ТЕМА

Могильов в парламенті похвалив міліцію

13 мая 2011 | 13:53

Під час сьогоднішньої години заслуховування у Верховній Раді України Міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова щодо подій 9 травня у Львові, Міністр відповів на запитання, які надійшли на адресу МВС України у письмовому вигляді. Питання були досить різними починаючи від плану забезпечення охорони громадського порядку до оцінки дій міліції тощо.


Зокрема, відповідаючи на запитання, Анатолій Могильов розповів про заздалегідь складений план щодо забезпечення правопорядку під час масових заходів. Так, організаційні заходи щодо  забезпечення правопорядку під час відзначення річниці Перемоги розпочалися ще з початку квітня. Було підписано відповідне розпорядження, вивчено конкретні завдання підпорядкованими підрозділами, складено відповідні розрахунки сил і засобів. Керуючись Законом України «Про міліцію», МВС зорієнтувало органи внутрішніх справ на забезпечення громадського порядку та дотримання конституційних прав і свобод громадян. Аналогічна робота з урахуванням особливостей регіону відбулася на Львівщині і, зокрема, в обласному центрі. Напередодні 9 травня до Львівської міської ради надійшли повідомлення від 26 різних політичних сил про проведення різнопланових заходів. Для відстеження оперативної обстановки  був розгорнутий Оперативний штаб, до якого залучалися керівники з МВС  та особовий склад сусідніх областей України.  З 8 травня всі меморіальні комплекси та військові поховання взяті під цілодобову охорону.

Так, Головним управлінням МВС у Львівській області було розроблено план сил і засобів, відповідно до якого для забезпечення охорони громадського порядку залучалося майже дві тисячі працівників міліції і військовослужбовців Внутрішніх військ, із яких 110 – спецпідрозділ «Беркут» з Волинської, Закарпатської, Рівненської , Хмельницької областей.

- Хочу підкреслити, що завдяки діям працівників міліції не  допущено масових порушень громадського порядку і жодний ветеран не постраждав фізично. За всіма цими фактами у рамках тих справ, які порушено, ми розберемося і винних буде притягнуто до відповідальності.

Крім цього,   Міністр зупинився на    резервних силах, які були  задіяні.

- Звичайно резервні сили були. На кожен масовий захід особливо багатолюдний завжди створюються резерви. Як правило, вони формуються з працівників спецпідрозділів міліції та  військовослужбовців Внутрішніх військ. Цього разу в резерві знаходилося 540 правоохоронців, із них 309 – працівників міліції та 230 військовослужбовців Внутрішніх військ. Ці резерви  залучаються виходячи з розвитку подій та зростання числа учасників заходів. Цього разу  нагальна необхідність у цьому була і залучення резерву цілком виправдано.

На запитання щодо наявності у правоохоронних органів інформації про можливі провокації під час святкування Дня Перемоги Міністр відповів, що– «Звісно, такою інформацією ми володіли, і саме тому вжили ряд первинних заходів, створили достатньо резерву особового складу, забезпечили розмежування учасників заходів турникетами та міліцейськими кордонами. Якби ми не прорахували  загострення оперативної обстановки, то наслідки були набагато більшими і у Львові б пролилася кров»,  - підкреслив Анатолій Могильов.

Також під час свого виступу Міністр дав оцінку діям працівників міліції.

- Усім відомо, що Президент України Віктор Янукович доручив Генеральному прокурору України створити робочу групу з залученням представників СБУ та МВС для вивчення подій, які мали місце 9 травня цього року у Львові. Перевірка стосується як дій політичних сил, так і дій  працівників міліції. - Я особисто як Міністр внутрішніх справ хочу підкреслити, що працівники міліції 9 травня діяли професійно, грамотно, діяли адекватно до ситуації, що складалася, і тому не допустили масових заворушень та кровопролиття у Львові. Я вважаю, що міліція у Львові діяла ще, мабуть, м’яко відносно тих екстемісько-налаштованих  елементів, які проявили себе у Львові. - Завдяки професійним діям правоохоронців нам вдалося зберегти контроль над ситуацією та запобігти масовим правопорушенням. У зв’язку з цим я прийняв рішення про заохочення особового складу, який брав участь у цих подіях у Львові.

Також Анатолій Могильов зазначив що представники різних політичних сил попереджалися про недопустимі зіткнення і порушення громадського порядку напередодні заходів 9 травня

- Ще 5 травня керівники львівської міліції ініціювали та провели узгоджену нараду з представниками політичних сил, які висловили бажання провести свої акції з нагоди Дня Перемоги. Під час цієї наради їм було  роз’яснено положення законодавства та попереджено про  відповідальність за його порушення. А 6 травня представники державної  виконавчої служби оголосили  представникам політичних сил рішення суду про заборону проведення акцій.

Щодо правопорушень, які відбулися  під час акцій 9  травня працівники міліції склали сім адмінпротоколів, три з них за злісну непокору працівникам правоохоронних органів (за ст.185 кодексу України про адміністративні правопорушення), чотири протоколи  за дрібне хуліганство. Крім того, порушено п’ять кримінальних справ: три за фактами хуліганства, одну за фактом грабежу, одна за фактом групового порушення громадського порядку. Також зафіксовано правопорушення стосовно працівників органів внутрішніх справ. Зібрані матеріали будуть направлені до органів прокуратури для належного реагування та прийняття відповідних процесуальних рішень. Міністр запевнив, що за всіма цими кримінальними справами  буде проведено слідство в найкоротші терміни та в повному обсязі. А винних осіб у цих заворушеннях буде притягнуто до кримінальної, адміністративної відповідальності.

Інформація, яка надходила з мас-медіа щодо  політичних сил «Родина» та «Русское единство», які начеб-то прибули на місце провокації на автобусах із львівськими номерами Анатолій Могильов зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності. Так, 9 травня о13.00 на пагорб Слави прибули автобуси, які належать підприємствам і автогосподарствам Львівської області. За отриманою інформацією органами внутрішніх справ у цих автобусах  було близько 80 ветеранів війни, які за своїм віком та станом здоров’я  вже не спроможні самотужки відвідати могили та військові поховання, а тому потребували супроводження. Їх супроводжувало ще 40 осіб.

Міністр Анатолій Могильов у черговий раз наголосив на тому, що дії працівників міліції під час подій  9 травня у Львові  були цілком  правомірними.

 

 

УЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Ужгород, оформление "вспомогательного" помещения легендарной ресторации "Децл у Нотара".

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: