ТЕМА

Ющенко підтримав поправки Партії Регіонів до Закону про вибори

04 февраля 2010 | 17:05

Заява Президента України з приводу підписання змін до Закону України про вибори Президента України.



   

Прес-секретар Президента України Ірина Ванникова на брифінгу для представників ЗМІ повідомила позицію Глави держави стосовно підписання ним змін до Закону України про вибори Президента України:
«Президент України неодноразово наголошував, що в Україні має бути продовжена традиція цивілізованого і мирного формування влади – коли результати виборів визначаються винятково через волевиявлення громадян.
Будь-які сценарії зриву виборів мають бути упереджені.
Глава держави послідовно звертав увагу на недосконалість закону про вибори Президента України, які могли би спровокувати фальсифікації у ході виборчого процесу. Також Глава держави подавав свій варіант Закону про вибори Президента, який не був підтриманий. Нині склалася ситуація, коли вибори Президента опинилися під загрозою зриву. Тому Президент України ³ктор Ющенко підписав зміни до Закону про вибори Президента (прийняті українським парламентом), розуміючи його недосконалість, щоби гарантувати право кожного громадянина висловити свою позицію в день виборів відповідно до Конституції.
Зокрема, Закон створював підстави для зриву виборів через неявку членів виборчих комісій на засідання у день голосування.
Адже норма цього Закону про правочинність засідання комісії за умови присутності на засіданні не менше 2/3 (двох третин) її членів створює загрозливу ситуацію, коли виборчі дільниці не будуть відкриті для голосування – унаслідок умисної неявки членів комісії від одного з кандидатів.
Окрім того, можливе затягування у визначенні результатів виборів – через відмову представників одного з кандидатів у комісіях підписувати протоколи підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на виборчому окрузі.
Зважаючи і на ці ризики, Президент України прийняв рішення підписати ухвалені Верховною Радою України зміни до виборчого законодавства.
Зокрема, поправки до закону забезпечують механізм реагування на відсутність кворуму виборчих комісій та захисту чесного і прозорого процесу голосування. А відтак, у громадян буде можливість проголосувати, а у виборчих комісій – встановити результати виборів.
Разом із тим, підписуючи цей Закон, Президент враховує існування також і небезпеку недопускуна виборчі дільниці членів виборчих комісій від кандидатів у Президенти – про що заявляють представники цих кандидатів і правоохоронних органів.
Саме тому Президент України звертається до офіційних спостерігачів, представників засобів масової інформації із закликом звернути особливу увагу на забезпечення вільної і безперешкодної участі усіх членів виборчих комісій у їх засіданнях.
Про всі факти порушень мають негайно повідомлятися правоохоронні органи».



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: