ТЕМА

У Вінниці розгортається тюремно-кримінальний скандал

02 сентября 2009 | 14:04

ПОРУШЕНО КРИМІНАЛЬНІ СПРАВИ ЩОДО КЕРІВНИЦТВА СТРИЖАВСЬКОЇ ВИПРАВНОЇ КОЛОНІЇ №81 ТА ЗА ФАКТОМ ПОБИТТЯ УВЯЗНЕНОГО УСТАНОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ №1 (м.Вінниця).



Як щойно стало відомо Вінницькій правозахисній групі з неофіційних джерел, які ми вважаємо достовірними, Генеральною прокуратурою України прийняті процесуальні рішення за повідомленнями про можливі грубі порушення прав людини та посадові злочини, вчинені співробітниками Державної кримінально-виконавчої служби України в період, коли тюремне відомство очолював призначений на цю посаду Президентом України Василь Кощинець.
Так, Генеральною прокуратурою України проведено перевірку інформації про можливі злочинні дії начальника СВК №81 Магомаєва Магомеда Расуловича в ситуації навколо зникнення з колонії засудженого Совача В.А., а також оприлюдненого Вінницькою правозахисною групою нелегально відзнятого відеоматеріалу про побиття ув‘язненого УВП №1 (м.Вінниця) Мушинського В.І.
За результатами перевірки установлено, що з метою укриття втечі засудженого Совача В.А. у жовтні 2008 року за вказівкою начальника СВК №81 службовими особами цієї установи виконання покарань протягом жовтня 2008 – травня 2009 року вносились неправдиві відомості у табелі робочого часу засудженого, журнали поіменної перевірки наявності засуджених, протоколи засідань адміністративної комісії колонії, медичну документацію. Виявлено також умисну фальсифікацію обставин злочину і матеріалів службового розслідування, проведеного управлінням ДДУПВП у Вінницькій області за фактом втечі цього засудженого з дільниці соціальної реабілітації цієї виправної колонії. Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу стосовно службових осіб даної установи за ознаками злочинів, передбачених ч.3 Ст.364, ч.2 Ст.366 КК України.
У ході перевірки також знайшло своє підтвердження застосування фізичного насильства та побиття працівниками Вінницької установи виконання покарань №1 засудженого Мушинського В.І., 1976 р.н.. Встановлено, що 21.08.2009 р. у зв‘язку з поданою ним раніше скаргою до органів прокуратури на неправомірні дії працівників установи його запросив до службового кабінету в.о. начальника УВП №1 Козачишин С.В., який за участю інших працівників установи безпідставно застосували до засудженого фізичне насильство – нанесли удари гумовими палицями по спині, сідницях та голові, внаслідок чого потерпілому було заподіяно тілесні ушкодження та фізичний біль. Вінницьким прокурором з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах за вказівкою Генеральної прокуратури України порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень службовими особами УВП №1 за ознаками злочину, передбаченого ч.2 Ст.365 КК України.
Вінницька правозахисна група вітає неочікуване з огляду на попередню діяльність органів прокуратури України, бажання надати кримінально-правову оцінку злочинам, які мають місце в системі виконання покарань. Ми з приємністю відзначаємо, що новий керівник Державного департаменту України з питань виконання покарань О.І.Галинський зайняв принципову та гідну усілякої поваги позицію щодо необхідності безкомпромісного очищення кримінально-виконавчої служби від працівників, які зневажають людську гідність та зловживають службовими повноваженнями, порушуючи права людини щодо засуджених. Ми висловлюємо подяку особисто Прем‘єр-Міністру України Тимошенко Ю.В. за особисту швидку та професійну реакцію на наше звернення щодо необхідності негайно покласти край масовим порушенням прав засуджених, та притягнути до відповідальності винуватих у злочинних діях. Ми відзначаємо швидкі та професійні дії Уповноваженого ВР України з прав людини Карпачової Н.І. щодо реагування на звернення ВПГ про порушення прав ув‘язнених в СВК №81та УВП №1.


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: