ТЕМА

Прокуратура Києва порушила 7 справ проти батьків-зозуль

21 апреля 2011 | 12:31

Прокуратура столиці захищає дітей, які потрапили у складні життєві обставини.


У столиці проживає 2527 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, більшість з яких такий статус отримали після залишення їх в пологовому будинку, або через позбавлення батьків відповідних прав.

Основними причинами та умовами, що сприяють поширенню безпритульності та бездоглядності серед неповнолітніх, є погіршення матеріального благополуччя населення, збільшення чисельності непрацюючих батьків, а тим самим втягнення дітей до жебракування, схилення до крадіжок, зниження відповідальності батьків за виховання дітей, загострення конфліктів між батьками і дітьми тощо. Більшість безпритульних дітей, яких наразі у місті налічується 546, виховувалися саме в неблагополучних сім’ях.

Впродовж 2011 року органами прокуратури міста Києва за фактом злісного невиконання батьками обов’язків по догляду за дитиною, що призвело до тяжких наслідків, уже порушено 7 кримінальних справ (ст. 166 КК України). У 2010 році порушено 26 кримінальних справ вказаної категорії.

Тяжкими наслідками, як правило, є соціальна та педагогічна занедбаність дітей, коли підлітки у віці 12-16 років не вміють читати і писати, розрізняти місяці та роки, не знають, навіть, дати свого народження. 

Також, це запущені хронічні захворювання у дітей, яких можна було б уникнути, якщо вчасно та систематично відвідувати лікувальні заклади.

Наявні випадки, коли злісне невиконання батьківських обов’язків призводить до смерті дитини через відсутність харчування, неотримання відповідних ліків, переохолодження тощо.

На жаль, про факти перебування дитини в сім`ї, де батьки зловживають алкоголем, наркотичними засобами та ігнорують виконання батьківських обов’язків, стає відомо лише після смерті дитини. Проте подекуди трагічних наслідків можна було б уникнути, за умови належного виконання покладених обов’язків, перш за все, органами і службами у справах дітей. Лише за останні два роки за результатами прокурорських перевірок до відповідальності притягнуто 95 посадових осіб цих органів.

З  метою виявлення дітей, які потребують допомоги, реального поновлення прав цих дітей та надання правової оцінки діяльності органів і служб у справах дітей, заступником Генерального прокурора України – прокурором м. Києва Анатолієм Мельником організовано перевірку додержання законодавства про охорону дитинства, забезпечення прав дітей на належне виховання в сім`ї, захисту від насильства в родині.

 

Мирослава Мушка

прес-секретар прокурора міста Києва

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

(7 августа 2006 года Киев.) Представитель Европейского банка реконструкции и развития в Украине КАМЕН ЗАХАРИЕВ возмущен попытками незаконного захвата РАЙДЕРАМИ компании ОЛЕЙНА

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: