ТЕМА

Незнання фєні не звільняє від відповідальності

27 апреля 2011 | 11:22 , Віктор Мєняйло, для ТЕМИ

Колишній президент України Леонід Кучма має проходити, як організатор і замовник вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, а спікер українського парламенту Володимир Литвин - як підбурювач. Так вважає член парламентського комітету з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю Григорій Омельченко. Свою думку він підкріплює фактами.


Насамперед, це підтверджують плівки Миколи Мельниченка, правдивість яких не визнає хіба що сам Кучма та його адвокати. Як стверджує Григорій Омельченко, згідно з висновками і міжнародних і вітчизняних експертів, досліджені ними аудіо записи, зокрема, де мова йде про Гонгадзе і Подольського, є автентичними, монтажу не піддавалися, а голоси співрозмовників ідентифіковані і належать Кучмі, Литвину, Кравченко і Деркачу. Згідно зі статтею 65 КПК України висновки експертів, які проводили дослідження цих аудіо записів, повинні бути доказами у кримінальній справі про вбивство Гонгадзе.

 

Григорій Омельченко особливо звертає увагу на розмову в президентському кабінеті від 12 червня 2000 року. Тоді колишній голова СБУ Леонід Деркач доповідав Леоніду Кучмі про обставини опублікування статті в «Українській правді», що «наступний український Путін – це Андрій Деркач. Кучма запитував Деркача: «Так вы же ему пиздец можете сделать?» На що Деркач відповів: «Да, так, все пиздец ему. Я его все равно задрочу за вас и за себя».В кінці розмови Кучма дав вказівку Деркачу: «Разберитесь с ним как следует», а а Деркач відповів: «Гонгадзе поставлю на место…» Григорій Омельченко не полінувався, і зазирнув до «Енциклопедичного синонімічного словника. Мова блатних. Мова мафіозі». Так от слово «пиздец» на кримінальному жаргоні означає «вмерти». Якщо Леонід Кучма і не читав цієї енциклопедії – це не звільняє його від відповідальності.

 

Депутат нагадує, що досудове слідство, яке проводила в 2005-2007 роках Генеральна прокуратура, встановила, що у вересні 2000 року від невстановлених посадових осіб МВС України Олексій Пукач отримав вказівку продовжувати оперативно-розшукові заходи щодо Гонгадзе, та вжити до нього заходів фізичного впливу. Сьогодні вже слідство встановило, що цей наказ віддав колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, який виконав доручення Кучми і тодішнього голови його Адміністрації Володимира Литвина. А ще міліціонери, які тоді допомагали вбивати Гонгадзе, свідчили, що Пукач неодноразово запевняв їх, що поки при владі Кучма і Литвин, їм боятися нічого.

 

Загалом, проаналізувавши всю десятилітню історію справи Гонгадзе, Омельченко робить висновок, що викрадення і вбивство журналіста організоване і вчинене групою осіб за попередньою змовою на замовлення. Тому, на його думку, проти Кучми варто порушувати кримінальну справу не лише за перевищення влади або посадових повноважень, а також висунути звинувачення, як організатору і замовнику вбивства. Також є всі підстави звинувачувати Литвина в підбуренні цього злочину.

 

Омельченко звертає увагу, що згідно з КПК України при провадженні досудового слідства підлягають обов’язковому доведенню «мотиви злочину». У покійного Кравченка жодних мотивів не було. Такі мотиви були у Кучми у зв’язку з журналістською діяльністю Гонгадзе і в Литвина на підґрунті особистих неприязних стосунків з журналістом. Депутат вважає, що Кравченко був лише виконавцем незаконних вказівок Кучми і Литвина.

 

Загалом Григорій Омельченко дійшов таких висновків. Перше – Леонід Кучма і його найближче оточення на державному рівні створили політичну систему, яка за своєю суттю була організованою злочинною організацією із стійкою ієрархією. По друге – Кучма грубо порушуючи чинне законодавство, систематично вчиняв перевищення влади і службових повноважень. За його усними вказівками правоохоронні органи незаконно переслідували журналістів Г.Гонгадзе, О.Єльцова, О.Ляшка, Т.Коробову, Ю.Мостову та інших. Депутат вважає, що Кучма повинен нести відповідальність за свої дії і просить Генеральну прокуратуру затримати його і звернутися до суду з клопотанням про обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Він переконаний, що відповідати також повинні Володимир Литвин і Леонід Деркач. Також, на його думку, було б добре дати правову оцінку діям колишніх генеральних прокурорів України, які зволікали з завершенням досудового слідства та притягненням до кримінальної відповідальності організаторів і замовників вбивства Гонгадзе або фальсифікували матеріали кримінальної справи.

 

Злочин, за словами Омельченка, від слова «зло», і якщо злочин не покараний, він породжує ще більше зло. Він вважає, що справа Гонгадзе має стати таким собі запобіжником, щоб кожний наступний глава держави розумів, що сьогодні він в кріслі Президента, а завтра на тюремних нарах. Депутат зазначив, що в справі Кучми має бути судовий вирок. Йому байдуже, яке буде покарання: чи штраф, чи умовно, чи відстрочка покарання, а може позбавлення волі, а за рік новий президент помилує. Але всі будуть знати, що в цій державі за злочини треба відповідати.



комментарии [3]

01.05.2011 19:34     комбайн колхозович срульман Здесь ответ, почему и за что Янукович дал Кучме пощечину http://vgolos.com.ua/blog/291.htm
27.04.2011 20:10     Не прокурор А как насчет депутатов-педофилов? Что нового у Омели?
27.04.2011 17:44     Ген. прокурор. Весь этот "бред" вынуждает от Кучмы отдать Никопольский завод ферросплавов и еще "кое ,что" пацанам "рецидивиста"
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

Как нардеп Продивус руководил Ровенщиной и контролировал янтарные прииски

02. 09. 2024 | 09:10 , ТЕМА

Об этом криминальном герое доводилось писать в далеком 2014 году. Со свержением банды Яныка и подельников Саши-Стоматолога, контролировавших нелегальную добычу янтаря в Полесье, этот вид бизнеса остался бесхозным. Для передела собственности немедленно выдвинулся тогдашний БЮТовец Продивус с боевиками. Это была славная битва! А потом про янтарный беспредел возопил свежеиспеченный министр внутренних дел Аваков и добился-таки ввода в Полесье бойцов Нацгвардии. Бойцы завезли помпы, установили их в полковых палатках и начали мыть… Продивус был теневым хозяином Ровенщины. Об этом на записях Мельниченко докладывал Кучме еще министра Кравченко. Сегодняшний его статус неизвестен. Ссылку на нашу статью десятилетней давности приведем в конце текста, а начнем с фабулы недавнего решения суда по событиям того периода.

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Эверест

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: