ТЕМА

Омельченко звинувчує в корупції не лише Шинальського, а й Медведька

11 декабря 2009 | 11:02

Текст депутатського звернення до Президента.


 

Особисто
 
Президенту України
ЮЩЕНКУ В.А.
 
Генеральному прокурору
України
МЕДВЕДЬКУ О.І.
 
Депутатське звернення
про негайне звільнення Шинальського О.І.
з посади заступника Генерального прокурора України,
порушення кримінальної справи за фактами зловживань службовим становищем посадових осіб Генеральної прокуратури, які опубліковані у ЗМІ,   
та притягнення винних осіб до відповідальності
 
Шановний пане Президенте!
 
У засобах масової інформації, в т.ч. і закордонних, опубліковані матеріали і документи про зловживання службовим становищем в корисливих цілях, відмивання брудних грошей заступником Генерального прокурора України Шинальським О.І., наявність у нього та його дружини за кордоном нерухомості вартістю  більш як мільйон євро. Зокрема, Шинальський О.І. придбав у Баден-Бадені (ФРН) елітну нерухомість вартістю 550 тис. євро, а в Ніцці (Франція) придбав з дружиною квартири на 5 поверсі (бул. Гамбетта) та приміщення в житловому комплекс «Променад Гамбетта» майже за 1 млн. євро. Керівником і засновником фірми «Гамбетта» є дружина О.Шинальського – Галина Шинальська.
Згідно з отриманою мною конфіденційною інформацією, яка потребує перевірки, нерухомість в Баден-Бадені (не виключено, що і в Ніцці) також придбали й інші керівники Генеральної прокуратури України, які є членами «Української асоціації прокурорів». Окрім того, деякі з них приїзджали в Ніццу (чи Баден-Баден) на відпочинок і проживали на квартирах Шинальського О.І.
Згідно оприлюднених документів, Шинальський О.І. є одночасно керівником і головним бухгалтером відразу двох організацій з однією і тією ж назвою «Українська асоціація прокурорів». Одна з цих асоціацій зареєстрована як громадська організація, яка не займається підприємницькою діяльністю, а друга – зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності. У 14-значному номері розрахункового рахунку цих асоціацій не співпадає лише одна цифра, що дає можливість маніпулювати фінансовими операціями.
Наприклад, звертаючись до комерційних структур з проханням надати благодійну допомогу в розмірі 50 тис. грн. «Українській асоціації прокурорів» як громадській організації, в листі вказувався розрахунковий рахунок «Української асоціації прокурорів», яка зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності.
Аналіз зазначених публікацій і документів дає підстави зробити висновок, що в діях О.Шинальського є ознаки злочинів у сфері службової діяльності.
Окрім того, оприлюднені матеріали щодо О.Шинальського викликали великий громадський резонанс не лише в Україні, а й за кордоном, в т.ч. серед працівників правоохоронних органів Європи, з якими мені доводиться часто спілкуватися, як члену ПАРЄ і голові підкомітету з питань міжнародного співробітництва у сфері боротьби з організованою злочинністю і тероризмом та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.
Такі дії Шинальського О.І. дискредитують не лише Генеральну прокуратуру України як державну інституцію, а й Україну як незалежну державу і ставлять під сумнів можливість ефективної співпраці правоохоронних органів держав Ради Європи з Генеральною прокуратурою України.
З часу обнародування зазначених матеріалів минуло достатньо часу, щоб Генеральний прокурор України Медведько О.І. відреагував на них згідно з вимогами чинного законодавства. Адже, згідно зі ст.ст. 94, 97 КПК України, повідомлення в пресі про факти, які мають ознаки злочину, є поводом для порушення кримінальної справи в термін не більше 10 днів.
Проте, до цього часу Шинальський О.І. навіть не відсторонений від займаної посади, що необхідно для забезпечення об’єктивної перевірки його діяльності, яка має ознаки посадових злочинів. Це засвідчує про те, що Генеральний прокурор України Медведько О.І. навмисно ухилився від виконання свої прямих службових обов’язків і зайняв позицію очікування (мабуть, результатів президентських виборів). Можливо, така безвідповідальна і безпринципна позиція Медьведька О.І. пояснюється ще й тим, що він сам є членом Української асоціації прокурорів і має від свого заступника Шинальського О.І. (керівника цієї асоціації) свою зацікавленість.
 
 
За таких обставин бездіяльність Медьведька О.І. має ознаки злочину, передбаченого ст. 367 КК України (службова недбалість).
 
Нереагування Медведька О.І. на опубліковані факти зловживань своїх підлеглих призвело до того, що понад 20 працівників апарату Генеральної прокуратури України звернулися до Генерального прокурора і членів колегії Генеральної прокуратури України з листом, у якому вимагають негайно призначити перевірку опублікованої інформації та за її результатами вирішити питання щодо звільнення винних осіб з органів прокуратури.
 
Як представник українського народу у Верховній Раді України і Парламентській асамблеї Ради Європи, я не можу терпіти таку наругу керівництва Генеральної прокуратури над гідністю України та її народу.
15-16 грудня ц.р. я братиму участь у засіданнях двох комітетів ПАРЄ – у Комітеті з політичних питань та Комітеті з юридичних питань і прав людини. У випадку, якщо до мого від’їзду (14 грудня) на ці засідання Генеральний прокурор України не звільнить із займаної посади Шинальського О.І. і не дасть його діям правової оцінки в порядку ст. 97 КПК України, я поінформую про це членів комітетів ПАРЄ і запропоную їм звернутися до Верховної Ради України з пропозицією звільнити Медведька О.І. із займаної посади за неналежне виконання своїх службових обов’язків не лише у справі Шинальського О.І., а й іншим резонансним справам, зокрема, щодо непритягнення до цього часу  до кримінальної відповідальності організаторів і замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
 
Ситуація, яка склалася в Генеральній прокуратурі, засвідчує про параліч управління органами прокуратури і неспроможність та небажання її керівництва вести ефективну боротьбу з корупцією. На мою думку, для ефективної боротьби з корупцією на державному рівні, мобілізації роботи всіх правоохоронних органів у даному напрямку та захисту національних інтересів, прав і свобод громадян України є нагальна необхідність зміни керівництва Генеральної прокуратури України. Найкращим виходом з цієї ганебної ситуації була б добровільна відставка Генерального прокурора України О.Медведька.
 
Шановний пане Президенте, раніше мною вже було направлено Вам депутатське звернення з пропозицією заслухати Генерального прокурора України Медведька О.І. на засіданні РНБО України і внести до Верховної Ради України подання про його відставку.
 
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15, 16, 19 Закону України «Про статус народного депутата України», прошу Вас (у зв’язку з нереагуванням Генерального прокурора) дати доручення Голові Служби безпеки України невідкладно провести перевірку опублікованих фактів зловживань Шинальського О.І. та інших посадових осіб Генеральної прокуратури України, а також перевірити конфіденційну інформацію про придбання іншими керівниками Генеральної прокуратури України нерухомості в Баден-Бадені (не виключено, що і в Ніцці) і за результатами перевірки дати їх діям правову оцінку в порядку ст. 97 КПК України, винних осіб притягнути до встановленої законом відповідальності і доручити колегії Генеральної прокуратури України розглянути питання про звільнення Шинальського О.І. та інших членів колегії з органів прокуратури. Окрім того, прошу Вас дати доручення ГоловКРУ і Державній податковій адміністрації України провести перевірку фінансово-господарської діяльності обох вищезазначених асоціацій за весь період їх діяльності.
 
Хід перевірки прошу Вас взяти під особистий контроль і про її результати повідомити мене.
                  
                   
Додаток: на  27 арк.
 
 
Народний депутат України,
член ПАРЄ                                                         Григорій Омельченко                  


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

photo and create by Jason deCaires Taylor.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: