) КК України. Також цю справу передано до прокуратури міста Києва для погодження прийнятого рішення. Наразі прокуратурою жодного рішення не прийнято, що унеможливлює проведення слідчих дій з подальшого розслідування ймовірного злочину.

 

ДЗГтаМД МВС України

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Кэйт Мосс. photos by Sante D'Orazio

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: