ТЕМА

Неонацисти атакували демонстрантів в центрі Києва

12 декабря 2010 | 20:05

Вчора, 11 грудня, у Києві близько 20 членів ультраправих неонацистських груп напали на учасників акції проти порушень прав людини "АнтиЙолка".


Нападники слідкували за організованим відходом учасників маршу з моменту завершення акції поблизу станції метро "Хрещатик". Значна група учасників організовано вирушила на Поділ. Активісти помітили, що за ними слідкують, але не очікували, що неонацисти наважаться на силові провокації всередині метро. Втім, після того, як група активістів вийшла на платформу станції метро "Контрактова площа", до них підійшли вороже налаштовані молодики. Праворадикали спробували напасти на активістів прямо на платформі, проте, зустрівши неочікуваний для них опір, втекли зі станції. Навздогін їм лунали гасла "Фашизм не пройде!".


У результаті бійки декілька активістів дістали легкі ушкодження. Одному з них довелось отримувати допомогу у травмопункті через небезпечне поранення обличчя металевим предметом.

Серед нападників впізнали членів руху автономних правих (середовище сайту "Реактор"), молодь з партії "Свобода" та ультраправих фанатів ФК "Динамо".

Центр візуальної культури Києво-Могилянської Академії, що виступив одним зі співорганізаторів акції "АнтиЙолка" звертає увагу, що це не перший напад праворадикалів на заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до проблемних політичних, соціальних та економічних питань в українському суспільстві. 20 листопада під час проведення в Центрі візуальної культури дискусії на тему "Протидія насильству над трансґендерними людьми" близько десяти молодиків розпилили у приміщенні Центру сльозогінний газ. Трохи раніше праворадикали намагались зірвати збори незалежної студентської профспілки "Пряма дія", під час яких планувалась акція проти платних послуг в університетах.

Зростання чисельності цих маргінальних груп з антилюдською фашистською ідеологією потенційно небезпечне для кожного, адже ультраправі фізично загрожують усім, хто не відповідає їхнім хворобливим уявленням про "правильний" спосіб життя, "правильні" переконання чи навіть "правильний" зовнішній вигляд.

Напад на учасників маршу, приуроченого Дню захисту прав людини, демонструє повну  зневагу праворадикалів до базових принципів демократії. Ігнорування проблеми з боку влади свідчить про те, що владі вигідне існування протесту саме у формі фашистських молодіжних угрупувань.

Символічно, що напад відбувся одночасно з кількатисячною неонацистською демонстрацією в Москві, що закінчилась погромами та масовими побиттями "кавказців". Такий збіг дозволяє чіткіше побачити, в якому напрямку буде рухатись Україна в разі подальшого систематичного ігнорування владою актуальних суспільних проблем.

Організаторами акції виступили: ГО Інсайт, Центр візуальної культури Києво-могилянської Академії, <<Худрада>>, <<Простори>>, Журнал соціальної критики <<Спільне>>, Незалежна студентська профспілка <<Пряма дія>>,  Незалежна профспілка <<Захист праці>>, Організація марксистів, Антифашистська дія, Організація анархістів <<Вільна спілка>>.



комментарии [1]

13.12.2010 06:12     Санта Гей-парадів не буде.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: АР

© AP Photo/РИА-Новости, Михаил Климентьев 09.06.2009, Россия | Президент РФ Дмитрий Медведев в тренировочном центре спецназа в Махачкале, Дагестан.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: