ТЕМА

З Харківщини валюту в Росію вивозили мільйонами

17 июня 2009 | 12:33

На українсько-російському кордоні перекрито стійкий контрабандний канал, котрий організували ділки «тіньового» валютного центру Харкова.


У результаті спецоперації працівників Управління боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в Харківській області у взаємодії із обласним УСБУ та прикордонним загоном викрито потужний канал незаконного переміщення іноземної валюти через державний кордон України до Російської Федерації.

16 червня на митному пункті пропуску «Гоптівка» Харківської митниці було затримано кур’єра – громадянина України П. (1959 р.н.). У його автомобілі було вилучено приховані від митного огляду кошти 1 млн. 400 тисяч доларів США та 1 млн. 500 тисяч рублів Росії. За цей фактом слідчим відділом УСБУ в Харківській області порушено кримінальну справу за ст. 201 ч. 2 (контрабанда) Кримінального кодексу  України.

За інформацією оперативників Харківського УБОЗ, мільйонні суми іноземної валюти кур’єр контрабандною перевозив до міста Бєлгород (РФ) протягом останнього року з періодичністю кілька разів на місяць. Готівку він отримував у одного з учасників організованого злочинного угруповання, яке з 2007 року займалося валютними оборудками, використовуючи розташований у Харкові пункт обміну валюти.

Нагадаємо, вказане ОЗУ було викрито нещодавно Харківським УБОЗ  спільно з облпрокуратурою та правоохоронними органами Республіки Молдова. Встановлено, що зловмисники використовували агентську угоду між місцевим приватним підприємством та харківською філією одного з акціонерних банків, а також незаконно відкриті рахунки в одному з банків Придністров’я. Під час обшуків у приміщеннях тіньового валютного центру було вилучено майже 500 тисяч доларів США готівкою, 20 тисяч євро, 800 тисяч російських рублів та інші речові докази.   

За матеріалами працівників УБОЗ прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу  за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 366 (службова підробка), ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 202 (порушення порядку зайняття банківською діяльністю) Кримінального кодексу України.

Завдяки операції УБОЗ в Харківській області комерційний банк розірвав агентську угоду з цим приватним підприємством.

Утім, лідер цього ОЗУ поки що залишається на волі і, використовуючи свої корумповані зв’язки в органах місцевої влади та правоохоронних органах, намагається чинити тиск на слідство, а також не залишає спроб скасувати через місцеві суди постанову про порушення кримінальної справи.

 

Прес-служба ГУБОЗ МВС України

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: