ТЕМА

Невдовзі: новий КПК, закони про прокуратуру й адвокатуру

19 декабря 2011 | 16:13

Марина Ставнійчук: Продовження судової реформи - серед основних пріоритетів влади.


 

«Питання продовження судової реформи в Україні залишається одним з основних пріоритетів української влади і Президента України», - заявила член Венеціанської комісії, Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук під час засідання Венеціанської комісії 16 грудня 2011 року.

М.Ставнійчук поінформувала Венеціанську комісію про набуття 13 листопада цього року чинності прийнятого Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розгляду справ Верховним Судом України».

Закон враховує рекомендації Венеціанської комісії, висловлені нею у Висновку щодо Закону «Про судоустрій і статус суддів» стосовно необхідності вдосконалення порядку діяльності Верховного Суду України як найвищого судового органу. Зокрема, значно розширено повноваження ВСУ щодо забезпечення ним єдності судової практики, вдосконалено механізми розгляду справ Верховним Судом, відновлено судові палати, з 20 до 48 збільшено кількість суддів ВСУ.

М.Ставнійчук також поінформувала Венеціанську комісію про те, що до кінця цього року Президент України внесе на розгляд парламенту проект нового Кримінального процесуального кодексу, який наразі доопрацьовується з метою врахування у ньому рекомендацій експертів Ради Європи.

Ще одним важливим кроком на шляху проведення судової реформи має стати прийняття нового законодавства про прокуратуру та адвокатуру. М.Ставнійчук повідомила Комісію, що 22 листопада Президент України утворив робочу групу, яка у двохмісячний термін має підготувати узгоджені пропозиції щодо реформування прокуратури та адвокатури з урахуванням загальновизнаних міжнародних демократичних стандартів.

М.Ставнійчук запевнила, що під час підготовки нового законодавства про адвокатуру будуть обов'язково враховані рекомендації Венеціанської комісії, висловлені нею на останньому пленарному засіданні в жовтні цього року. Що стосується проекту закону про прокуратуру, то Президент України після завершення його опрацювання звертатиметься до Венеціанської комісії з проханням висловити свої рекомендації щодо цього проекту.

ДОВІДКА

16 грудня 2011 року відбувається засідання Венеціанської комісії, де розглядається питання продовження судової реформи в Україні. Члени Комісії зокрема заслухали інформацію щодо подальшого розвитку ситуації після ухвалення Спільного експертного висновку щодо проекту закону України «Про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів України» та інших законодавчих актів України», підготовленого Венеціанською комісією і Директоратом з питань правосуддя та людської гідності Генерального директорату з прав людини та правових питань Ради Європи.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Евгений Лауэр

Страж

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: