ТЕМА

У Перемишлі - українсько-польський музичний фестиваль на честь Швейка

29 июня 2010 | 10:10

Український Швейк їздить на горбатому «Запорожці».


Популярний польський фестиваль «Великі швейківські маневри», що поєднує унікальні фортифікації лінії оборони Перемишля, 2-4 липня цього року об’єднує зусилля із українським фестивалем «Fort.Missia», який переслідує схожі завдання. Фестивалі відбуватимуться на фортах по обидва боки кордону з різницею у 5 днів.

Уряд міста Перемишля разом із громадським об’єднанням «Вірменська 35» та громадським товариством «Форт» склали проект для міжнародного фінансування розвитку території фортів як культурної та туристичної зони по обидва боки кордону. З української сторони у «Великих Швейківських маневрах» бере участь клуб Авто-ЗАЗ «Козак» та гурт «ShokolaD».
Згідно твору Ярослава Гашека, бравий вояк Йожеф Швейк за свої подвиги сидів у криміналі в форті №4 «Перемишльської Тверді» (тепер тут розміщується мала сцена фестивалю «Fort.Missia»)

Переодягнені у мундири айстро-угорської імперії герої всесвітньовідомого твору забавлятимуть гостей культурного дійства. Для найменших гостей фестивалю та їх батьків буде організовано костюмоване шоу. Головні герої дійства бравий вояка Швейк та поручник Лукаш розкажуть дітям про події Першої світової війни описані в романі Гашека.

На гостей фестивалю також чекають приємні несподіванки, серед яких оригінальні медові пряники із зображенням «Швейка». Діти місцевих шкіл запрошені на свято, щоб прийняти участь у художніх пленерах, вони розмальовуватимуть гіпсові фігурки Бравого вояки.

Друга частина фестивалю відбудеться в Перемишлі. Саме тут, на центральній площі міста поруч Ратуші розташувався віднедавна бронзовий пам’ятник Швейку з гальбою пива та люлькою.

Протягом останніх п’яти років клуб проводить роботу по долученню українсько-польсько-словацького туристичного маршруту «Шляхами Швейка» до вже існуючого аналогічного на території Чехії, Австрії та Угорщини. З цією метою проведено автопробіг на «Запорожцях» довжиною понад 3 тис.км., який з’єднав Львів, Перемишль, Прагу, Відень, Будапешт та Гуменене. Участь в акціях клубу прийняв «головний Швейк України» народний артист Богдан Бенюк. Мета проекту – розвиток «зеленого» туризму та покращення туристичної привабливості регіону.

Довідка:
Каток Першої Світової війни прокотився Галичиною тричі. 1914 року – під час наступу російських військ на Львів і Перемишль. 1915-го – внаслідок контрнаступу айстро-німецьких військ під командуванням генерала Маккензена. Власне ці події й описано у «Пригодах бравого вояка Швейка». Втретє фронт пройшов Галичиною 1916 року – під час наступу російських військ у результаті Брусиловського прориву.

Український Швейк їздить на горбатому «Запорожці» (ФОТО)Український Швейк їздить на горбатому «Запорожці» (ФОТО)Український Швейк їздить на горбатому «Запорожці» (ФОТО)Український Швейк їздить на горбатому «Запорожці» (ФОТО)



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: