ТЕМА

Високопоставлених чиновників судять за систематичні крадіжки картин з музеїв

09 февраля 2011 | 16:22

Два роки триває судовий розгляд кримінальної справи щодо викрадення із музеїв картин відомих українських художників.


Наближається до завершення судовий процес у гучній кримінальній справі, державне звинувачення у якій підтримує військова прокуратура Центрального регіону України. На лаві підсудних – колишній директор Уманського краєзнавчого музею, екс-начальник Ямпільського відділу УСБУ у Вінницькій області, екс-заступник начальника Уманського райвідділу міліції УМВС в Черкаській області та колишній керівник комунального підприємства «Ямпільводоканал». Їх звинувачено у скоєнні злочинів, передбачених ст. 190 ч. 2, ст. 191 ч. 4, ст. 191 ч. 5 Кримінального кодексу України (шахрайство та привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

  У ході слідства, котре здійснював слідчий з особливо важливих справ військової прокуратури Центрального регіону, а оперативне супроводження – підрозділ внутрішньої безпеки СБУ, було викрито корумповану схему викрадення із музеїв картин відомих українських митців, шляхом заміни оригіналів на копії. Протягом серпня 2006 року – грудня 2007 року зловмисники заволоділи картинами Уманського краєзнавчого музею художників, а саме: Т. Яблонської «Квітневий день», М. Глущенка «Зимове сонце» та «Осіннє очарування», С. Шишка «Міст над Дніпром» та «Осіння пора», М. Донцова «Зимовий вечір», І. Григор’єва «Легенда Київського футболу». А також Ямпільського музею образотворчого мистецтва художників – В.Яценка «Травень», В.Непийпива «Прилив», М.Кокіна «Молодий сад», М.Максименка «Село Комарище», Є.Луценка «В Сідневі», С.Криворучка «Літній день в Карпатах», Н.Мальцева «Теплий день», І.Зорі «Квітучий серпень» та А.Мацієвської «Київ з Батиєвої гори», Захарова Ф.З. «Весна на Чернігівщині» та «Весеннее половодие», Бізюкова А.Т. «Весняні води»,  Чегодара В.Д. «Весна в Криму» та «Українські квіти».

Під час досудового слідства відшкодовано збитків, спричинених протиправними діями обвинувачених, на загальну суму 1,1 млн. грн. Розшукано 11 оригіналів картин із 21 викрадених. За сприяння засобів масової інформації до слідства звернулися добропорядні покупці, які придбали окремі викрадені картини. Таким чином було повернуто оригінали картин М.Глущенка «Осіннє очарування»,  С. Шишка «Київський пейзаж» (Міст над Дніпром), Ф. Захарова «Весна на Чернігівщині» та «Весеннее половодие».

За місцем проживання звинувачених та їх близьких родичів було вилучено картини С. Шишка «Осіння пора», С. Криворучка «Літній день в Карпатах»,  Є.Луценка «В Сідневі», А. Мацієвської «Київ з Батиєвої гори», А. Бізюкова «Весняні води», а також відому картину І. Григор’єва «Легенда київського футболу» про матч смерті між українськими та німецькими футболістами у м. Києві в 1941 році.

 

           Крім цього під час виставки картин на великому міжнародному антикварному салоні у ДП «Український дім»  була вилучена картина художника М. Глущенка «Зимове сонце», котру виставили на продаж за ціною 750 тис. грн.

            Наразі оперативники СБУ продовжують розшук 10 вкрадених картин.

            Для усунення причин та умов, що сприяли вчиненню злочинів, голові міста Умань та голові Вінницької обласної державної адміністрації направлено відповідні прокурорські подання.

  Розгляд справи у суді першої інстанції триває майже два роки. Наступне судове засідання у Крижопільському районному суді Вінницької області призначено на 23 лютого.

 

Прес-центр військової прокуратури Центрального регіону України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко під час Всеукраїнського форуму депутатів місцевих рад, вибраних за списком БЮТ у вівторок, 30 січня 2007 р. Тимошенко закликає всіх депутатів місцевих рад докласти всі правові зусилля, щоб вибори у Верховну Раду України відбулися достроково. Також БЮТ починає формувати список кандидатів в депутати для дострокових виборів.Фото Олександра Прокопенка

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: