ТЕМА

Могильов розповів про майбутні реформи МВС

16 декабря 2010 | 15:10

Анатолій Могильов: "Вся реформа МВС України націлена на одне просте завдання - відхід від каральних функцій та перехід до функцій соціальної допомоги населенню".


В умовах, коли реформуються практично всі органи державної влади, безумовно, певних змін зазнає і система МВС України. Тож про реформування відомчої освіти як першого етапу системної реформи МВС України розповів сьогодні під час брифінгу  Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.

На думку Міністра, найбільша проблема, яка стоїть щодо реформування міліцейського відомства, - необхідність змін і  системи відомчої освіти та навчання особового складу, адже  вимоги сьогодення до міліції  відрізняються від тих вимог, які були актуальні декілька років тому.

- Враховуючи те, що найголовніше у діяльності міліції -  дотримання прав і свобод людини, то, звичайно і спілкування працівника міліції із підозрюваними, потерпілими, які фігурують у справах,  повинно бути побудовано  з точки зору дотримання саме цих принципів, - зазначив Анатолій Могильов. - Саме тому ми вважаємо за необхідне реформувати систему відомчої освіти.

На думку Міністра, одна із основних проблем відомчої освіти - її "роздутість". Адже наразі  в Україні  півтора десятка відомчих навчальних закладів.

- На мою думку, це дуже велика кількість для нашої країни. Адже багато  спеціалістів, які є нашими випускниками, потім стають незатребуваними по своїй основній спеціальності у міліції, - наголосив Міністр внутрішніх справ.

Тож для того, аби виправити ці прогалини,  наступного року буде скорочено прийом  у  відомчі навчальні заклади, також  будуть  змінені відповідні навчальні програми. Крім того,  за словами Анатолія Могильова, буде введено правило про те, що особи, які вступили у відомчий вуз, упродовж навчання  зобов'язані проходити строкову службу у внутрішніх військах, "аби там вони отримали практичні навики роботи на вулицях при виконанні тих чи інших міліцейських завдань". І саме оцінка керівників відповідних підрозділів внутрішніх військ буде враховуватися при вирішенні питання про продовження навчання цієї людини у системі відомчих навчальних закладах.

- Зрозуміло, що  внаслідок скорочення прийому  у вузи, буде зменшено і кількість навчальних закладів, - наголосив Міністр.

Також очільник української міліції зазначив, що планується відійти від спеціальності "Правознавство", яка є більш широкою,  і перейти на спеціальність "Правоохоронна діяльність". Адже це більш вузький спектр правоохоронної діяльності, який стосується саме роботи міліції.

- Я вважаю, що саме такі підходи до системи освіти дозволять нам зменшити кількість осіб, які потрапляють у міліцію випадково, і підвищити рівень професіоналізму тих людей, котрі прийдуть у систему МВС, - наголосив керівник МВС.

Крім того, за словами Міністра Могильова, буде кардинально переглядатися  система відомчого професійного навчання, яка повинна постійно проводитися у міліції із особовим складом.

- Нещодавно я підписав наказ про те, щоб Академія внутрішніх справ  розробила курс лекцій, особливо для сержантського складу, а саме для тих людей, які постійно працюють на вулиці, - розповів Анатолій Могильов. - Це буде зроблено в першу чергу для того, аби міліціонерів навчити елементарним психологічним навичкам спілкування із людьми, із якими вони постійно зустрічаються під час патрулювання. Крім того, працівники міліції  повинні добре вміти грамотно поводитися у будь-яких конфліктних ситуаціях.

Курс таких лекцій буде розроблено найближчим часом, і практично всі працівники міліції будуть проходити таке навчання із складанням відповідних заліків.

Також під час брифінгу Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов розповів представникам засобів масової інформації і про те, що необхідно оптимізувати структуру МВС.

- Крім того, подальшим етапом реформування міліцейської силової структури повинно стати реформування законодавства,  яке регламентує роботу міліції, - розповів Анатолій Могильов.

За словами Міністра, Україні необхідний новий Закон "Про міліцію", адже чинний ухвалений маже два десятки  років тому, і на сьогодні вимагає відповідних коректив.

- Вся реформа МВС України  націлена на одне просте завдання - відхід від каральних функцій та перехід до функцій соціальної допомоги населенню, - підсумував  Міністр внутрішніх справ України. -  У міліціонері жителі країни повинні бачити свого захисника і розуміти, що саме від нього  можна отримати допомогу.

 

 

ДЗГ МВС України

(фото Андрія Новицького)



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Photo by Simon Belham/Places/National Geographic

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: