ТЕМА

Європейський суд врятував узбекських втікачів, затриманих МВС та СБУ

30 июля 2010 | 09:09

Європейський Суд з прав людини заборонив українській владі повертати шукачів притулку до Узбекистану.


26 липня 2010 року Європейський Суд з прав людини (“Страсбурзький суд”) застосував Правило 39 Регламенту Суду, заборонивши владі України видавати чотирьох ув'язнених узбецьких шукачів притулку до Узбекистану. Наступний крок — детальний розгляд скарги затриманих у Європейському Суді.

Як стало відомо Проектові “Без кордонів”, Європейський Суд з прав людини повідомив представника чотирьох заарештованих шукачів притулку з Узбекистану, що, згідно з отриманим поданням захисників, “задля дотримання інтересів залучених сторін та належного провадження у Суді”, Суд вказав урядові України, що затримані не можуть бути екстрадовані до Узбекистану.

 

Суд також запросив уряд України надати коментарі щодо дотримання принципу не-екстрадиції до завершення належних процедур оскарження до 3 серпня, а представника заарештованих — до 9 серпня.

 

Як раніше повідомляв Проект “Без кордонів”, протягом червня-липня цього року, СБУ та МВС України затримали, на вимогу силових структур Республіки Узбекистан, чотирьох шукачів притулку, які звернулися до України з проханням про отримання статусу біженця: Уміда Хамроєва, Косіма Дадаханова, Шодилбека Соібжонова і Уткіра Акрамова. Тиску і переслідувань зазнали родини ще низки шукачів притулку з Узбекистану. Попри те, що вказані біженці повідомляли раніше про переслідування їх владою Республіки Узбекистан; попри те, що їхні прохання про отримання статусу біженця дотепер до кінця не розглянуто; і попри те, що видання до Узбекистану заборонене неодноразовими рішеннями Європейського Суду — затримані дотепер перебувають в ув'язненні, екстрадиційна процедура щодо них триває, а решта узбецьких шукачів притулку живе у страху та під тиском українських силових структур.

 

Тепер влада України буде змушена належним чином розглянути заяви заарештованих — і не зможе, до завершення цього процесу, повернути узбецьких біженців до рук їхніх катів. Адже, як зазначено у повідомленні Європейського Суду, “недотримання Державою-Учасницею заходу, застосованого за 39 Правилом, становитиме порушення [...] Конвенції [про захист прав людини і основоположних свобод]”.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

photos by Jeanloup Sieff

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: