ТЕМА

Міліцейський кримінал: 16 справ проти правоохоронців за тиждень!

23 марта 2010 | 17:51

Керівництво МВС України вимагає посилення дисципліни серед особового складу.


Про надзвичайні події за участю працівників органів внутрішніх справ йшлося під час сьогоднішнього брифінгу в МВС України за участю головного радника міністра внутрішніх справ України Костянтина Стогнія, т.в.о. начальника Служби внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС України Віктора Погромського,  начальника інспекції з особового складу Департаменту кадрового забезпечення МВС України Михайла Дивака, директора Департаменту зв‘язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України Дмитра Андреєва.

Як зазначив Костянтин Стогній, особливе занепокоєння керівництва МВС викликають надзвичайні події за участю працівників органів внутрішніх справ, які в значній мірі свідчать про низький рівень дисципліни. Лише 20 березня 2010 року надійшло 8 повідомлень про події, пов‘язані з особовим складом. В основному працівники міліції звинувачуються в кримінально-караних діяннях. Так, лише в один день надійшли повідомлення про те, що у Солом’янському районі м.Києва кілька зловмисників за участю майора міліції затримали приватного підприємця, котру утримували у найманій квартирі й вимагали у неї повернення 86 тисяч доларів США неіснуючого боргу. Жінку звільнено, а майора міліції затримано. У Чернівцях та Києві затримано групу, до якої входив старший лейтенант міліції, члени якої на околиці м.Житомира бейсбольними бітами завдали тілесних ушкоджень громадянину Румунії та заволоділи його автомобілем. У Макіївці, що на Донеччині, затримано слідчого слідчого відділення, капітана міліції, котрий отримав хабар 800 доларів США та ін.
-Така велика кількість подій в один день викликала занепокоєння, тому терміново Міністром поставлено завдання про посилення дисципліни серед особового складу. Аналіз і факти вкотре свідчать про те, що міліція розхитана і в неповному обсязі може виконувати поставлені завдання, - наголосив Костянтин Стогній. - Тож посилення дисципліни - одна з головних завдань, які будуть виконуватися Міністерство внутрішніх справ України.
За словами Михайла Дивака, інспекція з особового складу є структурним підрозділом Департаменту кадрового забезпечення, яка, безпосередньо, підпорядкована Міністру та його заступнику, котрий координує діяльність підрозділів кадрового забезпечення. Основними завданнями інспекції з особового складу є забезпечення повного, всебічного дослідження обставин надзвичайних подій за участю особового складу, зокрема, застосування табельної вогнепальної зброї, загибелі та поранення працівників, дорожньо-транспортних пригод за їх участю, проведення службових розслідувань за фактами злочинів,  скоєних працівниками органів внутрішніх справ тощо.
- Підрозділ наш невеликий, але минулого року проведено понад 12 тисяч службових розслідувань. Понад сім тисяч - за зверненнями громадян, тисячу  - за випадками надзвичайних подій різного роду, майже тисячу - за поданнями органів прокуратури та суду, - підкреслив Михайло Дивак.
За результатами перевірок інспекції з особового складу  органами прокуратури за наданими матеріалами порушено 108 кримінальних справ. До дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 4200 працівників, із них 732 працівників органів внутрішніх справ звільнено.
Також однією, не менш важливою, функцією підрозділу є профілактична діяльність, зокрема робота мобільних груп. До цих груп, крім працівників міліції, залучаються працівники галузевих служб, відповідно, за напрямками діяльності, котрі   проводять необхідні перевірки з виїздом в регіони.
- Минулого року проведено майже шість тисяч таких перевірок, зокрема, транспортної дисципліни працівників міліції - задокументовано понад сім тисяч випадків порушень Правил дорожнього руху працівниками органів внутрішніх справ. З одного боку працівники міліції  нібито повинні бути прикладом зразкової поведінки на дорозі, але, на превеликий жаль, таких порушень допускають досить багато. Звісно, ми відповідно реагуємо. Так, 4,5 тисячі працівників   притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Майже 300 осіб звільнено з органів внутрішніх справ, - зазначив Михайло Дивак.
Цього року також є чимало роботи в інспекції з особового складу. Лише за два з половиною місяці до міністерства надійшло 193  повідомлення про події, пов'язані з особовим складом. Зокрема, про порушення 138 кримінальних справ, із  них за хабарництво - 39, перевищення влади - 28, службове підроблення - 26, зловживання владою - 24, злочини проти власності - 5, злочини, пов'язані з наркотиками - 4, службова недбалість, ДТП - по 3, тілесні ушкодження - 2, катування, злочини проти безпеки руху, злочини проти авторитету влади, злочини проти громадської безпеки - по 1.
З початку року органами прокуратури розслідувалося 1477 кримінальних справ. Зрозуміло, що це справи минулих років, із них по 89 кримінальних справах прийняті процесуальні рішення, 43 колишніх працівників міліції  засуджено.
- Це неприємний для нас факт, але ми вимушені це констатувати, - зауважив начальник інспекції з особового складу ДКЗ МВС України Михайло Дивак.
У провадженні органів прокуратури на цей час знаходиться 1405 кримінальних справ, 164 колишніх працівників міліції знаходиться під вартою. Найбільше за звинуваченнями у перевищенні влади – 372 кримінальних справ, хабарництві - 252, зловживанні владою - 218, службовому підробленні - 187, службовій недбалості - 57, ДТП - 52 тощо.
За останній тиждень - з 13 по 19 березня 2010 року - до МВС України надійшло 18 повідомлень про надзвичайні події за участю особового складу. Порушено 16 кримінальних справ, в тому числі за матеріалами Служби внутрішньої безпеки - 6. Найчастіше зустрічаються зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення, одержання хабара, перевищення влади або службових повноважень. Так, працівники Київського РВ Сімферопольського МУ ГУ МВС в АР Крим звинувачуються у підробленні адміністративного протоколу про скоєння дрібного хуліганства, слідчий Краматорського МВС ГУ МВС в Донецькій області - у підробленні протоколу допиту свідків, працівники Сквирського РВ ГУМВС в Київській області - у вимаганні і отриманні 15 тисяч гривень хабара від місцевого жителя за непритягнення його до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання наркотичних засобів, старший дільничний інспектор Пустомитівського РВ ГУМВС в Львіській області – у вимаганні та отриманні 2,5 тис. гривень хабара від раніше судимого громадянина за не направлення матеріалів до суду для встановлення за ним адміністративного нагляду, працівник кримінальної міліції в справах дітей Октябрського РВ Полтавського МУ ГУМВС в Полтавській області – у вимаганні та отриманні 600 доларів США хабара від громадянки за непритягнення її дочки до кримінальної відповідальності, працівник слідчого відділення Нетішинського МВС УМВС в Хмельницькій області – у вимаганні та отриманні 3,6 тис. гривень хабара від трьох громадян за непритягнення їх до кримінальної відповідальності за вимагання грошових коштів, оперуповноважений ДСБЕЗ лінійного відділу в річковому порту міста Черкас ГУ МВС в Черкаській області – у вимаганні та отриманні 5 тис. гривень хабара від громадянки за сприяння в непорушенні кримінальної справи за підроблення нею документів, оперуповноважений ДСБЕЗ Старобільського РВ ГУМВС в Луганській області – у відмові у порушенні кримінальної справи на підставі підроблених документів. Наразі у всіх згаданих випадках органами прокуратури порушено кримінальні справи, також проводиться службове розслідування.
Минулого тижня працівникам міліції доводилося застосовувати зброю. Так, 14 березня о 2.10 у місті Запоріжжі наряд міліції намагався зупинити автомобіль "Міцубісі", водій якого скоїв ДТП й з місця пригоди намагався втекти та скоїв наїзд на інспектора патрульної служби батальйону патрульної служби Запорізького міськуправління ГУ МВС. Аби затримати зловмисника, трьом працівникам міліції довелося застосовувати зброю. Пострілами з табельних пістолетів Макарова зупинили зазначений транспортний засіб та поранили в ногу водія. Після цього затримали його та одного з пасажирів. Ще двом пасажирам згаданого автомобіля вдалося втекти. Вживаються заходи щодо їх затримання. Працівника міліції та пораненого правопорушника госпіталізовано. Попередньо встановлено, що табельна вогнепальна зброя застосовувалася правомірно, відповідно до вимог ст.15 Закону України «Про міліцію».
- Як бачите, спектр подій за участю працівників міліції досить широкий, тож є над чим працювати, - наголосив Михайло Дивак. - На сьогодні в МВС  дійсно проводиться робота щодо зміцнення дисципліни, законності. Наразі ми робимо аналіз всіх нормативних документів, які врегульовують цю діяльність, і сподіваюся, що найближчим часом ми внесемо пропозиції щодо поліпшення цієї роботи. Левова частка всіх задокументованих кримінальних справ  - це результати роботи інспекції з особового складу, переважно служби внутрішньої безпеки, котрі активно працюють на виявленням всіх цих порушень.
Довідково. За два місяці 2010 року працівниками Служби внутрішньої безпеки проведено понад 1500 оперативно-профілактичних заходів з перевірки організації службової діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ.
Відносно працівників органів внутрішніх справ протягом 2 місяців 2010 року складено та направлено на розгляд суду 46 адміністративних протоколів за порушення Закону України „Про боротьбу з корупцією" (за аналогічний період 2009 року – 60), в тому числіпідрозділами внутрішньої безпеки складено 18 (22) адміністративних протоколів.
Рішеннями судів до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь притягнуто 19 працівників міліції (28), у тому числі 7 (9) за протоколами, складеними підрозділами внутрішньої безпеки.
Крім цього, у зв'язку із засудженням за корупційні діяння, відповідно до ст. 5 Закону України „Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України" наказами ГУМВС, УМВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на залізницях до різних видів дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 працівників, у тому числі 2 - звільнено із займаної посади та 12 - з органів внутрішніх справ.
За матеріалами Служби внутрішньої безпеки за два місяці 2010 року порушено 100 кримінальних справ (за аналогічний період минулого року - 99). Зокрема, відносно дільничних інспекторів міліції - 18, працівників Державтоінспекції - 16, карного розшуку - 12, патрульної служби – 7 тощо.
 
 
ДЗГтаМД МВС України


комментарии [3]

29.03.2010 11:30     криволапов игорь начало читайте внизу
29.03.2010 11:16     криволапов игорь ал-дрович теперь меня судят в луганском апелляционном суде. и так будет до тех пор. пока решение не устроит генеральную прокуратуру
о какой реформе вы говорите?
где то мвд, которое защитит своих сотрудников от произвола генпрокуратуры?
где герант конституции, который остановит этот произвол? предыдушщая власть благословила такие действия ГПУ в результате сего еще до начала судебных заседаний я и мои товарищи в СМИ были объявлены преступниками, по каналу СТБ двенадцать раз крутили фильм "смертельна угода". наше дело объединили с резонансным делом о похищении и убийстве людей
вот о чем бы побеспокоилось МВД, вот на что обратил бы внимание Президент. Люди отстужившие стране верой и правдой, в т.ч. в Афганистане и Чернобыле - просто выброшены за борт и никому нет до нас дела
099 937 61
29.03.2010 11:06     криволапов игорь страшно слышать- следователь краматорского го подделал протокол допроса
я - бывший первый зам начальника краматорского го - впоследствии - начальник краснолиманского го арестован 10.02.2004 года по полностью сфабрикованному обвинению и провел в сизо 5 лет и 9 дней - освобожден 19 февраля 2009 года из зала суда. в моем деле все доказатальства сфабрикованы генеральной прокуратурой украины. 20 мая 2008 года в судебном заседании апелляционного суда установлено, что протоколы следственных действий : допросов и очных ставок по делу - сфальсифицированы следователями ГПУ. Результат - оправдательный приговор по основному объему обвинения и осуждение по недоказуемому эпизоду с целью оправдания срока содержания под стражей. Генпрокуратура недовольна приговором - и он отменен решением ворховного
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: