ТЕМА

Вінницький опер отримав шість років за шість тисяч хабара

30 июля 2010 | 08:51

Оперуповноваженого Віктора Н. відправили за грати із залу суду одразу після проголошення вироку. За рішенням судді Ленінського райсуду Вінниці його визнали винним у вимаганні й отримані хабара, а також у шахрайстві. Майно колишнього правоохоронця конфісковане.


За кожну тисячу гривень, які вимагав у приватних підприємців оперативник, він отримав по року в’язниці. Викрили хабарника, який на посаді оперуповноваженого відділу захисту бюджетних коштів мав боротись із економічною злочинністю, працівники спецслужби. На суді колеги Віктора по роботі запевняли, що нічого не знали про злочинні наміри співслужбовця.
- Використовуючи своє службове становище, оперуповноважений управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУ МВС України у Вінницькій області, підготував та відправив два запити приватним підприємцям – батькові та сину, щоб перевірити їх фінансову діяльність, - розповіла керівник апарату Ленінського районного суду Вінниці Наталія Бернатович. - Не отримавши відповіді, через два тижні правоохоронець запросив бізнесменів до себе у кабінет на Театральній, 10, відібрав пояснення і трохи згодом виїхав до них у офіс, де перевірив документи взаєморозрахунків із певними приватними структурами.
Упевнившись, що бухгалтерія «чиста», оперативник все ж таки почав тиснути на підприємця-батька, залякуючи, що порушить кримінальну справу проти сина за підробку документів, якщо не отримає шість тисяч гривень хабара. За словами Віктора, ці кошти мали піти як благодійний внесок на ремонт спортзалу. Бізнесмен написав заяву про злочин у СБУ.
Як свідчили на суді колишні співслужбовці Віктора, він діяв за власною ініціативою. Керівник оперуповноваженого сказав, що не давав вказівки на відпрацювання фіндіяльності вказаних підприємців. А в канцелярії розповіли, що на запитах Віктор власноручно проставив вихідні номери, після того, як їх зареєстрував та згодом сам відправив поштою.
Порушувати кримінальну справу за своїми посадовими обов’язками Віктор права не мав. Він повинен був лише збирати інформацію та потім передавати її слідчому чи дізнавачу. Окрім того, як розповіли правоохоронці, благодійні внески на реконструкцію спортзалу ГУМВС України у Вінницькій області надходили на спеціальний благодійний рахунок і лише за власним бажанням тих, хто хотів допомогти. Листа про благодійну допомогу до підприємців-фігурантів справи керівництво не підписувало. Більш того, роботи по облаштуванню спортзалу на Ботанічній вже два місяці як були завершені. Відтак, мова йшла про відверте вимагання хабара.
- Гроші у підприємця Віктор сам не брав. Він попросив свого колегу зустрітись із ним і пояснив, що той має отримати якусь передачу. На першу зустріч підприємець приніс лише третину суми. Віктор по телефону наказав зібрати усі кошти. Отримавши через кілька днів 400 доларів США та 3000 гривень «на руки», знайомий Віктора передав йому хабар, коли той під’їхав на місце зустрічі на власному авто. Тут оперативник помітив, що до нього наближаються працівники спецслужби. Миттю оцінивши обстановку, він, грубо порушуючи правила дорожнього руху, «вдарив по газах». А потім залишив переслідувачам машину, гроші та свого колегу просто на проїжджій частині і втік, - розказує подробиці кримінальної справи Наталія Бернатович.
Під час відпрацювання справи, розмови Віктора прослуховувала спецслужба. Також як доказ на суді були пред’явлені помічені грошові купюри, на яких були відбитки пальців підприємця та знайомого Віктора, який передавав йому хабар. Отже, суворий вирок був цілком обгрунтований.
За збігом обставин, Віктор звільнився із лав міліції за день до вчинення злочину. У заяві вказав – «За власним бажанням».

http://vn.20minut.ua/news/10180896



комментарии [1]

31.07.2010 00:30     Виктор Мало дали, теба було дати ільше!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Долженко

провинциальный нинзя

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: