ТЕМА

Міністр Могілов зустрівся із журналістами. Лідери "Стоп цензурі" не з"явилися

22 июня 2010 | 17:34

Могільов розповів про наведення ладу в міліції, про ревізію травматичної зброї по всій країні та затримання двох груп небезпечних грабіжників.


Втім, зустріч з представниками засобів масової інформації все ж відбулася. Анатолій Могильов упродовж години спілкувався з журналістами, відповів на максимальну кількість запитань, розповів про свою роботу на посаді керівника МВС, вислухав зауваження. Одне слово, діалог відбувся. До того ж, за результатами деяких запитань журналістів міністр пообіцяв провести перевірку.  Прибули на зустріч з Міністром внутрішніх справ і рядові члени громадянського руху «Стоп цензурі!», які передали своє звернення Анатолію Могильову.

Від часу роботи на посаді Міністра внутрішніх справ проминуло сто днів, тож Анатолій Могильов розповів про основні завдання, з якими вдалося впоратися керівництву МВС. Та починав Анатолій Могильов наведення ладу в боротьбі зі злочинністю зі... своїх підлеглих. За кожне порушення законності – найжорсткіше покарання, за кожним сигналом – обов‘язкова ретельна перевірка. Міністр наголосив на неприпустимості порушення прав людини, навіть якщо вона обґрунтовано підозрюється в скоєнні тяжкого злочину.
-Права і свободи людини - найважливіше. Будь-яка найблагородніша мета, чи то розкриття злочину, захист когось тощо, не може виправдати порушення прав і свобод людини (знущання, побиття, незаконне позбавлення волі тощо), - зазначив Анатолій Могильов. -  Тому якщо будуть порушені права будь-якої людини, керівництво МВС буде вживати адекватні заходи щодо тих осіб, які порушили Закон.      Якщо це будуть працівники міліції - стосовно працівників міліції. Але якщо ці факти не будуть підтверджуватися, ми будемо захищати своїх працівників, бо доволі часто наших працівників звинувачують абсолютно безпідставно. Бо коли ми виявляємо якісь порушення, з метою свого виправдання, ці правопорушники намагаються звинуватити працівників міліції.
Також міністр публічно дав гарантію, що ніхто нікого з тих працівників міліції, чия вина буде доведена, не буде захищати.
 - При будь-якій правовій оцінці судом, прокуратурою про винуватість працівника міліції, будуть прийматися жорсткі міри не тільки стосовно зловмисника, який скоїв протиправні дії, а й стосовно його керівника аж до тих осіб, які приймали його на роботу у міліцію, - додав Анатолій Могильов. При цьому Міністр зазначив, що є чимало прикладів притягнення до дисциплінарної, а то й до кримінальної відповідальності працівників міліції, які порушили закон.
- Дії працівників міліції при затриманні зловмисників повинні бути адекватними супротиву - тій загрозі, яка існує по відношенню до них, - сказав Анатолій Могильов. - Тому якщо факти перевищення повноважень, жорсткості працівників міліції будуть мати місце, ми по кожному такому факту будемо розбиратися. По кожному факту нанесення тілесних ушкоджень чи працівникові міліції чи зловмиснику при затриманні будуть проводитися службові розслідування щодо оцінки цих подій. Ніхто не має права перевищувати необхідні міри навіть при затриманні злочинця.
За словами Міністра, чимало порушень вже виявлено в сфері діяльності Державтоінспекції зокрема, чимало зловживань, а відповідно і наповнень кишень окремих працівників, було через запровадження тіньових схем викачування грошей у автовласників під час реєстрація кожного нового автомобіля.
- У Львівській, Одеській, Чернігівській областях реєструвалися нерозмитнені автомобілі. А при купівлі нового авто? Приходить людина у МРЕО, при вартості автомобіля  у 200 тисяч гривень  три відсотки, а це шість тисяч гривень, треба заплатити до бюджету. Формально квитанція прикладалася із "лівою" печаткою у цю справу, людина отримувала номери, техпаспорт тощо, - розповів Анатолій Могильов про корупційну схему «бюджету ДАІ». -  Працівники міліції, яких заарештували  у Черкаській області, якраз - відголоски такої  справи. Наразі проходять тотальні перевірки всієї системи ДАІ.
Також керівник МВС наголосив, що за кожним сигналом про вимагання грошей проводяться перевірки, «ті начальники, які до цього причетні, понесуть кримінальну відповідальність».
-  Я на кожній нараді повторюю, що якщо я дізнаюся, що хтось причетний до здирництва і передачі грошей вищим ешелонам системи, то ця людина працювати у міліції не буде,  - підкреслив Міністр.
Окремо Міністр зупинився на темі проведення масових заходів, яка викликає дискусію в суспільстві. Як підкреслив Анатолій Могильов, права одних людей не повинні ущемляти права інших, і якщо одні громадяни мають право на проведення масових заходів, то інші – такі ж права на спокійне життя, без галасу, блокування вулиць тощо. Міліція ж має забезпечувати дотримання цих прав, як одних громадян, так і інших. На жаль, іноді  працівникам міліції доводиться ставати між сторонами конфлікту, аби не допустити протистоянь та кровопролить. Зокрема, Міністр навів цьогорічний приклад, коли під час масових заходів перед Верховною Радою декілька працівників міліції потрапили до лікарні з тілесними пошкодженнями. Вони оберігали інших людей, учасників акцій, прихильників різних поглядів, від зіткнень.
- Працівники міліції на всіх масових заходах не допускають жорсткого силового протистояння з кров'ю, - зазначив міністр. - Міліція, відповідно до норм Закону "Про міліцію", має право обмежувати доступ окремих людей у певні режимні зони з метою недопущення порушень громадського порядку, кривавого протистояння, бійок, конфліктів тощо. Доки у нас, на жаль, немає закону, який би регламентував проведення масових заходів. Тому ми діємо суворо у рамках чинного законодавства і виконуємо поставлені перед нами законом завданням.
Журналістів цікавила й тема офіційного оформлення документів для власників мопедів.
- Ми в МВС розробляємо документи щодо зниження ціни на навчання, на отримання документів на мопед, зниження вартості техталона,  одним словом робимо все,  щоб суму обов'язкових платежів на реєстрацію мопедів і отримання на нього посвідчення було значно зменшено. Для цього ми внесли пропозиції в Кабінет Міністрів, щоб відстрочили термін обов'язкової реєстрації мопедів, бо на них їздить найнезахищеніша соціально верства населення, для якої 2 000 гривень - дуже великі кошти. Сподіваюся, що ми зробимо цей платіж більш оптимальним, - зазначив Міністр, повідомивши, що термін дії нових правил реєстрації поки що перенесено з 1жовтня до 1 листопада 2010 року.
МВС України наразі проводиться тотальна перевірка законності видачі дозволів на зброю, яка зараз перебуває на руках у населення. Зокрема, дозволи на придбання пристроїв для відстрілу гумовими кулями згідно з законодавством, мають певні категорій населення, в тому числі й члени громадських формувань по охороні громадського порядку. Однак на практиці ці «дружинники» не те що не стежать за порядком на вулицях, а й навіть пішки не ходять - їздять на дорогих авто престижних марок.
 -На жаль, наразі у населення на руках знаходиться дуже велика кількість травматичної зброї, хоча коло осіб, яким можна видавати таку зброю - доволі вузьке, але його штучно суттєво розширили, - наголосив Анатолій Могильов. - Наприклад, лише у Києві  членам громадських організацій з охорони громадського порядку видано дозволів на більш як 10 тисяч пістолетів травматичної дії. Хтось у Києві бачив 10 тисяч дружинників?
Окрім розгляду заяв громадян, покарання злочинців, міліція надає ще й багато послуг законослухняному населенню - видача номерів, техпаспортів, водійських прав, дозволів на зброю, на перевезення особливо небезпечних вантажів, складання іспитів на права керування, видача паспортів тощо. Аналіз послуг, які надає МВС населенню, засвідчив, що тут теж потрібно наводити лад.
- Наразі поставлено завдання зробити будь-яку процедуру, яку виконують у міліції, більш прозорою та максимально доступною і за мінімальну ціну. Це одна з реформ, яку проводимо наразі у МВС, - повідомив Міністр.
Насамкінець Міністр навів один з останніх  прикладів роботи працівників міліції, розповівши про затримання в Києві групи грабіжників, які спеціалізувалися на пограбуванні заможних родин.
 -Останнім часом у Києві та Київській області почастішали випадки розбійних нападів на будинки доволі заможних громадян. Позавчора було  затримано групу, що складалася із чотирьох іноземців. У них було вилучено маски, зброю, речі, які були викрадені під час таких розбійних нападів, автомобіль. Ми їх "розробляли" приблизно три місяці. Наразі є покази про участь цих осіб у восьми розбійних нападах, - сказав міністр. - Учора було затримано групу з представників трьох осіб, які обвинувачуються у нападі на банк у Києві. У них вилучено два пістолети, за допомогою яких здійснювався напад, маски.
 
 

ДЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: