ТЕМА

Прокуратура: військові заробляють на тендерах

05 октября 2011 | 10:37

Відбулася колегія військової прокуратури Центрального регіону України «Про стан дотримання у військових формуваннях Збройних Сил України та підприємствах і установах Міністерства оборони України законодавства України щодо здійснення державних закупівель та стан правозахисної діяльності в цій сфері».


Військовою прокуратурою Центрального регіону України вживаються заходи щодо своєчасного та повного реагування на порушення законів, фактичного поновлення порушених інтересів держави, реального відшкодування збитків і притягнення винних осіб до відповідальності.

Як відзначив військовий прокурор Центрального регіону державний радник юстиції 2 класу Микола Голомша, на тлі незадовільного фінансування оборонного відомства, унаслідок чого бюджетні кошти виділяються лише на задоволення мінімальних потреб військових формувань, порушень у сфері державних закупівель не меншає. Відтак потребує значної активізації правозахисна діяльність в сфері додержання законодавства, що регулює здійснення державних закупівель.

Галузевим відділом військової прокуратури регіону вивчено стан законності у сфері державних закупівель і встановлено низку проблемних питань. Найбільш системними порушеннями Закону України «Про здійснення державних закупівель» (далі – Закону) залишаються факти не створення комітетів з конкурсних торгів, відсутність у членів комітетів відповідних сертифікатів чи свідоцтв встановленого зразку, не проведення процедур конкурсних торгів, неправомірний вибір їх переможця, безпідставне відхилення пропозицій конкурсних торгів, порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі, що тягне за собою вчинення злочинів та надання незаконних переваг певним учасникам торгів.

Так, у січні-лютому 2011 року службові особи квартирно-експлуатаційної частини, в порушення закону, без проведення процедури відкритих торгів, здійснили закупівлю у одного приватного підприємства 470 тонн мазуту для опалення. При цьому, інші добросовісні постачальники палива, в тому числі й ті, які здійснювали поточну поставку мазуту, запрошені до участі не були. Одночасно з цим службові особи Макарівської КЕЧ району, недбало ставлячись до військової служби, здійснювали прийом указаного вище палива без обов’язкової його перевірки на вміст води і механічних домішок, внаслідок чого увесь закуплений мазут, містить недопустимий вміст води, не відповідає вимогам ДСТУ та не може використовуватись за призначенням. Таким чином, внаслідок недбалого ставлення до військової служби, службовими особами Макарівської КЕЧ прийнято на баланс близько 1 200 тонн неякісного мазуту на загальну суму 6,62 млн. грн., який використовувати за призначенням не можливо.

Загалом упродовж поточного року військовими прокуратурами Центрального регіону України за порушення законодавства, що регулює здійснення державних закупівель, порушено 5 кримінальних справ, принесено 16 протестів, внесено 79 подань та приписів, за результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 68 посадових осіб.

Для усунення виявлених порушень, причин і умов, що їм сприяють апаратом прокуратури регіону внесено подання Командувачам Сухопутних військ та Повітряних Сил Збройних Сил України.



комментарии [2]

05.10.2011 15:47     Прохожая Мабуть, дають шанс відшкодувати збитки
05.10.2011 13:56     Сашко Мало притягнуто, інші корупціонери взяті на поруки
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

photos by Jean-Francois Jonvelle

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: