ТЕМА

Встановлення кіосків на Контрактовій площі в Києві незаконне

24 декабря 2009 | 08:45

Головне управління охорони культурної спадщини у відповідь на численні запити повідомило, що не надавало дозволів на розміщення малих архітектурних форм на території історико-архітектурного заповідника - на Контрактовій площі, Поштовій площі, вул. Сагайдачного, вул.Верхній Вам та вул. Костянтинівській.


 Київська міська рада своїм рішенням від 21.05.2009 № 462/1518 "Про запровадження принципу організаційної єдності з видачі дозволів на розміщення тимчасових споруд" затвердила Положення про порядок розміщення тимчасових споруд в м. Києві. Відповідно до цього рішення підставою для розміщення тимчасових споруд є дозвіл, виданий Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА. В той же час, відповідно до ст. 32 Закону України "Про охорону культурної спадщини" на охоронюваних археологічних територіях, у межах зони охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до списку історичних населених місць України, забороняються містобудівні, архітектурні чи ланшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини. Головне управління охоррони кульутрної спадщини КМДА не надавало такого дозолу на встановлення кіосків на зазначених територіях заповідника "Стародавній Київ".

 
Подільська адміністрація повідомила, що також не давала погодження на встановлення кіосків та неодноразово зверталась до Головного управління контролю за благоустроєм з проханням демонтувати встановлені кіоски.

 
Головне управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА не відреагувало на запити та не надало відповіді на питання про наявність усіх необхідних дозвільних документів на встановлення кіоскі на Контрактовій площі та прилеглих територіях тим самим порушивши вимоги законодавства про доступ громадян до інформації. Активісти звернулись до прокуратури для відновлення права на інформацію та покарання винних.

 
Водночас, МАФівський бізнес став одним з важливих джерел прибутків київської влади. Після оголошеної два роки тому боротьби з кіосками їх кількість тільки зросла, як і тарифи на право їх встановлення. При цьому порушуються норми законодавства та думка місцевої громади. Приклад Контрактової площі є найбільш кричущим, адже тут кіоски фактично загородили пам'ятник Сковороді та ризикують взагалі позбавити киян та гостей міста будь-якого простору на площі. Загальна тенденція комерціалізації буь-якого публічного простору на Подолі досягла неймовірних масштабів та потребує втручання киян та правоохоронних органів.

 
Центр візуальної культури при Національному університеті Києво-Миоглянська Академія
Центр дослідження суспільства
Збережи старий Київ


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Спецоперация американских военных в Афганистане. Фото Марко ди Лауро.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: