ТЕМА

Прокуратура Тернопільщини стала ближчою до землі

30 октября 2010 | 18:14

Прокуратура Тернопільської області преревірила дотримання вимог земельного законодавства органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю при використанні земельних ресурсів, вилученні земель, наданні їх у власність і користування, продажу та зміні цільового призначення. За наслідками перевірки порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення службовими особами Великогаївської сільської ради Тернопільського району, які внесли завідомо неправдиві відомості у рішення сесії даної ради, зокрема, від 28.01.2005 року № 271 про вилучення земельної ділянки площею 29 га, належної товариству власників «Поділля» та передачу її на баланс сільської ради, чим спричинили інтересам власників земельних часток (паїв) товариства власників «Поділля» тяжкі наслідки на загальну суму 254 тис.164 грн. По справі триває досудове слідство.


Злочини у галузі земельних правовідносин виявлено і в інших районах. Зокрема, проведеною  прокурором Підгаєцького району перевіркою встановлено, що  службові особи  однієї  сільської ради, підробили документи  і на їх підставі 10  жителів  с.Новосілка (незаконно одержали державні акти на право власності на земельні ділянки загальною площею 6,94 га,  у зв’язку з чим охоронюваним законом інтересам територіальної громади с.Новосілка заподіяно збитки).

За фактом зловживання службовим становищем та службового підроблення прокурором Підгаєцького району стосовно службових осіб Новосілківської сільської ради  порушена і розслідується кримінальна справа.

За підробленими  рішеннями  службових осіб Вигодської сільської ради Борщівського району, упродовж 2006-2009 років 10 громадянам, у безоплатному  порядку незаконно надано земельні ділянки загальною площею 4,68 га, внаслідок чого збитки склали 114 тис. грн. Стосовно службових осіб вказаної сільської ради прокурором  району порушена і розслідується кримінальна справа.

Як засвідчили перевірки,  у сфері земельних відносин виявлено ряд корупційних діянь, вчинених посадовими особами органів держконтролю.

Так, прокурором Бучацького району порушено кримінальну справу за ч.2 ст.368 КК України стосовно начальника управління Держкомзему в у районі, який одержав від фізичної особи. 1500 гривень хабара за видачу йому трьох довідок про відсутність обмежень прав та земельних сервітутів на земельну ділянку індивідуального дачного будівництва на території Миколаївської сільської ради площею 0,05 га. кожна. По справі триває досудове слідство.

За результатами прокурорських перевірок упродовж поточного року у галузі земельних правовідносин органами прокуратури області порушено 34 кримінальні справи,  виявлено 8 корупційних порушень, за вчинення яких на винних посадових осіб судами накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу.

В інтересах держави в порядку адміністративного та цивільного судочинства міськрайпрокурорами  за 9 місяців цього року  пред’явлено 59 позовів, з яких судами  задоволено 37  на суму 101 тис. гривень, добровільно відшкодовано боржниками 15 тис. гривень, повернуто майже 31 га землі.
З метою усунення порушень вимог земельного законодавства органами прокуратури області внесено майже 200 приписів та подань, принесено 406 протестів, з яких розглянуто та задоволено 335 та до бюджету відшкодовано 360 тис. грн.  коштів та збитків.

За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 94  посадові особи, у т.ч. третину – працівників  органів державного контролю.

Перевірки  у сфері земельних правовідносин тривають.

Старший помічник прокурора Тернопільської областіПетро  Козак



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: