ТЕМА

Секретаріат президента прогнозує згортання свободи слова. Ющенко тут ні до чого?

03 декабря 2009 | 18:22

Згортання свободи слова найбільшого демократичного здобутку минулих пяти років може стати реальною політичною перспективою уже наступного року. Про це заявив заступник Глави Секретаріату Президента України Представник Президента у Верховній Раді Ігор Попов.


 2 грудня у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему «Стан свободи слова в регіональних засобах масової інформації». «На жаль, через політичні мотиви та помилки організаторів ці слухання не виправдали очікувань фахівців і не дали системних відповідей на ті виклики, які зараз постали перед засобами масової інформації. Економічна криза досить негативно вплинула на більшість ЗМІ, особливо регіональних. Загострення політичної кризи посилило проблеми. Надходить все більше інформації про втручання власників у редакційну політику, звільнення журналістів за політичними мотивами. Цілком серйозно обговорюються та навіть приймаються нормативні акти, які ведуть до запровадження цензури, лише після втручання Президента було зупинено план політичного захоплення мережі ОДТРК та створення заангажованого телеканалу», – сказав І.Попов.

«Уже в найближчий рік, на жаль, ця тенденція може посилитися. Покращення ситуації в галузі свободи слова ми не очікуємо, але може бути погіршення», – сказав Представник Президента у Верховній Раді.

За його прогнозом, до таких наслідків може призвести обрання на найвищу державну посаду політиків авторитарного характеру. «Дехто прийде Президентом і скаже: буду диктатором. Для чого? Порядок навести? Ні, закрутити гайки», – сказав Ігор Попов.

За словами заступника Глави Секретаріату, провісниками антидемократичних тенденцій у ставленні до преси є законодавчі спроби запровадити цензуру в Інтернеті, внесення законопроектів про введення покарання за наклеп залежно від рівня достатку. На парламентські слухання, присвячені стану свободи слова, «фільтрують списки і пускають тільки своїх», інші політики обмежують коло спілкування лише лояльними журналістами.

Про брак відкритості влади до ЗМІ свідчить і те, що в Україні досі немає громадського телебачення, зберігається система ЗМІ, засновниками яких є органи державної та місцевої влади. «Треба з прикрістю визнати, що в найближчий рік ми не створимо громадське телебачення і не будуть роздержавленні місцеві ЗМІ», – переконаний Представник Президента у Верховній Раді. «Ми повинні захистити той рівень свободи слова, якого було досягнуто за останні роки, а потім впроваджувати в життя нові ідеї та пропозиції, те ж питання громадського телебачення може бути вирішене уже в найближчі 5 років».
 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Ужгород, оформление "вспомогательного" помещения легендарной ресторации "Децл у Нотара".

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: