ТЕМА

Міносвіти пішло на перші поступки студентам. Але ті не зупиняються

05 июня 2009 | 12:38

Результати проведеної синхронної всеукраїнської акції "Останнє попередження для прем'єра".



Студентська акція протесту, що пройшла вчора 4 червня в Києві, Донецьку, Одесі, Луцьку та інших містах стала першою перемогою молоді у боротьбі за повне призупинення останніх нововведень уряду, що триває вже близько чотирьох тижнів, із дня прийняття сумнозвісних постанов No.369 і No.133 та розпорядження No.416-р Кабінету Міністрів. Саме вчора міністр освіти України Іван Вакарчук запросив протестуючих на переговори, що, безсумнівно, є тактичною перемогою студентів.

 

Нагадаємо, що вже чотири тижні студентські та молодіжні організації України вимагали повного призупинення дії постанов No.369 і No.133 та розпорядження No.416-р Кабінету Міністрів, а також наполягали на проведенні повноформатних консультацій з молоддю з приводу зазначених

документів. Незадоволена молодь і планами Міністерства освіти і науки позбавляти стипендій за одну "трійку". На думку молодіжних лідерів, такі освітянські ініціативи Кабміну загрожують, зокрема, збільшити рівень корупції у сфері освіти та збільшити рівень злочинності серед молоді. Указ Президента призупинив, а Кабінет Міністрів скасував дію деяких положень постанови No.369, але це не влаштувало молодь, оскільки попередні вимоги були задоволені лише частково. Зокрема, досі лишається чинним, зокрема, дозвіл брати гроші за відпрацювання студентами занять з дисциплін, що були ними пропущені "без поважних причин", брати гроші за проведення "за бажанням" учнів та студентів додаткових індивідуальних занять та консультацій, за надання бібліотеками послуг з користування літературою понад установлені терміни, за забезпечення доступу до мережі Інтернет та користування корпоративною електронною поштою, за відшкодування витрат на виготовлення та оформлення атестатів, свідоцтв та інших документів про

вчені звання, та ін. Також досі залишається чинним скорочення державного замовлення на всі спеціальності за всіма напрямами навчання не менше ніж на 10%.

 

Лише у вівторок напередодні акції прем’єр зобов’язала Міністра освіти провести перемовини з молоддю.

 

"Усім студентським та молодіжним організаціям зараз під час будь-яких перемовин потрібно особливо ретельно слідкувати за тим, аби спілкування не велося у форматі "перемовини про проведення перемовин," - коментує ситуацію Михайло Лебедь, Голова Київського осередку всеукраїнської молодіжної організації <<Фундація регіональних ініціатив>>, а також наголошує на тому що молодь вимагає проводити перемовини вже після призупинення зазначених нормативно-правових актів.

 

Під час акції у четвер до мітингуючи вийшов заступник міністра освіти Фініков Тарас Володимирович із пропозиціями припинити «неефективні», на його думку, протести й сісти за стіл переговорів, не надаючи жодних гарантій про можливість обговорення вище згаданих розпоряджень та постанови Кабінету міністрів. Але найважливішим досягненням є згода самого міністра на проведення консультацій з молоддю: "Я планую у вівторок (9 червня) зустрітися з лідерами студентських організацій, яка буде стосуватися всіх питань, а не лише платних послуг. Після цієї зустрічі буде створено робочу групу із студентів, а також із працівників міністерства, в рамках якої буде відпрацьований кожен пункт, що буде задекларований студентством", - сказав І.ВАКАРЧУК.

 

Однак останні нововведення уряду ще повністю не призупинені, а отже, головних вимог студентства не задоволено. Тому молодь планує і надалі відстежувати перебіг подій і відстоювати свої позиції до повної перемоги.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Виктор Меняйло

Памятник Тарасу Шевченко перед зданием управления ГАИ Винницкой области

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: