ТЕМА

Забудовники центру Києва та кияне зустрінуться у суді

18 ноября 2010 | 15:18

В понеділок, 22 листопада 2010 року, о 15.00 у Шевченківському районному суді міста Києва вкотре розглядатиметься справа за позовом ТОВ «Інвестиційно будівельна група» проти пяти мешканців вулиці Гончара. Це судове засідання має стати вирішальним і завершити двохрічний процес над мешканцями.


Щоб хоч якось покрити збитки, якими має завершитись проект цієї незаконної забудови для інвестора, юридичні представники ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» ще завзятіше намагатимуться відсудити у активістів та захисників Києва 560 тис. грн. збитку, нібито завданого під час акції протесту. Протести киян проти будівництва на вул. Гончара, 17-23, в межах особливо суворої охорони Софійського Собору, «елітного» житлового комплексу з двоповерховим підземним паркінгом (Fresco Sofia) тривають вже другий рік поспіль. Ця забудова загрожує руйнацією Софії Київській і цілому історичному кварталу в центрі Києва.

Будівництво на вул. Гончара з першого дня набуло широкого суспільного резонансу не тільки в Україні, але і за її межами. Ще в жовтні 2009 року ЮНЕСКО/ІКОМОС вимагав негайно зупинити будівельні роботи на вул. Гончара, 17-23. Саме через цю забудову у липні 2010 р. на 34 сесії ЮНЕСКО Софія і Лавра ледь не потрапили до так званого «Чорного списку». Після тривалих протестів мешканців та численних звернень ЮНЕСКО у липні 2010 р. незаконне будівництво нарешті було зупинено. У листопаді цього року під час візиту керівництва ЮНЕСКО в Україну мешканцям вулиці Гончара вдалося зустрітися з делегацією ЮНЕСКО для обговорення існуючих проблем забудови.

Під час судового процесу мешканці вулиці Гончара постійно зіштовхуються з безпрецедентним тиском на них. Суддя Шевченківського районного суду С.О. Зубков 10 серпня 2010р. видав ухвалу, згідно якій жителі втратили своє конституційне право на протести проти незаконної забудови. Крім того, суддя без вагань долучив до слухання справи надані забудовником цифрові фотографії, нібито зняті під час акцій протесту.

Під час суду буде озвучено результат фототехнічної експертизи, за допомогою якої забудовник намагається довести, що мешканка вул. Гончара Ірина Нікіфорова керувала краном під час руйнування паркану довкола забудови.

До відома:

26 серпня 2009 року Апеляційний суд Києва довів законність акцій протесту проти будівництва на Гончара, 17-23 та відмовився задовольнити позовні вимоги забудовника. Втім, в серпні 2009 ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» виступила з новим позовом проти мешканців вулиці Гончара. При чому сума збитків, що фігурує у позові, зросла зі 140 до 560 тис. грн.

Представники громадської ініціативи «Збережи Старий Київ» закликають усіх мешканців столиці та журналістів прийти на слухання, щоб підтримати киян, яким не байдуже їхнє місто! Початок слухання о 15.00. Суддя С.О.Зубков, вул. Смірнова-Ласточкіна, 10-б.

Суддя С.О.Зубков погодився на присутність преси та телебачення на суді. Єдина вимога: задля зйомки треба завчасно подати заявку.

Євгенія Бєлорусець 0975948013, Ірина Нікіфорова 050 356 8165



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Чемпіон світу за версіями IBF і IBO в суперважкій вазі Володимир Кличко, праворуч, та український телеведучий Микола Вересень на церемонії нагородження Людина року-2007 в Києві в суботу, 22 березня 2008 р. Кличко став спортсменом року в рамках програми Людина року-2007. Фото Павла Терехова

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: