ТЕМА

Депутати спробують звільнити Стельмаха

03 декабря 2009 | 15:54

У парламенті зареєстровано Постанову про звільнення Стельмаха В.С. з посади Голови Національного банку України у звязку із закінченням строку повноважень. ЇЇ автори народні депутати України Ю. Кармазін, О.Голуб, В.Яворівський, О.Ляшко, запропонували звільнити відповідно до пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України Стельмаха Володимира Семеновича з посади Голови Національного банку України у звязку із закінченням строку повноважень.


Крім того, депутати пропонують звернутися до Генерального прокурора України Медведька О.І. стосовно проведення розслідування діяльності та бездіяльності посадових осіб Національного банку для з'ясування обставин і розслідування фактів порушень в діяльності посадових осіб Національного банку щодо нецільового використання коштів, наданих комерційним банкам в період різкої девальвації гривні по відношенню до долара США, бездіяльності на ринку щодо недопущення валютних спекуляцій, неналежного проведення курсової політики, результатом чого є дестабілізація курсу гривні. Постанова, повинна набрати чинності з 17 грудня 2009 року.

Прийняття цієї Постанови необхідно у зв’язку із закінченням строку повноважень чинного Голови Національного банку України Стельмаха В.С. та для забезпечення виконання вимог пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції України та статті 18 Закону України «Про Національний банк України» щодо обрання легітимного Голови Національного банку України, основною функцією якого є забезпечення стабільності грошової одиниці держави.

Відповідно до пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить «призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України», хоча в статті 106 щодо переліку повноважень Президента України й відсутня норма щодо обов’язку чи права Президента України робити таке подання.

Відповідно до статті 18 «Призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банк» Закону України «Про Національний банк України» (первинний законодавчий акт № 679-XIV від 20.05.1999 р. Голова Національного банку призначається на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України строком на п'ять років і у випадку закінчення строку повноважень звільняється з цієї посади Верховною Радою України за поданням Президента України.

16 грудня 2004 року Верховна Рада України Постановою «Про призначення Стельмаха В.С. на посаду Голови Національного банку України» №2244-IV відповідно до пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України призначила на посаду Голови Національного банку України Стельмаха Володимира Семеновича.

Таким чином, вже із 17 грудня 2009 року в Україні повинен бути призначений легітимний Голова Національного банку України, якого Верховною Радою України призначено на цю посаду на підставі подання Президента України вже іншою Постановою Верховної Ради України, ніж Постанова Верховної Ради України від 16 грудня 2004 року №2244-IV.

Статтею 208 «Порядок призначення на посаду та звільнення з посади за поданням Президента України Голови Служби безпеки України, Голови Національного банку України» Регламенту Верховної Ради України передбачається що:

1) питання про звільнення з посади Голови Національного банку України розглядається Верховною Радою згідно з пунктами 12-1, 18, частини першої статті 85 Конституції України за поданням Президента України, яке оголошує вповноважена ним особа;

2) комітети, до предмета відання яких належать питання діяльності Національного банку України, мають право на виступ свого представника за результатами розгляду в комітеті питання про звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України;

3) про звільнення з посади Голови Національного банку України після обговорення результатів його діяльності Верховна Рада відкритим голосуванням приймає рішення, яке оформляється відповідною постановою Верховної Ради.

Метою та завданням прийняття цієї постанови є необхідність забезпечення звіту перед Верховною Радою України щодо результатів своєї діяльності на посаді Голови Національного банку України та обговорення результатів його діяльності.

Завданням акту є зміна керівництва Національного банку України та розслідування Генеральною Прокуратурою України діяльності посадових осіб Національного банку України .

Проект передбачає:

1. звільнення Стельмаха В.С. з посади Голови Національного банку України у зв’язку із закінченням строку повноважень.

2. звернення до Генерального прокурора України Медведька О.І. стосовно проведення розслідування діяльності та бездіяльності посадових осіб Національного банку для з'ясування обставин і розслідування фактів порушень у діяльності посадових осіб Національного банку щодо нецільового використання коштів, наданих комерційним банкам у період різкої девальвації гривні по відношенню до долара США, бездіяльності на ринку щодо недопущення валютних спекуляцій, неналежного проведення курсової політики результатом чого є дестабілізація курсу гривні;

3. набуття Постановою чинності з 17 грудня 2009 року.

Прийняття цієї Постанови буде сприяти забезпеченню стабільності грошової одиниці держави, оскільки обрання легітимного Голови Національного банку України, не тільки припинить існуючі банківські афери та оману вкладників, але й дасть можливість, за результатами розслідування Генеральної прокуратури України діяльності посадових осіб Національного банку щодо використання золотовалютних резервів та бездіяльності стосовно стабілізації курсу національної валюти, повернути вже вкрадене в Держави Україна та її громадян.

І якщо В.Ющенко зігнорує виконання своїх конституційних обов’язків і не подасть до Верховної Ради України подання щодо звільнення В.Стельмаха з посади Голови Національного банку України у зв’язку із закінченням строку повноважень, то В.Стельмах буде продовжувати отримувати свою величезну зарплату, але не матиме права підписувати жодного документа, оскільки термін повноважень В.Стельмаха закінчується 16.12.2009 р.

Парламентський офіс народного депутата Ю.А.Кармазіна



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Вечером 1 февраля в Киеве девицы из феминистского движения «Фемен» вновь продемонстрировали всем свои худосочные прелести. На этот раз девушки пришли в арт-центр Пинчука, где проходит фотовыставка Сергея Браткова «Украина», чтобы «выразить протест против пошлости и порнографии, представленной на выставке».

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: