ТЕМА

ЮНЕСКО дуже незадоволено Києвом

21 января 2010 | 08:39

Залишилось 10 днів для підготовки звіту щодо пам'яток ЮНЕСКО, після чого Україна може потрапити до "чорного списку" ЮНЕСКО.


1 лютого Україна зобов'язана подати звіт ЮНЕСКО щодо вжитих заходів для виправлення критичної ситуації, що склалась у зв'язку з забудовою буферних зон Софії Київської та Києво-Печерської Лаври та інших проблем, вказаних у звіті за результатами роботи моніторингової місії ЮНЕСКО до Києва у березні 2009 року.
За півроку, що минули з часу оприлюднення звіту, жодних реальних кроків щодо вирішення проблем не було зроблено. Жодної забудови, на яку звертали увагу експерти цієї міжнародної організації, фактично не було зупинено. Місцевим мешканцям вдалось у судовому порядку оскаржити незаконність виділення землі під забудову за адресою вул. Стрілецька, 10/1, проте Київська міська рада подала на апеляцію для оскарження цього рішення! Решта проблемних забудов тривають, зокрема на Гончара, 17-23.
Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації за півроку спромоглось тільки підготувати проект рішення міської ради про внесення змін до Правил забудови міста Києва, яким передбачається зобов’язати замовника будівництва надавати Національній комісії України у справах ЮНЕСКО необхідну документацію для інформування Міжурядового комітету з охорони визначної культурної і природної спадщини загального значення, що називається «Комітет всесвітньої спадщини» щодо запланованого будівництва. Це рішення залишилось проектом.

На звіт ЮНЕСКО також начебто відреагували в Секретаріаті Президента України. Віра Ульянченко прийняла рішення про проведення комплексного аналізу існуючого та можливого будівництва у центральній частині міста, зокрема охоронних зонах Софії Київської та Києво-Печерської лаври. Також планувалось вжити необхідних засобів  стосовно збереження зазначених об'єктів та прилеглих до них територій. На цьому активність Секретаріату Президента у справі протидії  протиправним забудовам в історичному центрі столиці зупинилась.

Таким чином, усі органи влади продемонстрували дивовижну одностайність в ігноруванні вимог міжнародної спільноти щодо збереження буферних зон Софії Київської та Києво-Печерської Лаври, тим самим наблизивши українські пам’ятки культури до виключення зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та перенесення їх до Списку пам’яток ЮНЕСКО під загрозою поруч з Афганістаном, Конго, Танзанією та іншими країнами третього світу.

«Збережи старий Київ» та громадськість Києва закликають Прем'єр-міністра, Президента, Верховну Раду, Київську міську раду та всіх кандидатів в Президенти вжити негайних заходів по зупиненню забудов в буферних зонах об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Києві. Першим кроком має стати введення мораторію на ведення будівельних робіт в буферних зонах ЮНЕСКО. Окрім того, необхідно звільнити керівництво Державної служби з питань національної культурної спадщини та Головного управління охорони культурної спадщини КМДА за невиконання покладених на них обов’язків.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Тернополь. Показ мод.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: