ТЕМА

Скарга "тризубівців" Президенту, обмудсмену та генпрокурору

30 января 2011 | 11:58

Президенту України В. Януковичу Генеральному прокурору України В. Пшонці Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Н. Карпачовій Заява адвоката.


Високоповажні адресати цієї заяви!

Разом з нею направляю Вам Звернення Лабайчука Василя Івановича, який  наразі примусово утримується в Ізоляторі тимчасового тримання  в м. Запоріжжя за адресою вул. Верхня, 2.

В. Лабайчук був фактично викрадений зі свого села Красносільці Збаразького району Тернопільської області 9 січня 2011 року. Невідомі особи,  протизаконно позбавили його волі й утримували  у такому стані понад добу. Лише 11 січня 2011 року було складено протокол, де записано, що затриманні відбулося в м . Івано-Франківську.

Нижче підпису В. Лабайчука в протоколі затримання особа, яка склала протокол, протизаконно додрукувала такий текст «Про затримання Лабайчука В.І., затриманий просив нікого не повідомляти»

19 січня 20011 р Постановою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 19 січня 2011 р.  про обрання запобіжного заходу  Лабайчуку Василю Івановичу  було обрано запобіжного захід - тримання під вартою. Це відбулося без присутності як самого В. Лабайчука так і його адвоката.

З 9 по 24 січня 2011 року В. Лабайчука утримували в жахливих умовах різних приміщень МВС у містах Збаражі, Тернополя, Івано-Франківська, Запоріжжя.

Зокрема він був позбавлений білизни, предметів особистої гігієни, і їжу отримував не кожного дня.

У провину В. Лабайчуку ставлять таке:

«Своими действиями Лабайчук В.И. совершил преступление, предусмотренное ч.2 ст. 296 УК Украины - хулиганство, то есть грубое нарушение общественного порядка по мотивам явного неуважения к обществу, сопровождаемое особой дерзостью, совершенное группой лиц»

Насправді, як свідчать матеріали справи, В. Лабайчук зафіксував на відеокамеру момент, коли  патріотично налаштовані молоді люди на знак протесту проти  протизаконної пропаганди  сталінізму в України здійснили політичну акцію спиляння голови бюсту кривавого диктатора Сталіна, що його всупереч чинному в Україні законодавству та нормам суспільної моралі встановлену у подвір’ї Запорізького обкому КПУ.

Разом з цим В. Лабайчука двічі доправляли до приміщення СБУ в Запоріжжя, до особи, з числа працівників СБУ допитували В. Лабайчука, намагаючись отримати відомості його причетності до якихось міфологічних «терактів». При цьому до нього застосовувалися психічне та фізичне насильство: залякування, спричинення фізичного болю шляхом занадто щільного замкнення наручників, заламування рук, залишення у позі, яка спричиняє біль на тривалий час,  образи та моральні приниження тощо.

Спеціальною постановою одного з заступників Міністра ВС України для розслідування факту відпилу голови бюсту кривавого диктатора Сталіна 13 січня 2011 року була створена спеціальна слідча група, до якої увійшли досвідчені фахівці з Києва, Івано-Франківська, Запоріжжя. Вмотивовано, це було «необхідністю проведення у короткий строк великого обсягу слідчих дій».

На мою думку та на думку численних фахівців криміналістів те, що вчинила патріотична молодь не заслуговує на кваліфікацію «хуліганство, вчинене групою осіб». Є очевидним, що протизаконною є саме пропаганда сталінізму.

З цього огляду не можу не погодитись з висловом Президента В. Януковича з цього приводу, який був зроблений в ході спільної прес-конференції Президента України з прем'єр-міністром Канади Стівеном Гарпером 25 жовтня 25 жовтня 2010 року. «Ми завжди засуджуватимемо той режим сталінський, який в ті роки скоїв цей злочин», - сказав В. Янукович.

Нагадаю, що хуліганство - злочин проти громадського порядку. Громадський порядок встановлюється законами, суспільною згодою та культурними традиціями. 

Закон України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» засуджує сталінізм, як злочин, те ж саме робить публічно перша особа держави - Президент В. Янукович. Молоді патріоти постають проти пропаганди злочину, але їм намагаються інкримінувати «хуліганство» й до вироку суду кидають за ґрати, ніби якихось небезпечних злочинців.

Де ж тут логіка?

Можливо молоді люди спричинили якусь шкоду майну КПУ, але поміщення їх за ґрати, катування, є неприйнятними з кожного огляду.

Насправді це виглядає як покарання за політичні переконання, а отже - як політичні репресії.

Прошу високоповажних адресатів цієї заяви в межах закону та власної компетенції здійснити зусилля з метою припинити протизаконні дії проти В. Лабайчука та інших осіб, причетних до акції спиляння голови бюсту Сталіна.

В першу чергу прошу звільненню цих людей з-за ґрат .

З повагою, - Віктор Ніказаков, адвокат, захисник В. Лабайчука

29.01.2011



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: