ТЕМА

Чиновники обіцяють призупинити будівельну війну

22 февраля 2010 | 16:20

18 лютого, в четвер, в Національній агенції Укрінформ відбулася прес-конференція, присвячена забудовним війнам у Києві, що охопили майже все місто. На будівельних майданчиках повсякчас порушуються закони і домінує груба сила. Лунають постріли на Прорізній, на Гончара, 17-23 забудовник травить мешканців сльозоточивим газом, ст. метро «Театральна» загрожує техногенна катастрофа. Ситуація є критичною. Чи може держава захистити інтереси міської громади? Як зупинити руйнацію столиці, її історичного тла? Як зробити прозорими і публічними дозволи на будівництво і запобігти корупційним зловживанням? Як державні інституції співпрацюють із громадою в цьому контексті?


Будівництво на  вул. Гончара, 17-23 (Fresco Sofia) ведеться у кварталі, що розташований впритул до Заповідника «Софія Київська», «в межах особливо суворої охорони» заповідника. Підставою для початку будівельних робіт став цілий ряд фальсифікацій – від фальсифікації громадських слухань до використання вже недійсних на той момент бланків і печаток для «позитивного» висновку Держекспертизи. Попри ухвали суду, що забороняють  проведення  будівельних  і  земельних робіт, приписи Держкультспадщини, прокуратури, рекомендації ЮНЕСКО/Ікомос про НЕГАЙНЕ припинення будівельних робіт, у випадку невиконання яких ЮНЕСКО починає процедуру включення об'єкта № 527 «Собор Святої Софії і Києво-Печерської лаври» до списку об'єктів, що перебувають під загрозою, до т.зв. «чорного списку».  Забудова на Гончара, 17-23 продовжується попри опір місцевих жителів і громадських організацій. Тов. «Інвестиційно-будівельна група» вже втретє намагається залякати активістів судовими позовами на гігантські суми, будівельні роботи тривають цілодобово.

Над станцією метро «Театральна» весь час поновлюється незаконне й небезпечне будівництво. Воно триває в охоронній зоні Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки, в знаменитому Галаганівському кварталі. Новітнє know how забудовника полягає в тому, що він будує між судовими розглядами, які постійно ініціює проти державних заборон самоправного будівництва. А таких прямих заборон на сьогоднішній день вже є більше дюжини, у тому числі: Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Державної архітектурно-будівельної інспекції,  Прокуратури міста, Державної служби з питань національної культурної спадщини міністерства культури та туризму України, Головного управління охорони культурної спадщини КМДА. Преса постійно інформує про протести громадян, які захищають історичне серце Києва від руйнівної забудови. Міському голові передано 3 000 підписів протесту.

 

Проблемним під час прес-конференції було визнано рішення про «призупинення» будівельних робіт – воно сьогодні відіграє роль символу та симптому корупційної спайки. Призупинити, щоб набратися сил і розпочати знову? Саме це турбує громадських активістів, що намагаються врятувати історичний Київ.

 

Учасники громадської ініціативи Кияни проти руйнації Києва сподіваються, що Київрада вже найближчому своєму засіданні 25 лютого 2010 розгляне забудовні війни на Гончара, Театральній, Прорізній та інші та зробить рішучі кроки задля закриття скандальних будівельних майданчиків.

 

У прес-конференції брали участь:

 

1.       Начальник управління містобудування та архітектури Міністерства регіонального розвитку та будівництва України Михайло Силенко

 

2.       Голова постійної комісії Київради з культури і туризму Олександр Бригинець,

 

3.       Начальник Державної архітектурно-будівельної інспекції Василь Мухін

 

4.       Начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві Бушовський Олег

 

5.       Члени громадської ініціативи Кияни проти руйнації Києва,

Мусієнко Наталія, Нікіфорова Ірина, а також адвокат Ольга Піддубна

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Бриджит Бардо

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: