ТЕМА

Міністр Могильов: макіївських вибуховиків викрито

16 февраля 2011 | 16:30

Про розкриття злочину, повязаного із вибухами у місті Макіївка Донецької області, розповів під час брифінгу Міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.


Керівник відомства нагадав присутнім, що 20 січня цього року у Макіївці близько п’ятої ранку пролунало два вибухи з інтервалом у сорок хвилин. Один - біля приміщення Державного підприємства «Макіїввугілля» у центрі міста, інший - поруч торгового центру «Голден Плаза». У першому випадку епіцентром вибуху була урна біля входу у приміщення, у другому - телефонна будка. Вибухи були досить потужними. Внаслідок них пошкоджено фасади приміщень та вибито повністю усі вікна. На щастя, ніхто з людей не постраждав.

При огляді місця події біля приміщення Макіївської міськради було виявлено лист, у якому знаходилось послання осіб, що вчинили ці вибухи. Зловмисники вимагали грошей у сумі чотири мільйони двісті тисяч євро. Крім того, зловмисники вказали, що гроші потрібно покласти у такий пакет, який би зручно було нести. Цей пакунок потрібно було залишити біля пам’ятника у центрі міста. Злочинці пригрозили, що якщо їхні вимоги не будуть виконані, то пролунає ще низка вибухів в місті. Причому, у місцях великого скупчення людей.

Анатолій Могильов зазначив, що одразу було створено чисельну слідчо-оперативну групу. До Макіївки виїхав Голова служби безпеки України, заступник Міністра внутрішніх справ, представники Генеральної прокуратури.

- За цей період було опитано більше десяти тисяч осіб. Це люди, які проживають поруч, які могли знаходитися поблизу під час вибухів, або ж ті, котрі потрапили в поле зору правоохоронців як підозрювані. Більше трьох тисяч осіб було дактилоскоповано, оскільки на конверті були залишені відбитки пальців. Причому у такому місці, де їх міг залишити тільки злочинець.

За словами керівника МВС, під час розслідування цих вибухів було розкрито цілу низку тяжких та особливо тяжких злочинів. Так, 2 лютого у Макіївці двоє чоловіків скоїли розбійний напад на таксиста. Сівши в автомобіль, вони почали стріляти із пістолета з гумовими кулями. Водій був поранений, але йому все ж таки вдалося втекти.

За підозрою у вчинені цього злочину, було затримано двох чоловіків. Дактилоскопічна карта одного зі них співпала із відбитками пальців на конверті. А після пред’явлення їм результатів експертного дослідження, спочатку один, а потім й інший зловмисники зізналися у вчиненні вибухів у Макіївці. Чоловіки пояснили, як вони готували цей злочин. Про те, яким чином виготовити вибухівку, дізналися із інтернету. Біля приміщення «Макіїввугілля» був підкладений прилад із годинниковим механізмом, а для вибуху біля торгового центру використали елемент бікфордового шнура.

- Затримані заперечують свою причетність до будь-яких екстремістських угруповань, а також будь-який політичний мотив. Бажання у них було одне – швидко отримати велику суму грошей, – розповів Міністр.

Проте, зловмисники пакет із грошима так і не забрали. Як вони пояснюють, побачивши натовп людей біля пам’ятника, злякалися, що їх затримають. До речі, коли розпочалося розслідування справи, був складений психологічний портрет людини, яка написала листа. За висновком психологів, це була людина з досить високим рівнем освіти. Так і виявилося. Один із затриманих програміст за спеціальністю, інший має незакінчену вищу освіту.

На сьогодні вже проведено обшуки за місцем проживання затриманих. У них вдома вилучені елементи, які використовують під час виготовлення вибухівки. Зокрема, мова йде про аміачну селітру.

- На сьогоднішній день можна говорити, що злочин повністю розкрито. Провина затриманих підтверджується. Крім їх показів, у нас є ще свідчення родичів затриманих, яким вони повідомили про скоєння вибухів та очікування великої суми грошей, – на закінчення зазначив Анатолій Могильов.

 

ДЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Родина-мать в засаде

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: