ТЕМА

Помер засуджений, побитий вєртухаями в Кіровогградському СІЗО

02 июня 2009 | 15:01

Сьогодні вночі в лікарні помер 22-річний Анатолій Левчун, якого було по-звірячому побито в Кіровоградському СІЗО.


29 травня 2009 року Вінницька правозахисна група повідомила про те, що в реанімаційному відділенні Кіровоградської лікарні №1 в критичному стані із слідами очевидних знущань та побоїв на тілі перебував 22 річний громадянин України, житель м.Світловодськ Кіровоградської області Анатолій Левчун.

О 5 годині ранку 02 червня 2009 року Анатолій помер, не прийшовши до свідомості.
Громадянин України Анатолій Левчун, 1987 року в задовільному стані 08 квітня 2009 року був поміщений до Кіровоградського СІЗО Державного Департаменту України з питань виконання покарань (м. Кіровоград, вул. Куропятникова, 50, начальник СІЗО Ботузов Сергій Іванович, т.(052) 224-78-77). Сьогодні Анатолій Левчун в критичному стані без свідомості перебуває в реанімації інфекційного відділення МКЛ №1, м.Кіровограда.

Мати Анатолія - пані Наталія Анатоліївна (80982244477) отримала сина з тюрми на ношах, все тіло сина вкрите свіжими синцями та засохлою кров‘ю, на задній частині тіла величезний пролежень, що свідчить про те, що Анатолій не вставав і не перекладався принаймні 10 днів, і це при тому, що зас ловами співробітників СІЗО, погіршення здоров‘я пана Левчуна відбулося за кілька діб до звільнення.

Раніше анонімні джерела в системі охорони здоров‘я Кіровоградської області повідомили Вінницькій правозахисній групі про те, що «певні держслужбовці чинять неймовірний тиск на керівництво лікарні» з метою всіляко запобігти належному документуванню слідів катувань на тілі хворого Левчуна. Матері, яка є законними представником пана Левчуна, начмедом лікарні було категорично заборонено здійснити фотографування та відео зйомку свого сина в лікарняній палаті.

Нажаль після нашого звернення ми не почули оперативного реагування ані Генеральної прокуратури України, яка цинічно стверджує про ефективну боротьбу із катуваннями, ані від Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини. Проте ми все ще сподіваємося, що Ніна Іванівна Карпачова, яка завжди з великою увагою ставиться до розслідування повідомлень про катування і цього разу невідкладно відкриє провадження Уповноваженого ВР України з прав людини і вимагатиме проведення справедливого розслідування обставин катувань тазагибелі Анатолія Левчуна. У випадку, якщо притягнути винуватих у смерті Анатолія в Україні буду неможливо Вінницька правозахисна група звертатиметься до Європейського суду з прав людини.

Вінницька правозахисна група закликає МОЗ України невідкладно направити в Кіровоград комісію для вивчення стану та якості надання медичної допомоги СІЗО м.Кіровограда.

Вінницька правозахисна група закликає усіх небайдужих журналістів України висвітлювати повідомлення про катування в установах тюремної системи України. Ми просимо журналістів зв‘язатися із мамою пана Левчуна – Наталією Анатолієвною (80982244477) для отримання оновленої інформації.

Вінницька правозахисна група заявляє, що і надалі буде використовувати усі технічно можливі засоби для отримання і поширення суспільству інформації про стан дотримання прав людини в установах кримінально-виконавчої системи.

Координатор ВПГ
Дмитро Гройсман

комментарии [1]

06.06.2009 10:53     Євген Шановний пане Гройсманн!
Перед тим, як здіймати галас щодо цієї сумної події потрібно детально розібратися.
1.Громадянин Левчун знаходився в СІЗО, тобто він скоїв грубе правопорушення?
2.Ви стверджуєте,що ув'язненого катували. Тоді чому ви в свїй статті не надаєте результатів судово-медичної експертизи та діагнозу,який встановили в лікарні,куди доставили постраждалого?!
3.А також ви не вказуєте чому ув'язнений з слідами катувань був госпіталізований не в травматологічне відділення,а у інфекційне.
І тут виникає питання до автора статті, якими інфекційними захворюваннями хворів цей злочинець?
4.Якщо ви не почули про оперативне реагування ГПУ,інших державних правоохоронних органів то це може свідчити не тільки про те,що вони нічого не роблять, а й про те,що немає підстав для галасу..
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Непал. Праздник

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: