ТЕМА

Правозахисники закликають Януковича позбавити Бандеру звання Героя

26 февраля 2010 | 11:42

Президент України зобовязаний врахувати рішуче засудження Європейським Парламентом героїзації Степана Бандери і невідкладно переглянути відповідний Указ колишнього Президента України В.Ющенка.


     Вінницька правозахисна група щиро вітає важливу резолюцію Європейського Парламента №0035 від 25 лютого 2010 року «Щодо ситуації в Україні». Зокрема у вказаній резолюції міститься пункт [20], який викладено таким чином «[Європейський Парламент] рішуче засуджує рішення [попереднього] Президента України Віктора Ющенка, який посмертно нагородив Степана Бандеру – лідера Організації Українських Націоналістів (ОУН), яка співпрацювала з нацистською Німеччиною званням «Героя України», сподіваючись з цього приводу, що нове українське керівництво перегляне це рішення і залишиться відданим Європейським цінностям».

    Нажаль колишній Президент України Віктор Ющенко всупереч волі більшості громадян України віддав перевагу у внутрішній політиці недобросовісному махлюванню історичними фактами, реабілітації та, навіть, героїзації людей, які застосовували терор та невиправдане насильство щодо власних співгромадян та громадян сусідніх з Україною країн.

    Героїзація фашистів та їхніх поплічників і наймитів – це не лише спотворення історичної правди. Расизм, антисемітизм та інші потворні форми ксенофобії, які були частиною політики нацистської Німеччини, нажаль не зникли після перемоги над гітлеризмом. Страшні уроки Голокосту, винищення ромів, геїв, дискримінації цілих народів мають сформувати, насамперед в Європі, стійкий імунітет та відторгнення ідей тоталітаризму та людиноненависництва. Саме цей імунітет є фундаментом гуманного Європейського суспільства, яке визнає людину і її права найвищими суспільними цінностями. Тому героїзація Степана Бандери є зрадою насамперед європейського вибору України, цінностей Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

    Резолюція Європейського Парламенту від 25 січня 2010 року з засудженням героїзації Бандери не має обов‘язкової сили для української влади, проте ми віримо, що Президент Віктор Янукович почує голос об‘єднаних європейських націй і перегляне ганебний Указ Віктора Ющенка.

    Ми зазначаємо, що для утвердження прав людини життєво необхідно відновити історичну правду щодо найважливіших етапів історії держави. Відновлення історичної правди неможливе в режимі маніпуляцій історичними джерелами. Нажаль, досвід роботи Галузевого архіву СБУ не дає підстав вірити, що спецслужба – орган виконавчої влади може діяти неангажовано та прозоро. Тому ми закликаємо Президента України Віктора Януковича невідкладно прийняти рішення про повне розсекречування та передачу усіх наявних в галузевому архіві СБУ фондів, які висвітлюють діяльність ОУН(УПА), до системи державних архівів.

    Ми також закликаємо Президента України звернутися до Ради Європи із пропозицією проведення серії міжнародних наукових конференції з метою встановлення історичної правди і розробки рекомендацій щодо спільної оцінки країнами-членами Ради Європи діяльності ОУН (УПА) в Другій Світовій війні.
   
    Ми сподіваємося, що нове керівництво України приділятиме більше уваги боротьбі із новітніми проявами нацизму, расизму та ксенофобії в Україні.

    Координатор ВПГ
    Дмитро Гройсман



комментарии [4]

01.03.2010 16:00     Сергій В 1940 году в Украине молодой Степан Бандера возглавил тех, кто собирался опираться на собственные силы, а в Палестине столь же молодой Абрам Штерн объединил в организации "Лехи" сторонников сотрудничества с Гитлером. Осенью 1940 года, после поражения Франции, руководство "Лехи" подписало меморандум с официальным представителем рейха фон Хентингом, в котором стороны заявляют о намерении создать независимое еврейское государство и мобилизовать для этого бойцов из числа евреев Восточной Европы. Год спустя в оккупированном Львове Ярослав Стецко провозглашает воссоздание независимой Украины, чем вызывает гнев немецких властей. Стецко и Бандера оказываются в концлагере, а некоторые члены украинского правительства казнены нацистами. Еще через год спустя Штерн был застрелен при попытк
01.03.2010 16:00     Сергій Еще через год спустя Штерн был застрелен при попытке задержания, а спустя 8 лет его судьбу повторил они из руководителей ОУН(б) Роман Шухевич. Сегодня Шухевич - Герой Украины, а именем Штерна названы город в Израиле и улица в Иерусалиме.


В отличие от Украины, израильский народ получил независимость в 1948 году. Руководители террористических организаций стали руководителями государства. Ицхак Шамир, один из руководителей "Лехи", был директором "Моссада", главой партии "Ликуд", депутатом и спикером Кнессета, министром иностранных дел и премьер-министром страны. Столь блестящую карьеру он сделал невзирая на сотрудничество "Лехи" с немцами
01.03.2010 15:55     Сергій Як задовбали ці гройсмани - може їм розказати про героїв ізраїлю?
28.02.2010 02:46     Сергей Дибров "Националисты бьют немцев, но они наши враги". Це запис з щоденника Семена Руднєва.
Сьогодні тим, хто, за свідченнями комісара ковпаковского з'єднання, бив німців, відмовляють в шануванні. І я впевнений, що це відбувається не тому, що вони були чи не були "колаборантами" (а за свідченнями Руднєва, якому я не бачу підстав не довіряти - аж ніяк не були), а виключно тому, що були ворогами радянської влади. І сьогоднішня боротьба проти державного визнання УПА - це продовження боротьби радянської влади проти незалежної України.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Мэрилин Монро

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: