ТЕМА

Експерти поставили Януковичу 2,9 бала

23 февраля 2011 | 14:20

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 10-20 лютого 2011 року провів експертне опитування «Перший рік Президента Віктора Януковича». Метою опитування було зясувати думку експертного середовища стосовно першого року діяльності Президента Віктора Януковича. Критеріями оцінки слугувала Стаття 1 Конституції України, де Україна визначається як «суверенна, незалежна, демократична, соціальна, правова держава». Усього було опитано 51 експерт.


  • Експерти в цілому негативно оцінили діяльність Віктора Януковича у перший рік на посаді Президента. За 10-бальною шкалою він отримав 2.9 бала.
  • Основні зміни, що відбулися в Україні за перший рік президентства Віктора Януковича, мали переважно негативне забарвлення. Найбільшу критику експертів  викликали  політично вмотивовані переслідування представників опозиції та тиск, який влада чинила на представників громадянського суспільства, в тому числі учасників підприємницьких акцій протесту.
  • Чималу критику з боку експертів отримало й згортання демократичних прав і свобод, зокрема свободи слова та права громадян на мирні зібрання.
  • Ще однією важливою тенденцією експерти назвали концентрацію влади в руках Президента та створення жорсткої виконавчої вертикалі, що, на їхню думку, мало як негативні, так і певні позитивні моменти. Водночас, методи створення більшості в парламенті та робота парламенту в цілому дістали суто негативні оцінки, адже це засвідчило втрату законодавчим органом своєї самостійності.
  • Повернення до Конституції 1996 рокуза рішенням Конституційного суду також було оцінено дуже негативно, адже це відбулося з грубим порушенням чинного законодавства та внаслідок політичного тиску на суд.
  • Критичних відгуків дістав новий напрямок гуманітарної політики влади, яка, на переконання експертів, стала антиукраїнською. Намагання змінити зміст підручників з історії України, заперечення Голодомору, нівелювання ролі української мови та загальне розмивання української національної ідентичності були її найважливішими проявами.
  • Експерти не побачили реальної боротьби з корупцією протягом першого року президентства Віктора Януковича попри декларовані ним заяви. Натомість, її рівень лише зріс.
  • Проведена судова реформа також отримала негативні відгуки, адже посилила залежність судової системи від виконавчої гілки влади.
  • На міжнародній арені експерти відзначили переорієнтацію України в бік Росії, що було оцінено здебільшого негативно, адже це призвело до певного підпорядкування України національним інтересам Росії. Найбільше критики викликало підписання харківських угод, які подовжили термін перебування російського Чорноморського флоту на території Севастополя і, таким чином, частково обмежили суверенітет України.
  • Поміж небагатьох позитивних змін за перший рік президентського терміну Віктора Януковича експерти відзначили прискорення темпів підготовки до Євро-2012, декларування владою необхідності проведення реформ, прийняття закону про доступ до публічної інформації та посилення самоорганізації населення.
  • Експерти в цілому негативно оцінили стан ключових індикаторів розвитку України на час річниці інавгурації Віктора Януковича. За 10-бальною шкалою найнижчу оцінку дістала гуманітарна політика влади (1.7), натомість стан корупції експерти оцінили як вкрай високий (8.9). Низькі оцінки здобули також рівень дотримання законності (2.4), соціальна політика влада (2.6), обстоювання інтересів України на міжнародній арені (2.6), стан свободи підприємництва (3), економічна ситуація (3.1), рівень демократії (3.2) та стан свободи слова (3.8).
  • Відповідаючи на запитання, що б вони зробили на посаді Президента у першу чергу, експерти виокремили декілька пріоритетних рішень.  По-перше, проведення реальної боротьби з корупцією; по-друге, створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу; по-третє, внесення змін до Конституції та проведення судової реформи; по-четверте, здійснення низки реформ у соціальній та гуманітарній сферах; по-п’яте, обмеження влади олігархів та проведення люстрації політичної верхівки. Крім того, експерти звернули увагу на те, що влада повинна прислухатися до опозиції та представників громадянського суспільства під час вироблення та прийняття важливих рішень.


комментарии [1]

11.03.2011 10:39     ВІД ГРОМАДСЬКОСТІ м.ЛЬВОВА РЕКТОР СНІТИНСЬКИЙ В.В. ПРОДОВЖУЄ ЗАМІТАТИ СЛІДИ ВБИВСТВА ЗА ДОПОМОГОЮ МЕДИКІВ, ПРОКУРАТУРИ ТА МІНІСТЕРСТВА АГРОПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
ВІД ГРОМАДСЬКОСТІ м.ЛЬВОВА
Про цей трагічний випадок з вини ректора Снітинського В.В. виконуючий обовязки прокурора Жовківського р-ну Бойко О.В. повідомив що порушення щодо навчання в ЛНАУ сироти Пріріза Тараса Івановича на платній формі навчання дійсно мало місце, а тому прокуратурою району внесено в ЛНАУ подання про усунення причин і умов, що сприяють порушенню вимог законодавства України про соціальний захист дітей сиріт та бюджетного законодавства України
Ось так мягко нібито Снітинський В.В немовля і не розуміє що таке Закон, і що його неможна порушувати нікому. Допускати таких людей до освіти і до вихов
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: