ТЕМА

Суд примушує прем'єра розкрити держтаємницю

21 июня 2011 | 12:24

17 червня Вищий Адміністративний Суд Польщі прийняв ухвалу про те, що прем`єр міністр Польщі Дональд Туск має показати судові указ про «антикорупційний щит» проект заходів спецслужб по моніторингу процесу приватизації державних об`єктів, які найбільшу суспільну значущість та державних закупівель ухвалений прем`єром на засіданні колегії спецслужб 8 грудня 2008 року.


Пізніше, тоді вже бувший голова Центрального Антикорупційного Бюро, Маріуш Камінскі звинуватив уряд в тому що «антикорупційний щит» є теоретичним витвором. У відповідь уряд виклав на свій сайт список з 161 тендерів та 79 призначених до приватизації кампаній ЦАБ мало пильнувати тендери і приватизаційні процеси з тим, щоби там встановлювалися реальні ринкові ціни.

Однак указ прем`єра про «антикорупційний щит» так і не став формалізованим. Єдиною згадкою його став рядок з доповіді про 500 днів прем`єра.

В квітні 2009 року Антикорупційна Група Неурядових Організацій вирішила домагатися розкриття первинних документів про «антикорупційний щит» – указу прем`єра та протоколу засідання колегії – і запитала в прем`єра ці документи. Уряд відмовив на підставі секретності даних. Від імені групи один з її членів – Асоціація Локальних Груп Громадян – оскаржила відмову в суді Асоціацією. В позові йшлося про порушення конституції, законів про охорону секретної інформації та про доступ до публічної інформації.

Окружний адміністративний суд Варшави затребував в прем`єра засекречений протокол засідання уряду. Голова уряду відмовив і суду, посилаючись на закон про охорону секретної інформації. В грудні 2010 року суд визнав обидві відмови прем`єра ( і Асоціації, і суду) незаконними, наголосивши та тому, що суд не зміг ознайомитися зі змістом запитуваної інформації і ухвалити рішення про правомірність її засекречування.

Уряд подав касацію до Вищого адміністративного суду, стверджуючи, що закони не дозволяють запитувати таємну інформацію для перевірки правомірності її засекречування.

17 червня Вищий Адміністративний Суд відхилив касаційну скаргу прем`єра. Суд визнав, що за умов позбавлення суду можливості розглянути документ з метою переконатися чи дійсно він містить таємну інформацію будь який судовий розгляд справи буде ілюзорним. І окружний суд зобов`язаний ознайомитися з усіма документами, що мають стосунок до справи. А у випадку, якщо справді секретні, то відмовити учасникам процесу в праві знайомитися з їх змістом. Вирок є остаточним і оскарженню не підлягає.

Представники уряду відмовилися спілкуватися з журналістами.

Представник Асоціації Кшиштоф Іздебскі сказав по закінченні суду, що неясно, чи прем`єр таки надасть запитувані документи. «Я очікую нової відмови, але вже з урахуванням формулювань сьогоднішнього вироку».

http://stop-x-files-ua.org/?p=5523



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Строительство НСК "Олимпийский": в Европу - семимильными шагами.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: