ТЕМА

Голова медіа-профспілки пише листи колективу НТКУ

15 сентября 2009 | 18:38

Ньюзрум НТКУ: прокукурікали, а далі хоч не розвиднюйся? Відкритий лист голови комітету К иївської незалежної медіа-профспілки Юрія Луканова до колег журналістів Національної телекомпанії України.



Шановні колеги, працівники НТКУ і члени медіа-профспілки на НТКУ!

Звернутися до вас із відкритим листом мене змушує дивна ситуація, яка склалася навколо ньюзруму у будинку Національної телекомпанії України (НТКУ). Деякий час тому осередок Київської незалежної медіа-профспілки (КНМП) на НТКУ ініціював створення комісії з вивчення становища в новому ньюзрумі, оскільки там, попри сучасне технічне обладнання, не створено належних умов праці, а працівники через це навіть втрачають свідомість.

Комітет КНМП намагається завжди оперативно реагувати на порушення прав журналістів, а особливо прав журналістів НТКУ, оскільки це одна з найбільших наших організацій. Ми вже виграли кілька судів за позовами членів КНМП до адміністрації НТКУ. Ми здійснюємо інформаційне забезпечення діяльності медіа-профспілки на НТКУ. І в цьому випадку ми також негайно відгукнулися.

Я попросив двох членів комітету, а також активного юриста взяти участь у комісії з вивчення цієї проблеми. Комісія справді виявила недоліки, про що був складений відповідний Акт. Ми негайно випустили прес-реліз з описанням ситуації, матеріали з якого були надруковані в засобах масової інформації.

З Акту випливало, що витративши колосальні гроші на сучасне обладнання, адміністрація НТКУ недбало поставилася до потреб людей і не забезпечила якісні умови праці. Нюзрум - така собі космічна ракета у хаті-розвалюсі. Але питання не лише в нюзрумі як такому. Створено небезпечний прецедент, коли ігнорують права й інтереси працівників. Отож, необхідно шукати механізми недопущення таких ситуацій в принципі.

Ми сподівалися на участь в засіданні комітету КНМП з розгляду цього питання представників медіа-профспілки на НТКУ. Ми двічі включали це питання в порядок дений засідання комітету КНМП, двічі член комітету КНМП на НТКУ (де факто голова комітету) Катерина Кацан давала згоду прийти на засідання і виступити з доповіддю, на друге засідання вона навіть мала намір прийти удвох з кимсь із працівників НТКУ. Але обидва рази доповідачка не з`являлася на засідання. Після того вона пояснила мені, що двічі засідання комітету співпадало з її ефірним часом. Вірю, що так і є, але комітет КНМП про це не був попереджений . Таким чином ініціатива медіа-профспілки з виправлення ситуації перетворюється на підхід, коли головне прокукурікати, а далі – хоч не розвиднюйся.

Катерина Кацан у відповідь на мого листа висловила здивування: „Я не розумію, чому це питання не може розглядатися без моєї (тобто без її – Ю.Л.) участі?”. Мені важко повірити, що така досвідчена людина не розуміє нелогічності такої постановки питання. За цією логікою можна запитати: „Чому судові засідання не можуть відбуватися без участі зацікавлених сторін?”. В даному випадку зацікавленою стороною є колектив НТКУ. І будь-якій неупередженій людині зрозуміло: без участі представників колективу НТКУ розгляд і обговорення такої важливої проблеми буде неефективним. Зокрема, мусить бути обговорений запропонований Катериною Кацан проект листа до різноманітних контролюючих установ про ситуацію в ньюзрумі НТКУ. Цей документ не опрацьований належним чином, з ним не працювали юристи. І авторка цього проекту з незрозумілих для мене причин відмовлялася допрацювати його з активною юристкою Валентиною Прибильською, яку вона сама ж рекомендувала до профспілки і яка брала участь у вищезгаданій комісії. На допрацювання спершу погодився близький до Катерини Кацан член комітету КНМП Юрій Михайлович. Але потім несподівано відмовився, пославшися на те, що він не є куратором НТКУ. Насправді у комітету КНМП взагалі немає такої функції, як куратор. Отож, я можу лише гадати про справжні причини цієї відмови. Можливо. він побоявся не розібратися у сучасній ситуації, адже доля розпорядилася так, що він роками не має відношення ні до телебачення, ні до радіо, ні до газет.

Я не можу збагнути, чому Катерина Кацан, яка ініціювала процес і дістала при цьому підтримку від комітету КНМП, раптом відмовляється продовжити його, хоча ситуація критична. Це нагадує не менш критичну ситуацію, коли навесні цього року з телекомпанії масово звільняли працівників , а Катерина Кацан, як виявилося, пішла у відпустку і не брала участі в їхньому захисті. Хочеться вірити, що за цим не стоять жодні темні сили або непрозорі інтереси.

Прошу зрозуміти мене правильно: мова іде не про звинувачення на адресу конкретної особи. Йдеться про необхідність знайти шляхи вирішення проблеми, яку, на моє глибоке переконання , неможливо вирішити без участі представників НТКУ.

На 10 жовтня призначена звітно-виборна конференція КНМП. До цієї події я готую на обговорення програму розвитку організації, в якій питання захисту прав журналістів будуть займати ключове місце. Також до цієї події я хотів би завершити всі розпочаті важливі справи. Ситуацію в ньюзрумі НТКУ я сприймаю в числі пріоритетних важливих справ. Але існує ризик, що розгляд питання і пошуки його вирішення може зірватися. Адже для розв’язання проблеми необхідна участь представників НТКУ. Я закликаю члена комітету осередку КНМП на НТКУ Катерину Кацан або взяти участь у засіданні комітету КНМП, присвяченому згаданій темі і підготувати ґрунтовні пропозиції, або публічно пояснити причини своєї відмови. Також закликаю усіх тих, кого стосується ця проблема, взяти участь у засіданні комітету КНМП, що розглядатиме становище в ньюзрумі. Бажаючих прошу прислати листа на мою електронну адресу: [email protected]Якщо нам нарешті вдасться провести засідання на цю тему, то дату його буде повідомлено.

Крім того, на мій погляд, це питання має бути також розглянуте під час конференції осередку КНМП на НТКУ, яка висуватиме делегатів ні звітно-виборну конференцію КНМП. Я із задоволенням взяв би участь у такому засіданні, оскільки питання дуже болюче. Лише за чітких послідовних наших спільних дій воно може бути вирішене.

 

З повагою, Юрій Луканов,

Голова комітету КНМП.

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: