ТЕМА

Влада планує дєрєбан Подолу

11 декабря 2009 | 09:02

Громадськість вимагає дотримання закону при затвердженні концепції реконструкції Подолу.


Ближчим часом проект концепції реконструкції, реставрації та благоустрою Контрактової площі, площі Петра Сагайдачного та Андріївського узвозу буде обговорюватися в архітектурно-містобудівній раді Києва. Фактично йдеться про початок затвердження документу на офіційному рівні. В той же час, кияни не мають належної інформації про цей проект, користуючись натомість чутками й повідомленнями з преси, які суперечать одне одному. Так, у вересні ц.р. голова Подільського району Євген Романенко заявляв про заплановане знесення пам’ятника Григорію Сковороді. Пізніше з’явилася інформація про вкрай недоречний і неприйнятний за концепцією та місцем розташування проект пам’ятника Петру Могилі. Ігнорується необхідність обумовлених законодавством археологічних досліджень історичної території, що планується під будівництво т.зв. Козацького магістрату, якщо ця новобудова дійсно потрібна. Головне, що просування згаданого проекту відбувається потайки від широкої та професійної громадськості.

   Ми  вимагаємо провести широке громадське обговорення проекту. Винесення документу на затвердження без громадських слухань суперечить вимогам законодавства.
   Контрактова площа, площа Петра Сагайдачного та Андріївський узвіз знаходяться у межах історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ», в зоні ландшафту, що охороняється, та в археологічній охоронній зоні пам’ятки археології «Культурний шар Подолу» (постанова Ради Міністрів УРСР від 18.05.87 р. № 87, рішення виконкому Київської міської Ради народних депутатів від 10.10.88 р. № 976, розпорядження Київської міської державної адміністрації від 17.05.2002р. № 979). Державний історико-архітектурний заповідник «Стародавній Київ» включено до Переліку пам’яток історії монументального мистецтва та археології національного значення, які занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. № 1761). Територія державного історико-культурного заповідника належить до земель історико-культурного призначення й підлягає забезпеченню особливим режимом утримання, використання та охорони. Згідно з нормативно-правовими актами (зокрема Указ Президента України від 15.03.2007 р. за № 208/2007 «Про заходи щодо впорядкування забудови території та збереження історико-культурних об’єктів у м. Києві»), будь-які роботи на території заповідника повинні виконуватися на конкурсній варіантній основі з обов’язковим громадським обговоренням та проведенням археологічних досліджень.
   Для ознайомлення фахівців та громадськості з концепцією реконструкції, реставрації та благоустрою Контрактової площі, площі Петра Сагайдачного та Андріївського узвозу Національний університет «Києво-Могилянська академія» готовий надати приміщення та організаційну підтримку для проведення громадського обговорення. 
 
 
   Сергій  Квіт,
   президент Національного університету
   “Києво-Могилянська  академія” 
 
   Михайло Сагайдак,
   керівник Подільської археологічної експедиції
   при НАН України 
 
   Інна  Совсун,
   громадянська ініціатива «Збережи старий Київ» 
 
   8 грудня 2009 р



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

Смелый мальчик решил поздороваться с Путиным...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: