ТЕМА

Викликають до міліції або ви зізнаєте тиску: що робити?

10 марта 2011 | 09:39

Слушні поради щодо щодо правил поведінки громадян у двух найбільш розповсюджених ситуаціях у наших стосунках з міліцією.


Ситуація перша

Вас викликають у райвідділ, але для чого – не говорять (або пояснюють дуже туманно).

По-перше, ви маєте право прийти не самі, а з юристом (не обов’язково адвокатом). Міліціонери проти цього можуть заперечувати (їм же легше буде «обробити» далеку від законів людину, ще й коли вона одна), проте якщо вони вам це заборонять, то це буде незаконно. По-друге, вам відразу слід дізнатися про мету вашого виклику. Це може бути як у зв’язку з кримінальною справою, так і без неї. Розгляньмо перший варіант, бо він є найтиповішим.

За кримінальною справою ви можете бути викликані або як свідок, або як підозрюваний.

Наприклад, вас викликали як свідка. Тут необхідно враховувати два моменти: за надання неправдивих свідчень передбачено кримінальну відповідальність і за відмову від надання свідчень передбачено таку ж відповідальність. Цими моментами можуть вдало користуватися проти вас: наприклад, якщо вас допитують не як підозрюваного (який такої відповідальності не несе), а як свідка, то ніби заганяють у кут.

Вам і говорити все про свої справи не зовсім хочеться, але якщо чогось не сказати або трохи прибрехати, то покарають. Який же вихід із цієї ситуації?

Для того щоб вам виграти в подібному випадку, необхідно завжди пам’ятати про статтю 63 Конституції України. Чим же вона хороша? У ній говориться, що людина не несе відповідальності за відмову надавати свідчення про себе та свою сім’ю.

Таким чином, виходить, що якщо вас «просять розповісти» про вас або ваші особисті справи, то ви можете спокійно мовчати, пославшись на вказану статтю.

Тут важливо звернути увагу на те, щоб у протоколі допиту було вказано не просто те, що ви відмовляєтеся від надання свідчень, а те, що ви відмовляєтеся від надання свідчень на підставі статті 63 Конституції України!

Ситуація друга

Вас викликають у міліцію для допиту як підозрюваного. Нагадаю, що крокувати до відділку вам краще не самим, а з вашим юристом (адвокатом). По-перше, вам необхідно відразу дізнатись, у чому вас підозрюють: про які незаконні дії йдеться і як їх кваліфікують згідно зі статтями Кримінального кодексу (за якими статтями вас, зрештою, звинувачують). По-друге, запам’ятайте, що підозрюваним ви стаєте тільки у двох випадках: якщо вас затримали за підозрою в здійсненні злочину або стосовно вас обрано запобіжний захід (наприклад, підписку про невиїзд).

Згідно з чинним законодавством, у разі затримання або застосування запобіжного заходу вам повинні пояснити ваші права. Проте в тих умовах вдумливо вивчити їх може не вдатися, тому розгляньмо їх зараз.

Отже, відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, підозрюваний має такі права:

1) знати, у чому його підозрюють;

2) давати свідчення або відмовитися свідчити й відповідати на питання;

3) мати захисника і побачення з ним до першого допиту;

4) надавати докази, заявляти клопотання та відводи;

5) вимагати перевірки судом або прокурором правомірності затримання;

6) подавати скарги на дії слідчого та міліції.

Найкориснішими можливостями є права, перераховані в пунктах 2, 3 і 6. У пункті 2 передбачено ваше право відповідати тільки на ті питання, на які ви хочете відповідати, або не відповідати на них узагалі. Також підозрюваний не несе відповідальності за помилкові свідчення.

Пунктом 3 закріплено ваше право спочатку одержати юридичну допомогу, а вже потім спілкуватися зі слідчим.

Також дуже корисним може опинитися право на подачу скарг на дії слідчого та інших працівників міліції. Цим правом рекомендую активно користуватися в кожному випадку утискання ваших прав або перевищення працівниками міліції своїх повноважень.

З матеріалу Миколи Сухомліна «Катування і міліція»



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Працівник металургійного заводу ЗАТ «Донецьксталь», в Донецьку, в середу, 17 вересня 2008 р. В рамках Стратегії розвитку Донецька до 2020 року, а також відповідно до рішення міської ради «Про програму природоохоронних заходів місцевого значення м. Донецька» і рішенням виконавчого комітету «Про стан атмосферного повітря в місті Донецьку» розпочат перший етап реалізації комплексу заходів щодо скорочення об'ємів промислових викидів в атмосферу. В рамках заходу на підприємстві ЗАТ «Донецьксталь» зупинена мартенівська піч №4. Крім того, до кінця поточного року, в ЗАТ «Донецьксталь» планується демонтувати мартенівську піч №3, а на майданчику, що звільнився, побудувати дугову електросталеплавильну піч об'ємом 150 т. Чотири мартенівські печі, що залишилися, металурги обіцяють вивести з експлуатації в першому кварталі 2010 року після закінчення будівництва дугової електропечі. На їх місце передбачається побудувати сучасну ділянку безперервного розливання сталі. Фото УНІАН

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: